Ocjena točnosti

Miletić širio pa obrisao fotografiju staru godinu dana kao “dokaz” brutalnosti policije prema prosvjednicima

Marin Miletić relativizira nasilje hrvatske policije prema izbjeglicama na granici. Kao argument objavio je fotografiju za koju je netočno tvrdio da je nedavno snimljena u susjednoj Sloveniji.
Izvor: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Zastupnik Mosta Marin Miletić reagirao je na dokaze međunarodne novinarske mreže da hrvatska policija bez oznaka premlaćuje migrante na granicama i krši međunarodne i nacionalne propise. Prozvao je na Facebooku one koji zamjeraju policiji protuzakonito i brutalno ponašanje zbog licemjerja. Pritom se pozivao na vjerojatno najslavnijeg izbjeglicu na svijetu, Isusa Krista, zanemarujući što o ljudima u pokretu govore Biblija ili papa Franjo.

Prozivajući, dakle, medije za dvostruke kriterije, jasno je naglasio kako “ne podupire nikakvo premlaćivanje ljudi” uz jednako jasan i neizostavan “ali”.

Ali, nedopustivo je i licemjerno čitati zgražanje wanne be demokrata kojima su prsa poplavila od busanja u ime – ustvari fejk – tolerancije nad plavicama migranata.

Uslijedio je red navoda kako migranti nemaju dokumente, kako nitko ne zna njihove namjere te kako policija samo štiti granicu suverene države. Prigodno je preskočio  činjenicu da su u novinarskoj istrazi snimljeni policajci, prije nego što se “poslužili pendrecima” da bi poslali “poruku da hrvatsku granicu nitko ne može neovlašteno prelaziti”, skinuli sa sebe obilježja te suverenosti, odnosno oznake hrvatske policije.

Kao dokaz licemjerja i dvostrukih mjerila kojima se vode građani uznemireni zbog batinanja na granicama, ponudio je sljedeću fotografiju:

Kriva atribucija

No, potpisao ju je na sljedeći način:

I onda… policija u susjednoj zemlji (Sloveniji) gumenim metcima i pendrecima puca na građane, tuče i fizički zlostavlja ljude koji su prvo izašli u mirne prosvjede protiv otimanja slobode, suludih COVID potvrda koje sada već svi znaju NEMAJU nikakvog smisla (jer i cijepljeni
prenose virus). Ljevičarske udruge mučki šute, mainstream mediji šute i time izdaju sve postulate neovisnog novinarstva koje je davno prodano i završilo u intelektualnom prostituiranju…

Ova fotografija (preuzeo sam s portala Paraf) pokazuje noge mlade Slovenke napadnute od policije. Nema zgražanja hrvatske javnosti.

Zgražanje javnosti, vezano za ovu konkretnu fotografiju u kontekstu prosvjeda u Sloveniji, nije se ni moglo dogoditi iz razloga što fotografija uopće nije nastala 2021. godine u Sloveniji, već u lipnju prošle godine u SAD-u.

Nije nevjerojatno da je i sam Miletić shvatio da je u žaru svog zaklinjanja kako “nikada neće izdati istinu koju nosi u svome srcu” podijelio fotografiju krivo atribuiranu prosvjedima u Sloveniji. Obrisao ju je, naime, iz objave na Facebooku.

 

Međutim, istu je fotografiju nastavio koristiti na Twitteru i to koristeći se istim frazama iz Facebook objave.

Prozivanje RTL-a

Usprkos evidentnoj pogrešci i deklariranoj predanosti istini, zastupnik Miletić je nastavio u komentarima blatiti RTL televiziju. Njihova je novinarka Danka Derifaj sudjelovala u višemjesečnoj novinarskoj istrazi koja je dokazala da su priče o policijskoj brutalnosti prema migrantima koje u javnosti slušamo već dvije godine točne, za razliku od poricanja Ministarstva unutrašnjih poslova. A priče kažu da na hrvatskim granicama operiraju ljudi u crnom koji premlaćuju izbjeglice bez policijskih oznaka, ali s policijskim alatima.

 

Štoviše, Derifaj je kod Donjeg Lapca snimila i zgarište koje često obilaze kombiji hrvatske policije, a na kojemu je pronašla nagorjele ostatke mobitela i torbica – s dokumentima. Prilog možete pogledati ovdje.

