Razotkriveno

Ne postoji “dekret EU” o prestanku cijepljenja i obaveznom uvođenju novih lijekova protiv Covida-19

Protivnici cijepljenja šire poruku u kojoj se tvrdi da je Europska unija odlučila prestati s cijepljenjem i propisala obvezno korištenje novih lijekova protiv Covida-19. To nije točno.
Facebook

“Sva cjepiva neće biti opravdana od 20.10.2021.”

Poruka je to koja kruži društvenim mrežama i ostalim komunikacijskim kanalima, i koju nam je proslijedio čitatelj sa zamolbom da provjerimo njenu točnost. U njoj se navodi kako je Europska unija odobrila pet terapija koje će za liječenje bolesti Covid-19  biti dostupne u svim bolnicama država članica.

“Ove terapije odobrene su dekretom Europskog vijeća (Europski parlament) i bit će na snazi ​​od 1/10, stoga će se distribuirati malo po malo oko 20/10. Cjepiva su odobrena na “privremenoj eksperimentalnoj osnovi”. No, s obzirom na to da će dekretom postojati obveza propisivanja ovih 5 novih lijekova, uporaba cjepiva će prestati”, stoji u poruci.

Osim toga, u poruci se tvrdi da francuski Institut Pasteur priznaje djelotvornost ivermektina, lijeka protiv parazita, u tretiraju Covida-19 i da se od 20. listopada na cijelom teritoriju EU ukidaju Covid potvrde te cijepljenje.

Terapije

U poruci se, kao dokaz za navedene tvrdnje, navodi link na službenu stranicu Europske komisije na francuskom jeziku na kojoj se može naći priopćenje objavljeno krajem lipnja ove godine.

Suprotno od onog što se tvrdi u dezinformativnoj poruci, u navodnom “dekretu” ne postoji obveza propisivanja pet novih lijekova, niti se spominje prestanak cijepljenja. O čemu je točno riječ?

Europska komisija, osim što je u lipnju prošle godine donijela strategiju EU za cjepiva protiv Covida-19, dodatno je razvila i strategiju za terapeutike koja se nadovezuje na rad Europske agencije za lijekove (EMA) i Komisije.

Cilj zajedničkog pristupa je potaknuti razvoj i dostupnost terapeutika, naročito onih za liječenje simptoma dugog Covida-19. Strategija, među ostalim, podrazumijeva i ulaganje pet milijuna eura u izradu pregleda stanja terapeutika te analizu njihovih razvojnih faza, proizvodnih kapaciteta i lanaca opskrbe.

Cilj je bio utvrđivanje pet najperspektivnijih terapeutika do lipnja 2021., što se i dogodilo. Naime, unazad tri mjeseca predstavljen je prvi portfelj od pet terapeutika koji bi uskoro mogli biti dostupni za liječenje bolesnika u cijeloj Uniji. Kako se navodi u priopćenju, četiri od tih pet terapeutika su monoklonska protutijela za koja Europska agencija za lijekove trenutačno provodi postupnu ocjenu, dok je peti imunosupresiv koji ima odobrenje za stavljanje u promet koje bi se moglo proširiti i na liječenje Covida-19.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides tom je prilikom izjavila kako je napravljen prvi korak prema stvaranju portfelja terapeutika za liječenje Covida-19.

“Iako cijepljenje napreduje sve većom brzinom, virus neće nestati, a bolesnici će trebati sigurno i učinkovito liječenje kako bi se smanjio teret bolesti Covid-19. Naš je cilj jasan: želimo utvrditi još perspektivnih terapeutika koji su u fazi razvoja te do kraja godine odobriti barem tri nova terapeutika”, rekla je Kyriakides. 

EK tako navodi kako je pet terapeutika u kasnoj fazi razvoja te kako imaju šanse biti među tri prva nova terapeutika koja bi do kraja listopada mogla dobiti odobrenje, pod uvjetom da rezultati ispitivanja potvrde njihovu sigurnost i učinkovitost.

“Portfelj će pridonijeti ostvarenju zacrtanog cilja: do listopada odobriti barem tri nova terapeutika te možda još dva do kraja godine. Ovisno o rezultatima istraživanja i razvoja, Europska agencija za lijekove mogla bi do kraja 2021. pokrenuti daljnje postupne ocjene perspektivnih terapeutika”, stoji u priopćenju Komisije. 

U linku koji se navodi, dakle, nigdje ne stoji informacija da će postojati obaveza propisivanja ovih lijekova, kao ni da će njihova primjena zaustaviti proces cijepljenja.

Ivermektin

Točno je da su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Instituta Pasteur pokazali da ivermektin, lijek koji se koristi kod parazitski bolesti, može biti koristan u zaštiti protiv određenih simptoma Covida-19. Međutim, istraživanje je provedeno na životinjskom modelu, a u rezultatima se ne sugerira da bi jedan unos kod nekih ljudi mogao iskorijeniti sav genetski materijal, kako se navodi u dezinformaciji koja se širi među protivnicima cijepljenja.

Nalazi studije sugeriraju da ivermektin modulira imunološki odgovor tako da smanjuje upalu u dišnom traktu, što pomaže u smanjenju pojave simptoma bolesti. Znanstvenici su također objavili da lijek kod životinja smanjuje rizik od gubitka njuha. Međutim, istovremeno su primijetili da liječenje ivermektinom nema nikakvog utjecaja na replikaciju virusa SARS-CoV-2.

Netočno je i da je ivermektin, lijek čije korištenje već dugo zagovaraju protivnici cijepljenja, priznat kao lijek protiv novog koronavirusa.

Američka Agencija i hranu i lijekove (FDA) nedavno je na svojoj stranici objavila priopćenje u kojem stoji kako ivermektin nije odobren za liječenje Covida-19 te se ne bi trebao koristiti u te svrhe (FDA). Kako navodi New York Times, od sveukupno 14 studija o tom lijeku s 1600 ispitanika, niti jedna nije dokazala da lijek štiti od bolesti Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.