Razotkriveno

Direktor Pfizera davno je cijepljen s obje doze, dijeli se stari video

Direktor Pfizera cijepljen je drugom dozom još u ožujku. Ipak se širi video kojim se pokušava stvoriti dojam da izbjegava cjepivo koje je razvila njegova kompanija.

Isječak iz razgovora čelnika Pfizera Alberta Bourle za CNBC iz prosinca 2020. u kojem je on objašnjavao zašto još nije cijepljen, ponovno je uploadan na YouTube 13. listopada ove godine. Na prvi pogled bi se moglo činiti kao da Bourla još uvijek nije cijepljen te da se izvlači na to da je zdrav 59-godišnjak.

U opisu videa stoji:

Isječak interviewa za CNBC Television sa direktorom i predsjednikom Pfizer-a (Albert Bourla) o oklijevanju osobnog cijepljenja.

Tek niže, kada odaberete opciju proširenog opisa videa, autori kanala navode da je intervju nastao 14. prosinca 2020. godine. Baš toga dana je, inače, i započelo cijepljenje u SAD-u gdje Bourla živi.

Iz rasprave ispod videa je vidljivo da neki gledatelji znaju za ovaj video od prije, no i kako puno gledatelja nije optiralo da im se prikaže prošireni opis.

Upitan kad će se cijepiti, odgovorio je – što prije

Bourla je doista u prosincu 2020. godine kazao da se nije htio gurati preko reda da dobije cjepivo. Obrazložio je to time što ne spada ni u jednu od rizičnih skupina, što su prenijeli i drugi mediji. Kada je upitan kada će se cijepiti, Bourla je odgovorio:

“Što prije budem mogao, hoću. Jedino je osjetljivo ovdje […] to što ne želim biti onaj koji ide preko reda… Imam 59 godina, dobrog sam zdravlja, ne radim na prvoj liniji pa se ljudima poput mene cijepljenje ne preporučuje sada.”

To se ne može nazvati oklijevanjem.

Bourla je cijepljen drugom dozom 10. ožujka 2021. godine, dakle na samom početku globalne kampanje cijepljenja. No, isti ovaj video u kojemu govori o sebi kao zdravom 59-godišnjaku opetovano se na društvenim mrežama pojavljuje kao “dokaz” da se Bourla izmotavao ili čak odbio cjepivo (FullFact, AP).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.