Razotkriveno

Nije točno da se Modernino cjepivo u Njemačkoj “povlači zbog ozbiljne nuspojave”

Nikakvo cjepivo nije povučeno u Njemačkoj, već se trudnicama i mlađima od 30 savjetuje da se cijepe Pfizerom, a ne Modernom.
Izvor: Pixabay

Portal Priznajem.hr netočnim je naslovom privukao pažnju na inače korektan tekst o preporuci njemačkog povjerenstva za cjepiva (STIKO). Naslov na Priznajem.hr-u glasi: “ŠTO ĆE REĆI CAPAK? Njemačka povlači cjepivo zbog opasne nuspojave“. Tekst s portala Priznajem.hr prenio je i portal iVijesti, poznat po objavljivanju antivakserskih dezinformacija.

Međutim, STIKO ne navodi ništa o povlačenju Spikevaxa. Oni smatraju da se Modernina vakcina protiv Covida ne treba davati trudnicama i osobama mlađim od 30 godina. Preporučuju da se umjesto Modernine vakcine tim osobama pruži drugo mRNA cjepivo, Comirnaty, u proizvodnji američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha.

Razlog je veća učestalost miokarditisa i perikarditisa kod mlađih osoba nakon Moderninog cjepiva, nego kod Pfizerovog, primijećena u nedavnim studijama.

Konačna preporuka STIKO-a za ekskluzivno cijepljenje cjepivom Comirnaty za mlađe od 30 godina objavit će se nakon procesa savjetovanja sa stručnim skupinama. “Stoga su promjene još uvijek moguće”, navode u priopćenju.

Opasna ili blaga nuspojava?

Zanimljivo je i da u tekstu za čiji su naslov izabrali sintagmu “opasne nuspojave”, Priznajem.hr navodi i sljedeći prepričani citat STRIKO-a:

U priopćenju se također navodi da su upale srčanog mišića i osrčja do sada protjecale blago te da nisu zabilježene trajne posljedice. Većina slučajeva upale odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina starosti, a manje su prisutne u skupini između 12 i 18 godina.

Isto tako, Priznajem.hr ne navodi koliko su učestale te nuspojave, iako spominje da su francuske zdravstvene vlasti izdale sličnu preporuku. Ona dolazi nakon objave rezultata studije istraživačke skupine Epi-Phare, koju su osnovali francuski zavod za zdravstveno osiguranje (CNAM) i agencija za lijekove (ANSM). Epi-Phare je specijalizirana za velike farmako-epidemiološke studije temeljem baza podataka francuskog javnog zdravstvenog sustava.

Promatrali su više od 900 slučajeva perikarditisa i miokarditisa. Zabilježili su da se Modernino cjepivo povezuje s miokarditisom u 132 slučaja na milijun doza kod muškaraca mlađih od 30 godina, a kod mlađih žena u 37 slučajeva na milijun. Nuspojava je češća nakon druge primljene doze. Kod Pfizera se broj kretao oko 27 slučajeva na milijun doza.

“Rizik od perikarditisa također je veći nakon druge doze Moderne u osoba mlađih od 30 godina, s 18 slučajeva na milijun doza kod mladih muškaraca”, prenosi France24 informaciju agencije AFP.

Nema zabilježenih smrtnih slučajeva

Istraživači navode i da nisu zabilježeni smrtni slučajevi među pacijentima hospitaliziranim s ovim bolestima nakon cijepljenja.

“Kada mjerite učinkovitost cjepiva protiv teških slučajeva Covid-19 u odnosu na rizike koji postoje, ali su rijetki… vrijednost cjepiva nije upitna”, rekao je za AFP čelnik Epi-Pharea Mahmoud Zureik.

Napomenimo da je prije Francuske i Švedska preporučila mladima da se radije cijepe Pfizerom, nego Modernom.

EMA zatražila dodatne podatke od proizvođača

Za sada nema upozorenja od hrvatskih regulatora ili Zavoda za javno zdravstvo vezano za povećan rizik od ovih stanja kod Modernine vakcine. No, perikarditis i miokarditis su navedeni kao rijetke nuspojave još u srpnju kod mRNA cjepiva. Nakon upozorenja iz srpnja, komisija Europske agencija za lijekove PRAC je ponovo krajem listopada razmatrala prijave vezano za mRNA cjepiva.

“Odbor je sada zatražio od tvrtki koje prodaju ova cjepiva da izvrše dubinski pregled svih objavljenih podataka o povezanosti miokarditisa i perikarditisa, uključujući podatke kliničkih ispitivanja, podatke iz literature i podatke dostupne u javnosti”, naveli su.

Simptomi

Podsjetimo, upozorenje na moguću pojavu upale srca ili srčane ovojnice nakon cijepljenja mRNA vakcinama, hrvatska je agencija za lijekove (HALMED) uputila zdravstvenim radnicima 19. srpnja.

Odnosila se i na Spikevax i Comirnaty, tj. cjepiva koja proizvode Moderna i Pfizer. Tada je zdravstvenim radnicima naloženo da trebaju savjetovati cijepljene osobe da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako osjete simptome. Iako oni mogu varirati, upala srca se najčešće primjećuje kroz bol u prsnom košu, nedostatak daha ili palpitacije, odnosno ubrzano, nepravilno lupanje srca.

Razlog odluci bile su prijave ovoga stanja koje je zabilježila Europska agencija za lijekove. Do kraja svibnja prijavljeno je po oko 140 slučajeva miokarditisa i perikarditisa nakon Pfizerovog i dvadesetak nakon Moderninog cjepiva. U tom trenutku je u EU bilo podijeljeno 177 milijuna doza Comirnatyja i 20 milijuna Spikevaxa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.