Faktograf.hr

Samo činjenice

Poruka puna netočnosti ljudima prijeti “Božjom kaznom” ako je ne podijele na Facebooku

U poruci se iznose netočnosti o prometnoj nesreći iz 2009. godine, o potonuću Titanica i smrti Marilyn Monroe.

Facebookom se širi lančana poruka, koja već godinama u različitim varijantama kruži internetom na engleskom jeziku. Ljudima se prijeti “Božjom kaznom” ako ne podijele poruku te se navode primjeri teških nesreća koje su različite ljude navodno zadesile zbog ismijavanja Boga (arhivirano ovdje). Problem je samo što primjeri koji se u poruci navode nemaju činjeničnu osnovu.

Tesla

Za početak, objava je popraćena fotografijom prometne nesreće u kojoj su sudjelovala tri automobila (a koju možete vidjeti iznad ovog članka). U poruci se lažno tvrdi da je u nesreći poginula ženska osoba netom nakon što je ismijavala Boga.

Međutim, u ovoj prometnoj nesreći nitko nije poginuo. U nesreći je sudjelovalo šest osoba, svi su završili u bolnici, ali nitko nije zadobio ozbiljnije ozljede.

Radi se o fotografiji iz 2009. godine, snimljenoj u Danskoj (Wired). Fotografija se tada internetom proširila prvenstveno jer je u nesreći slupan i električni Tesla Roadster, automobil kojeg se u to vrijeme vrlo rijetko viđalo na cesti.

Titanic

U poruci se dalje tvrdi kako je Titanik potonuo nakon što je njegov vlasnik izjavio da “čak ni Bog ne može potopiti ovaj čamac”. Nema dokaza da je Joseph Bruce Ismay, direktor kompanije White Star Line u čijem vlasništvu je bio Titanic, ikad izjavio tako nešto.

Naime, kad se govori o vlasniku Titanica, obično se referira upravo na Ismayja, koji je i pratio ovaj poznati prekooceanski brod na njegovom prvom i jedinom putovanju. Međutim, Ismay nije zapravo bio vlasnik White Linea pa samim time ni Titanica. Kompanija koja je Titanic izgradila i pustila u promet bila je u vlasništvu poznatog američkog tajkuna JP Morgana (Wikipedia).

Rečenica da “čak ni Bog ne može potopiti ovaj brod” izgovorena je u poznatom filmu “Titanic”, gdje je izgovara glumac Billy Zane. Kroz godine se autorstvo ovog citata pripisivalo različitim osobama. Osim Ismayju, na internetu ju se pripisuje, među ostalima, dizajneru broda, kapetanu broda, neimenovanom članu posade… Ne postoje, međutim, dokazi da je takva tvrdnja ikad izrečena, iako je točno da se o Titanicu javno govorilo kao brodu koji je “gotovo nemoguće” potopiti.

Marilyn Monroe

U poruci se također navodi i da je slavna holivudska glumica Marilyn Monroe pronađena mrtva samo tri dana nakon što je navodno izjavila da joj “ne treba Isus”.

Baš kao i u slučaju spomenute tvrdnje oko Titanica, radi se o urbanoj legendi koju nije moguće potkrijepiti dokazima.

Internetom, naime, već godinama kruži priča da je Billy Graham, jedan od lidera američkih evangelista, posjetio glumicu nedugo prije njene smrti pokušavajući je preobratiti na kršćanstvo, na što je ona navodno odgovorila da joj “ne treba njegov Isus”.

Međutim, izgledno je da se taj susret nikad nije dogodio. Glasnogovornik evangelističke grupacije koja nosi ime Billyja Grahama za portal “Truth or Fiction” je izjavio da se Graham nikad nije susreo s Monroe.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.