Prekretnica u dokazivanju nasilništva na granici

Ove ekskluzivne snimke načinjene u žbunju na granici konačno su bile dovoljno dobre kvalitete da se bez ikakve sumnje dokaže da ti maskirani muškarci na sebi nose podjakne i tonfe, odnosno palice, kakve koristi jedino interventna policija u RH, kao i da nose službene policijske pištolje marke HS produkt.

O detaljima akcije Koridor još je krajem 2019. godine pisala kolegica Đurđica Klancir, ali nasilje nije prestajalo ni kada su o ilegalnom protjerivanju izvještavali i međunarodni mediji poput švicarskog SRF-a. Pojavljivale su se i snimke maskiranih nasilnika na granicama, međutim, nikad do sada ih se nije moglo nedvojbeno povezati s hrvatskom policijom.

Tek zahvaljujući zajedničkoj istrazi RTL-a Hrvatska, Lighthouse Reportsa iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, ARD-a Studija Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, hrvatskog tjednika Novosti i njemačkog Der Spiegela te doprinosu neprofitnog istraživačkog kolektiva Disinfaux i freelencera Jacka Sapocha, Andree Popovic i Lamije Šabić, hrvatska je policija snimljena dok je bez oznaka kršila međunarodne propise.

Snimka je dovela do prvoga priznanja hrvatskog MUP-a da su nasilnici na granicama uistinu zaposlenici policije. Nažalost, to nije zaustavilo relativizacije i izbjegavanje odgovornosti. Ministar policije Davor Božinović izjavio je da se radi o “individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.

Odgovornost je tako pala na tri od četiri snimljena neposredna izvršitelja s pendrecima, što bi trebalo značiti da su oni sami došli na ideju da batinaju ljude koje iz policijskih kombija izbacuju u grmlje na zelenoj granici uz povik: “Go to Bosnia!”.

Dvostruki kriteriji

U potpunosti je ignorirano pitanje zašto su policajci skinuli oznake, kao i niz drugih pitanja koja se nameću iz snimki, a koje je pobrojao sudionik istrage, kolega Jerko Bakotin u Novostima. Među ostalim je problematizirao i tvrdnje europske povjerenice za unutrašnje poslove Ylve Johannson, koja je objeručke prihvatila Božinovićevu priču da se radi o izoliranom incidentu, a koja se izravno kosi s podacima o broju žrtava nasilja na granici.

Prema uglednom Danish Refugee Councilu, četvrtina od 1245 migranata, koji su samo u kolovozu ove godine protjerani iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, prijavila je neki oblik nasilja.

Tijekom čitave 2020. protjerano je više od 16 tisuća migranata, a timovi Liječnika bez granica tretirali su na stotine ozlijeđenih ljudi.

Istovremeno, prosvjednici protiv epidemioloških mjera u Hrvatskoj ne prolaze ni približno loše. Bilježimo napise da je policija postupala prema jednoj ženskoj osobi koju je predala Hitnoj pomoći prisutnoj na trgu za vrijeme prosvjeda sredinom rujna 2021. godine. To je ipak nešto drugačiji tretman nego da je završila u grmlju, prebijena i slomljenog mobitela na području bez zdravstvenih ustanova.

Što se tiče izvještavanja o prosvjedima u Sloveniji, takvi izvještaji se uredno mogu naći u hrvatskim mainstream medijima zadnjih mjeseci [1, 2, 3, 4], sa spominjanjem vodenih topova i gumenih metaka, čak i na prozvanom RTL-u. Doduše, tu su i izvještaji kako su prosvjednici bacili baklje na parlament, na što policija bilo koje države rijetko gleda blagonaklono. Isto tako, saldo ozlijeđenih na prosvjedima u Sloveniji nerijetko sadrži i crtice o ozlijeđenim “plavcima”, kako im Miletić tepa kada govori o nasilju na granicama.

Kako se nasilje prema migrantima na hrvatskim granicama službeno ne događa, nismo saznali jesu li i migranti bili neugodni prema policajcima s fantomkama na glavama. Iz mnoštva svjedočenja zasad smo, naime, saznali tek da su u okršajima s “plavcima” plavice zadobivali samo migranti, uz to što su bili žrtve pljačke, seksualnog i psihičkog zlostavljanja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.