Razotkriveno

Nije točno da u Izraelu cijepljeni “masovno umiru” od Covida-19

Facebookom se dijeli video u kojem se netočno tvrdi da cijepljeni u Izraelu "masovno umiru" od Covida-19. U stvarnosti, većina hospitaliziranih i umrlih u Izraelu nisu potpuno cijepljeni.
Ilustracija: 696188/Pixabay

Društvenim mrežama se širi video u kojem se netočno tvrdi da Izraelci “masovno umiru” od Covida-19 iako su “svi cijepljeni”. U stvarnosti, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Izraelu trenutno je vrlo nizak.

“U IZRAELU SVI ŠPRICANI ALI MASOVNO UMIRU…” stoji u potpisu videa koji je na Facebooku od 27. studenog skupio skoro 60 tisuća pregleda (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Predmetni video zapravo je kolaž vijesti i priloga o bolesnima i hospitaliziranima nakon cijepljenja, montiran kako bi se insinuiralo da u Izraelu od koronavirusa većinom umiru cijepljeni. Izrael je, kao jedna od prvih država na svijetu koja je procijepila veliki postotak populacije, često na meti dezinformatora koji na navodnim primjerima iz ove države žele pokazati da je cjepivo neučinkovito.

Međutim, to nije ono što podaci iz Izraela doista prikazuju.

Većina hospitaliziranih nisu cijepljeni

Trenutna situacija s epidemijom u Izraelu opisana je u članku dnevnog lista Haaretz, koji se poziva na podatke Ministarstva zdravstva. Oni pokazuju da je broj slučajeva Covida-19 u Izraelu opet počeo rasti u studenom, nakon što je vrhunac “četvrtog vala” korone u toj državi dosegnut u rujnu. Zadnjeg dana studenog u Izraelu je bilo aktivno oko 7700 slučajeva Covida-19, od čega je 122 pacijenta na intenzivnoj njezi, a njih 70 na respiratorima.

Prema podacima koje prikuplja stranica Our World in Data, u Izraelu je do 29. studenog 2021. barem jednom dozom cijepljeno nešto više od 68 posto populacije, tj. nešto više od dvije trećine stanovništva.

Prema podacima Ministarstva zdravstva koje je prenio Haaretz, cijepljeno je 0,02 posto djece u dobi između 5 i 11 godina, dok je 58,35 posto djece u dobi između 12 i 15 godina primilo barem prvu dozu cjepiva. Ukupno je više od 6,3 milijuna Izraelaca primilo bar jednu dozu cjepiva, a više od 5,7 milijuna dvije doze. Oko 4,1 milijun Izraelaca je primilo tzv. booster dozu. Oko milijun Izraelaca za koje se preporučuje docjepljivanje boosterom još nisu primili tu dodatnu dozu cjepiva.

Prema podacima stranice Our World in Data, trenutno je u Izraelu zbog Covida-19 hospitalizirano manje od 180 pacijenata. Što se tiče omjera cijepljenih i necijepljenih u Izraelu, Haaretz u izvještaju od 28. studenog, kada je 128 osoba bilo hospitalizirano zbog težeg oblika Covida-19, od kojih je 73 spojeno na ventilator, navodi da je samo deset posto hospitaliziranih bilo cijepljeno s obje doze, a većina nije primila niti jednu dozu cjepiva.

Kako također prenosi Haaretz, Sharon Alroy-Preis, voditeljica službe za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravstva Izraela, kazala je da su necijepljeni te oni koji su djelomično cijepljeni, što uključuje djecu, primarni vektor za širenje virusa. Tri mjeseca nakon što je počela kampanja davanja boostera, upravo necijepljeni i djelomično cijepljeni čine 90 posto novih slučajeva, dok nema naznaka o padanju imuniteta kod onih koji su primili booster dozu.

Da tvrdnja o “masovnom umiranju” u Izraelu nije točna, pokazuju i podaci o smrtnosti u toj državi. Dnevni broj smrtnih slučajeva od Covida-19 u Izraelu u prosjeku je manji od pet (Our World in Data).

Česte dezinformacije o Izraelu

Slične dezinformacije o Izraelu i cijeljenju širile su se i u rujnu kada je zbog delta soja broj aktivnih slučajeva u toj državi jako porastao. Tada se u viralnim internetskim dezinformacijama tvrdilo kako se u Izraelu u praksi pokazalo da cjepiva protiv Covida-19 nisu učinkovita.

Međutim, upravo podaci koji su tijekom pandemije prikupljeni u Izraelu pokazuju da cijepljenje ipak čini znatnu razliku. Kao što smo na Faktografu već pisali, vrhunac epidemije u Izraelu zabilježen je u siječnju 2021. godine, kada se dnevni broj novozaraženih približavao brojci od devet tisuća. Dnevno je u Izraelu tada umiralo oko 60 ljudi. Iako je broj zaraženih u rujnu bio osjetno veći nego na vrhuncu zimskog vala, broj mrtvih bio je osjetno manji: Izrael je krajem kolovoza i početkom rujna 2021. bilježio oko 25 smrtnih slučajeva dnevno. Isto važi i za broj hospitaliziranih pacijenata: krajem kolovoza 2021. u izraelskim bolnicama bilo je zaprimljeno oko 1300 pacijenata oboljelih od Covida-19, dok ih je na vrhuncu zimskog vala u siječnju 2021. bilo oko 2400.

Krajem kolovoza je Reuters izvijestio da zbog porasta hospitalizacija cijepljenih osoba liječnici u Izraelu otkrivaju koji su pacijenti ranjiviji na Covid-19. Tada, krajem kolovoza, kako piše Reuters, oko polovice od 600 pacijenata koji su tada bili hospitalizirani zbog teškog oblika Covida-19 primili su dvije doze Pfizerovog cjepiva. Međutim, većina je tih pacijenata dvije doze cjepiva primila barem pet mjeseci prije hospitalizacije, bili su stariji od 60 godina te su također bolovali od kroničnih oboljenja poput dijabetesa ili bolesti pluća zbog čega su bili ranjiviji na koronavirus. Upravo zbog takvih probijanja virusa u cijepljenoj populaciji počelo se razgovarati o davanju booster doze.

“Cijepljeni pacijenti su stariji, lošeg zdravlja, često vezani za krevet, dok su necijepljeni pacijenti mlađi, zdravi ljudi čije se stanje brzo narušava”, upozoravala je tada Noa Eliakim-Raz, voditeljica odjela za koronavirus Medicinskog centra Rabin (RMC) u Petah Tikvi.

Niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu od zaraze, ali činjenica je da cjepivo protiv Covida-19 statistički znatno smanjuje šanse i za hospitalizaciju i za smrt. Cijepljenje je pritom tek jedna od mjera koje se preporučuju, uz pridržavanje niza drugih epidemioloških preporuka poput redovitog pranja ruku, održavanja razmaka od drugih ljudi, nošenja maski, smanjenja boravka u zatvorenim prostorijama i provjetravanja prostora (pogotovo zimi).

O svim dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 koje smo na Faktografu dosad razotkrili kao netočne, možete čitati u našem live blogu (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.