Faktograf.hr

Samo činjenice

U neposrednom okruženju Hrvatske minimalna plaća nije veća od naše prosječne, ali u EU ima takvih zemalja

Minimalna plaća u Sloveniji iznosi 1.110 eura. To je blizu iznosa zadnje objavljene prosječne plaće u Hrvatskoj, ali nije više od nje.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Naš napredak, malen kakav je, treba gledati u odnosu na druge u okruženju. Ako prosječna plaća u Hrvatskoj malo po malo raste to nije dovoljno, ako je u nekim zemljama blizu Hrvatske minimalna plaća veća od naše prosječne“, kazao je Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta tijekom slobodnog govora u Saboru.

Prosječna plaća, prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statiku (DZS) u srpnju je iznosila 9.488 kuna bruto, odnosno 7.064 kuna neto. Prosječna bruto plaća za prvih sedam mjeseci 2021. godine iznosila je 9.526 kuna bruto, što je u neto iznosu 7.081 kunu.

Preračunato u eure, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB), prosječna bruto plaća u srpnju je iznosila 1.267 eura, dok je prosječna bruto plaća za prvih sedam mjeseci iznosila 1.272 eura.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Istodobno, medijalna plaća za srpanj bila je na razini 7.788 kuna bruto, odnosno u neto iznosu šest tisuća kuna. Preračunata u eure, medijalna bruto plaća je na razini 1.040 eura.

Podaci o plaćama, pa tako i minimalnoj plaći, na razini Europske unije (EU) iskazuju se u bruto iznosu.

Minimalna plaća je u 21 članici EU-a regulirana na nacionalnoj razini i ona se kreće od 332 eura u Bugarskoj do 2.202 eura u Luksemburgu.

Od zemalja u susjedstvu, jedino se slovenski minimalac primakao našoj prosječnoj plaći

U deset zemalja EU-a, mjesečna minimalna plaća niža je od 750 eura. S minimalnom plaćom od 4.250 kuna bruto, odnosno 563 eura, Hrvatska se smjestila u tu grupu zemalja. U toj grupi zemalja s najnižom minimalnom plaćom, ona je propisana u nižem iznosu od hrvatskog u Latviji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. U toj grupi, višu minimalnu plaću od radnika u Hrvatskoj primaju radnici u Češkoj, Estoniji, Poljskoj, Slovačkoj i Litvi. U tim se zemljama minimalac kreće od 579 eura u Češkoj do 642 eura u Litvi (1, 2).

U drugoj grupi su zemlje s minimalnom plaćom između 750 i 1.500 eura. U toj grupi minimalna plaća varira od 758 eura u Grčkoj do 1.108 eura u Španjolskoj. Tu su smješteni i Portugal, Malta te Slovenija s minimalnom plaćom od 1.110 eura.

Veća minimalna plaća u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Irskoj i Luksemburgu

U trećoj grupi zemalja su one s propisanom minimalnom plaćom višom od 1.500 eura. U toj grupi su Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Irska i Luksemburg. U toj se grupi minimalac kreće od 1.555 eura u Francuskoj do 2.202 eura u Luksemburgu.

Minimalna plaća na nacionalnoj razini nije propisana u Danskoj, Italiji, Cipru, Austriji, Finskoj i Švedskoj. U tim se zemljama minimalna plaća ugovara kolektivnim ugovorima.

Među zemljama okruženja, kandidatkinjama za ulazak u EU, minimalna plaća na nacionalnoj razini nije utvrđena u Bosni i Hercegovini. U Srbiji ona iznosi 366 eura, a u Crnoj Gori 331 euro.

Na koje je zemlje govoreći o onima u blizini saborski zastupnik mislio, nije jasno. No, podaci o minimalnim plaćama utvrđenim na nacionalnoj razini pokazuju kako od zemalja okruženja jedino Slovenija (1.110 eura) ima minimalnu plaću koja je blizu iznosa prosječne plaće u Hrvatskoj (1.267 eura u srpnju, odnosno 1.272 na razini prvih sedam mjeseci).

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.