Faktograf.hr

Samo činjenice

Nije točno da se šef njemačke klinike ubio zbog “laži o cjepivima”

Njemački liječnik Thomas Jendgen počinio je samoubojstvo, nakon čega se proširila dezinformacija da su uzrok navodne laži o cjepivima.
Foto: Klinika u Chemnitzu

Među korisnicima Facebooka širi se netočna informacija da je ravnatelj njemačke klinike počinio samoubojstvo jer “se više nije mogao nositi s neprestanim lažima o cjepivima” (primjer arhiviran ovdje).

“Na fotografiji je šef Chemnitzer Klinikum Dr. Thomas Jendges koji je mrtav. Bacio se prije par dana sa zgrade klinike. Ostavio je oproštajno pismo u kojem navodi da se više nije mogao nositi sa neprestanim lažima, prevarom u svezi “cijepiva koja nisu opasna”. Također je bio dodatno izložen prijetnjama gradonačelnika da će biti smjenjen ako ne bude provodio mjere cijepljenja nad ljudima. Jedini izlaz kojeg je vidio je bio u samoubojstvu i u znak solidarnosti sa mnogima kojima nisu mogli pomoći u klinici. Također je tim činom htio potaknuti hitnu raspravu o upitnim cjepivima”, navodi se u objavi.

Točno je da je dr. Thomas Jendges, ravnatelj klinike u njemačkom gradu Chemnitzu, umro 2. studenog ove godine. Točno je i da je uzrok smrti najvjerojatnije samoubojstvo. Te je informacije prilično lako doznati u različitim njemačkim medijima (npr. u Bildu, najtiražnijem njemačkom tabloidu).

Ne postoji, međutim, kredibilan izvor koji potvrđuje da je dr. Jendges ostavio oproštajno pismo ili da za svoj čin okrivio navodne laži o cjepivima.

Dezinformacija o Jendgesovom navodnom oproštajnom pismu već se ranije proširila u Austriji, gdje su o tome pisali fact-checkeri portala Mimikama. Utvrdili su kako ne postoji nikakvo oproštajno pismo. Potvrđeno im je to iz policije u Chemnitzu, kao i iz ureda gradonačelnika.

Također su utvrdili da je dr. Jendges za vrijeme života i javno promovirao važnost cijepljenja u borbi protiv Covida-19 (a što se vidi iz priopćenja za javnost njegove klinike od 31. kolovoza ove godine).

 

U Republici Hrvatskoj postoje različita mjesta gdje suicidalne ili depresivne osobe mogu potražiti pomoć.

U sklopu Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Javiti se možete i Plavom telefonu na broj 01/4833888 ili e-mail [email protected]

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.