Pod povećalom

Promjene menstrualnog ciklusa nakon cijepljenja su privremene i ne utječu na plodnost

Promjene u menstrualnom ciklusu privremenog su karaktera, a još se istražuje jesu li direktno povezane s cijepljenjem.
Image by Sasin Tipchai from Pixabay

Više od 30.000 žena u Velikoj Britaniji do početka rujna je prijavilo promjene u menstrualnom ciklusu, odnosno neočekivana vaginalna krvarenja, nakon što su primile cjepivo protiv Covida-19, objavio je BBC.

Slični izvještaji ranije su stizali i iz SAD-a, a da su promjene zabilježene i kod nas potvrđeno nam je iz domaćih liječničkih krugova. Liječnici pritom naglašavaju kako je riječ o privremenim promjenama ciklusa koje se očituju mjesec ili dva nakon primjene cjepiva, da bi se, prema iskustvima pacijentica, potom ciklus stabilizirao.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nakon pisanja BBC-a, zajedničkim su se priopćenjem oglasila profesionalna udruženja Royal College of Obstetricians&Gynaecologists (RCOG) i Faculty od Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH). Na stranicama britanske vlade, naime, stoji konstatacija Agencije za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda u Velikoj Britaniji iz kolovoza kako za sada ne postoje dokazi da su promjene u ciklusu direktna posljedica cijepljenja, a koja se temelji i na podatku o relativno malom postotku prijava u odnosu na broj cijepljenih u zemlji (u Velikoj Britaniji do danas je u potpunosti cijepljeno gotovo 45 milijuna ljudi), kao i na uobičajenu promjenjivost ciklusa.

U reakciji RCOG i FSRH također se podsjeća da za sada ne postoje dokazi o direktnoj vezi, ali se ne negira mogućnost te povezanosti, već se pozdravljaju daljnja istraživanja te teme.

Osvrćući se na prijavljene slučajeve, dr Jo Mountfield, potpredsjednica RCGO-a je ustvrdila kako bi se sve trebalo vratiti na  normalu prije cijepljenja u roku od jednog ili dva ciklusa, pozvavši pritom žene koje imaju naročito jaka krvarenja koja su za njih neuobičajena, naročito nakon menopauze, da se jave svojim liječnicima.

Posljedica imunološkog odgovora organizma?

„Ne postoje dokazi da bi ove privremene promjene mogle imati bilo kakav utjecaj na buduću plodnost, odnosno sposobnost rađanja djece. Važno je cijepiti se jer je to najbolja zaštita protiv koronavirusa. Naročito je to važno za one koji planiraju trudnoću jer je utvrđeno da su trudne žene u većem riziku od težeg oblika Covid-a 19“, ustvrdila je.

Dr. Jackie Maybin sa Sveučilišta u Edinburgu konstatirala je kako je bilo puno izvještaja o promjenama u menstruaciji nakon cijepljenja, uključujući promjene u učestalosti, trajanju i obimu krvarenja. Međutim, takve se promjene u ovom trenutku, prema njenom mišljenju, ne mogu jednoznačno pripisati direktnoj vezi s cijepljenjem, a s obzirom da mogu biti i posljedica šireg utjecaja pandemije.

„U ovom je trenutku teško sa sigurnošću reći koji mehanizmi uzrokuju takve posljedice jer oni mogu varirati od osobe do osobe. Mozak, jajnici i maternica u interakciji kontroliraju menstrualni ciklus. Promjene u menstruaciji mogu biti efekt dijela mozga koji kontrolira reproduktivne hormone, efekta na jajnike ili na stijenku maternice“, rekla je dr. Maybin, pojašnjavajući kako je ženski organizam dizajniran tako da u trenucima stresa reagira na način da privremeno spriječi trudnoću i tako sačuva energiju.

Cjepiva protiv Covida napravljena su kako bi potakla imunološki odgovor, a pokretanje tog odgovora može imati efekta na jajnike, mijenjajući uobičajenu produkciju hormona kroz ciklus ili dva, što rezultira obimnijim menstrualnim krvarenjima. Imunološki odgovor može, također, utjecati na stijenku maternice i prouzročiti jača krvarenja.

Četvrtina oboljelih od Covida bilježi promjene ciklusa

Spomenuti članak na BBC-u baziran je na mišljenju stručnjakinje za reproduktivnu imunologiju dr. Victorije Male s Imperial Collegea u Londonu, koja u svom članku navodi kako je direktna veza između cjepiva i promjena u menstrualnom ciklusu vjerojatna te poziva na znanstvena istraživanja kako bi se utvrdili točni mehanizmi. Argumentira kako podatak da su te promjene relativno rijetke u odnosu na broj cijepljenih zapravo nije pouzdan jer se promjene u menstrualnom ciklusu uglavnom službeno ne prijavljuju.

Pitanje o mogućim promjenama u menstrualnom ciklusu nije bilo postavljano u kliničkim ispitivanjima cjepiva (bilo zbog rodne neosjetljivosti kreatora istraživanja ili zbog povećane pažnje na moguće opasnije nuspojave koje predstavljaju životnu opasnost) pa se one originalno nisu ni registrirale kao nuspojave cijepljenja.

Kao mogući uzrok promjena u ciklusu navodi se imunološki odgovor na cjepivo, a ne sam sastav cjepiva –  s obzirom na to da su promjene zabilježene nakon sva četiri široko odobrena cjepiva, a sastav cjepiva Pfizera i Moderne razlikuje se od vektorskih cjepiva na kojima su bazirana cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Dr. Male navodi kako su promjene u menstrualnom ciklusu zabilježene i nakon HPV cjepiva, ali i nakon samog obolijevanja od Covida. Jedno ranije istraživanje, naime, pokazalo je kako je 25 posto žena reproduktivne dobi koje su preboljele Covid-19 imalo promjenu kada je riječ o obimu, a 28 posto u učestalosti menstruacije. Uglavnom je bila riječ o smanjenom obimu i produženom ciklusu. Promjene se tumače mogućom smanjenom funkcijom jajnika koja se povratila na normalne razine brzo nakon oporavka od bolesti.

U svom članku dr. Male apostrofira kako su dosadašnja istraživanja pokazala da cjepiva ne utječu na plodnost. U do sada provedenim kliničkim istraživanjima, i željene i neželjene trudnoće su se u podjednakim postotcima javljale i kod žena koje su cijepljene i kod onih koje nisu ( 1, 2, 3, 4, 5).

Iako su prijavljene promjene menstrualnog ciklusa nakon cijepljenja bile kratkotrajne, ozbiljna istraživanja takvih reakcija su nužna i za ukupni uspjeh kampanje cijepljenja, apelira dr. Male. Oklijevanje među mlađim ženama u velikoj je mjeri potaknuto lažnim tvrdnjama da cjepiva smanjuju izglede za buduću trudnoću. Propuštanje prilike da se istraže mehanizmi zbog kojih dolazi do promjena na menstrualni ciklus samo može pojačati te strahove, upozorava dr. Male. S druge strane, ako se utvrdi direktna veza između cijepljenja i promjena u menstruaciji, ta će informacija pomoći u planiranju skore trudnoće ili njenog izbjegavanja.

Nakon sličnih primjedbi na svom terenu, američki National Institute of Health dodijelio je sredstva u visini od 1,67 milijuna dolara institucijama koje bi u roku od godine dana trebale detaljno istražiti moguću povezanost cjepiva protiv Covida s promjenama u menstrualnom ciklusu i trajanje takvih promjena te precizirati mehanizme koji do tih promjena dovode.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.