Razotkriveno

Velimir Bujanec netočno tvrdi da hrvatski mediji ignoriraju prosvjede u Italiji

Voditelj "Bujice" na Facebooku je objavio snimku prosvjeda iz Italije i ustvrdio da hrvatski mediji te prosvjede ignoriraju. O njima su, međutim, svi veći mediji izvještavali.
EPA/PAOLO GIOVANNINI

Velimir Bujanec, voditelj i urednik TV emisije “Bujica” na Z1 televiziji, na Facebooku je 6. studenog objavio video zapis koji prikazuje snimke s prosvjeda protiv Covid propusnica u Italiji. Video zapisi su autentične snimke s prosvjeda u Italiji, ali Bujanec u opisu videa netočno tvrdi da hrvatski mainstream mediji te prosvjede ignoriraju.

“POGLEDAJTE VIDEO: MASOVNI PROSVJEDI DILJEM ITALIJE VEĆ TRI TJEDNA! Zašto “mainstream” mediji u Hrvatskoj to ignoriraju?!
Od 15. listopada, u svim većim gradovima Italije traju masovni prosvjedi protiv tzv. Green Passa. To, što je tisuće Talijana izašlo na ulice i protivi se mjerama, koje im praktički ne dopuštaju odlazak na posao – u javni i privatni sektor – nije vijest za mnoge medije u Hrvatskoj?! Kao da je Italija neka udaljena pacifička državica, a ne naš prvi susjed…”, stoji na Bujančevoj Facebook stranici (arhivirano ovdje).

Na uglavnom mutnom videu u trajanju dvije minute i 14 sekundi vrte se scene s prosvjeda iz brojnih talijanskih gradova – Firence, Milana, Torina, Bolonje…

Već i kratka internetska pretraga pokazuje da su mnogi mainstream mediji pisali o prosvjedima, pa je tako Telegram o njima izvijestio odmah 15. listopada. “Prosvjedna okupljanja počela su danas u gradovima diljem Italije kada je na snagu stupio zakon prema kojem svaki zaposlenik mora imati ‘zelenu putovnicu’ s dokazom da je cijepljen, oporavljen ili negativno testiran na covid-19. Nova mjera, koja obuhvaća 23 milijuna radnika u talijanskom privatnom i javnom sektoru, kontroverzna je i izazvala je otpor”, pisao je Telegram.

O prosvjedima su također izvijestili Index (ovdje i ovdje), RTL, Dnevnik.hr (ovdje i ovdje), 24sata (ovdje, ovdje i ovdje), Glas Istre, Novi list (ovdje, ovdje i ovdje), N1 Hrvatska (ovdje, ovdje i ovdje), pa čak i HRT.

O uvođenju tzv. “zelenih putovnica” i prosvjedima koji su zbog toga uslijedili pisali su i Večernji list, DW, Tportal, Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, od 15. listopada u Italiji je za radnike u javnom i privatnom sektoru obavezna tzv. “zelena putovnica” (green pass) kojom radnici dokazuju da su cijepljeni protiv korone, da su preboljeli Covid-19, odnosno da su negativno testirani. Zbog uvođenja te obaveze u diljem Italije organizirani su prosvjedi građana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.