Razotkriveno

Nije točno da se zbog cjepiva u Kanadi rađaju mrtvorođene bebe

Nije točno da cjepivo protiv Covida-19 uzrokuje porađanje mrtvorođenčadi. Takvu komplikaciju može izazvati bolest Covid-19.
Ilustracija: esudroff/Pixabay

Rubni portal “Staro Normalno” objavio je netočnu tvrdnju da trudnice koje su se cijepile protiv Covida-19 u Kanadi rađaju mrtvorođene bebe.

“Kanada: 13 mrtvorođenih beba u 24 sata u bolnici Lions Gate uzrokovanih cjepivima Covid-19”, naslov je članka na ovom rubnom portalu (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“U Britanskoj Kolumbiji (BC), Kanada, zviždači su se okupili na skupu kako bi skrenuli pozornost na ovaj široko rasprostranjeni problem i na otkriće da se oko 13 mrtvorođenih smrti dogodilo u razdoblju od 24 sata u bolnici Lions Gate. Svi smrtni slučajevi dogodili su se kod beba koje su rodile potpuno cijepljene majke, iako veliki dio javnosti i dalje nije svjestan da se to dogodilo”, stoji u članku.

To se, međutim, nije dogodilo. Kanadska regionalna javnozdravstvena institucija Vancouver Coastal Health na Twitteru je objavila da su internetske glasine o mrtvorođenoj djeci netočne.

Vancouver Coastal Health jedna je od pet regionalnih javnozdravstvenih institucija u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija. U njihovoj nadležnosti je i bolnica Lions Gate, za koju se lažno tvrdi da je u njoj nakon cijepljenja rođeno 13 mrtvorođenih beba.

Kako je provjerio kanadski portal Global News, na čitavom teritoriju koji pokriva Vancouver Coastal Health je od početka travnja do kraja kolovoza 2021. zabilježena su četiri slučaja mrtvorođene djece. Zbog očuvanja privatnosti pacijenata nije bilo moguće ustanoviti koji udio tih slučajeva je zabilježen u bolnici Lions Gate.

U istom razdoblju rođeno je 1326 živih beba. Prošle godine na području koje pokriva Vancouver Coastal Health ukupno je rođeno 3299 živih beba, a zabilježeno je 11 slučajeva mrtvorođene djece.

Provjerom tvrdnji o mrtvorođenoj djeci u bolnici Lions Gate bavio se i kanadski CTV News. Oni su također konstatirali da se radi o činjenično neutemeljenoj glasini koja se proširila među korisnicima društvenih mreža.

Vancouver Coastal Health je svojoj objavi na Twitteru priložio i nedavnu studiju objavljenu u prestižnom časopisu New England Journal of Medicine, koja je pokazala da cjepivo ne predstavlja rizik za trudnice. Podaci američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pak, pokazuju da necijepljene trudnice koje se zaraze Covidom-19 imaju veće šanse da će poroditi mrtvorođenče.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.