Razotkriveno

Ovo je navijački video iz 2019. godine, a ne prosvjed protiv korona mjera

Dvije godine stara snimka navijačke šetnje kroz Graz lažno se prikazuje kao snimka prosvjeda protiv Covid mjera.
Screenshot: YouTube

Društvenim mrežama širi se video za koji se netočno tvrdi da prikazuje prosvjed protiv epidemioloških mjera u austrijskom Grazu.

Video je osvanuo na privatnom profilu na Facebooku (arhivirano ovdje), a dosad je podijeljen više od 130.000 puta te ima više od milijun i pol pregleda.

Korisnica Facebooka je video preuzela s društvene mreže TikTok, na kojoj ga je isti dan objavio korisnik imena alexgreenwhite.

Točno je da su u Grazu i drugim austrijskim gradovima održani prosvjedi povodom uvođenja strožih epidemioloških mjera. Međutim, viralan video ne prikazuje nijedan od tih prosvjeda (1, 2).

Naime, identičan video može se naći na YouTubeu, gdje je objavljen još prije dvije godine, točnije 29. studenog 2019.

Ispod videa stoji informacija da je riječ o navijačima koji su se okupili povodom utakmice Europske lige između klubova Borussia Mönchengladbach i Wolfsberger AC u Merkur Areni u Grazu. Dio njih prije utakmice marširao do stadiona kroz centar grada.

O ovoj istoj dezinformaciji pisao je i Reuters, u tekstu koji možete pronaći na ovom linku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.