Faktograf.hr

Samo činjenice

Ova fotografija nije dokaz da je pandemija isplanirana prije više od 10 godina

Na fotografiji je kućni test s rokom trajanja do 2023. godine. Pogrešno se sugerira da je rok trajanja bio do 2009.

Facebookom se širi fotografija kojom se netočno sugerira da je pandemija Covida-19 planirana prije više od deset godina.

“Pogledajte kad su proizveli ove testove i dijelite dalje jer brišu slike”, stoji u opisu fotografije koja je s privatnog profila pod imenom Marinko Stojmenovski podijeljen više od tisuću i pol puta (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter


Na fotografiji je prikazan brzi kućni test na Covid-19 tipa PCL COVID19 Ag Gold, na kojem se vide rok trajanja i LOT broj.

Rok trajanja izgleda ovako: 23.05.09. Sugerira se kako to znači da je test proizveden prije više od desetljeća, tj. da vrijedi do 2009. godine. Međutim, to nije točno. Ova oznaka zapravo znači da je test valjan do svibnja 2023. godine.

Jasno se to vidi iz LOT broja, koji je također prikazan na fotografiji. LOT brojevi, naime, imaju standardizirani format: prve četiri znamenke prikazuju godinu i mjesec proizvodnje, a ostale četiri znamenke prikazuju proizvodnu jedinicu unutar firme koja je proizvođač.

LOT broj testa na fotografiji je 2105S812. To znači da je ovaj test proizveden u svibnju 2021. godine, a valjan je do svibnja 2023. godine. Drugim riječima, ovaj proizvod nije nastao prije više od deset godina, niti predstavlja dokaz da je pandemija Covida-19 unaprijed isplanirana.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.