Razotkriveno

FBI nije uhitio direktora Pfizera

Širi se netočna tvrdnja da je uhićen direktor Pfizera, proizvođača cjepiva protiv Covida-19. U vrijeme dok je navodno trebao biti iza rešetaka, šef Pfizera gostovao je u TV emisijama.
fajzer
Foto:MikeRamirez/Pixabay

“U petak je FBI uhitio izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourla. Vijest o uhićenju Bourla nije prenio ni jedan medij. Očito su svi pod cenzurom i odrađuju dobiveni novac od Bourla ili kompanije čiji je zaposlenik. Kako je izvješteno policija je zatražila od suda zabranu objavljivanja vijesti, što je sud i prihvatio. Međutim, američki zakoni ne obvezuju medije u Kanadi pa je tako vijest o uhićenju Alberta Bourla objavio kanadski portal “Conservative Beaver””

Informacija je to koja je objavljena na portalu Herceg Bosna (arhivirano ovdje), koji je članak podijelio i na svojoj Facebook stranici (arhivirano ovdje).

U tekstu se navodi kako se Albert Bourla suočava s optužbama za prijevaru zbog svoje uloge u obmanjivanju kupaca o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19 te da se nalazi u pritvoru dok čeka ročište za jamčevinu. Također, dodaje se kako su federalni agenti u postupku izvršenja naloga za pretres njegove kuće i drugih nekretnina koje posjeduje. 

“Pfizer je optužen za krivotvorenje podataka i davanje velikog mita. Prema izjavi agenta FBI-a koju je dao za kanadski portal Conservative Beaver, Pfizer je lagao o učinkovitosti cjepiva i doveo kupce u zabludu o ozbiljnim nuspojavama koje cjepiva mogu izazvati”, navodi se dalje u tekstu. 

Dezinformacija da je Bourla uhićen pojavila se 5. studenog te su je vrlo brzo raskrinkali strani fact-checking portali.

Portal Snopes tako navodi kako portal Conservative Braver, na kojem je informacija objavljena, često objavljuje dezinformacije te širi teorije zavjere.

Tog dana kada se počela širiti vijest, piše dalje Snopes, Bourla se pojavio na televiziji CNN kako bi govorio o novoj antivirusnoj piluli koju je Pfizer razvio, a koja pospješuje liječenje od Covida-19.

Da je direktor Pfizera uhićen kako navodi kanadski portal, vrlo vjerojatno mu ne bi uspjelo realizirati televizijsko gostovanje. Osim CNN-a, Bourla je odradio gostovanje i na CNBC-u. Gostovanja možete pogledati na ovom i ovom linku.

Osim toga, kako navode kolege s portala Istinomer.rs, Bourla je taj isti dan bio aktivan na svom Twitter profilu.

Bourla

Nije ovo prvi put da se direktor Pfizera našao na meti dezinformatora. Internetom su se u kolovozu širile tvrdnje da Bourla odbija cijepljenje, što su fact-checking portali vrlo brzo ocijelnili kao dezinformaciju. (1, 2)

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.