Faktograf.hr

Samo činjenice

Fotografija trudnice s portala srpskog N1 ne dokazuje da mediji manipuliraju informacijama o pandemiji

Širi se fotografija cijepljenja trudnice za koju korisnici Facebooka netočno tvrde da dokazuje medijske manipulacije o pandemiji.
Photo by freestocks on Unsplash

Među korisnicima Facebooka širi se paralelni screenshot dvaju medijskih objava, jedne iz Kolumbije, a druge iz Srbije, za koji se netočno tvrdi kako dokazuje medijske manipulacije vezane za pandemiju Covida-19.

Među korisnicima Facebooka koji su objavili ovu fotografiju je i Neven Malivuk, koji je u više navrata izlazio na izbore na listi stranke Živi zid, čiji su članovi poznati po širenju dezinformacija i propagiranju teorija zavjera.

Malivuk točno zapaža kako je očigledno da je na obje fotografije prikazana ista trudnica. Propušta, međutim, zapaziti da portal srpske redakcije regionalne news televizije N1 ni ne tvrdi da je fotografija nastala u Beogradu.

N1 je ovom fotografijom, naime, ilustrirao članak o trudnici u osmom mjesecu trudnoće koja se u Srbiji u više navrata neuspješno pokušala cijepiti.

Kao što se vidi i u screenshotu koji se dijeli Facebookom, portal N1 jasno je potpisano izvor fotografije. Navodi se da se radi o ilustraciji, koju je uslikao fotograf AFP-a Joaquin Sarmiento.

Slična, ali ne i identična fotografija iste trudnice na istom cijepnom punktu ranije je objavljena na kolumbijskom portalu El Colombiano, kao ilustracija članka u kojem se izvještava o povećanju broja trudnica koje su umrle od Covida-19 u kolumbijskoj pokrajini Antiohija. Ovu fotografiju snimio je kolumbijski fotograf Manuel Saldarriaga.

Prije nego je stigla do hrvatskih korisnika Facebooka, ista se dezinformacija širila u Srbiji i Bosni i Hercegovini te su o njoj već izvještavali fact-checkeri srpskog AFP-a i bosansko-hercegovačkog portala Raskrinkavanje.ba (Faktografovog partnera u regionalnoj SEE Check mreži).

Iako je teza da fotografija dokazuje medijsku manipulaciju već razotkrivena kao netočna, ova se dezinformacija uspjela proširiti i van našeg govornog područja (1, 2).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.