Razotkriveno

Zbog čega je policija grubo izbacila muškarca iz vlaka HŽ-a?

Internetom kruže snimke grubog postupanja policije u vlaku HŽ-a. Iz HŽ-a kažu da je 33-godišnjak maltretirao druge putnike, a policija smatra da je uporaba sile bila opravdana.

Društvenim mrežama, ali i portalima, kruže snimke grubog postupanja policije prema muškarcu u vlaku nakon prosvjeda protiv Covid potvrda 20. studenog. Na dvije kratke snimke postavljene na YouTube [1, 2], vidljivo je da je muškarac srušen na pod, a policija ga prije izvlačenja iz vagona na stanici udara nogama. Jedna traje 35 sekundi, a druga tek šest sekundi.

Rubni portal Logično o događaju izvještava u članku naslovljenom “Pogledajte kako Hrvatska policija cipelari čovjeka samo zato jer nema masku”:

Ovo je čovjek koji se vraćao kući sa prosvjeda, radi se navodno o 30-godišnjaku sa dvoje djece. Vozio se intercity vlakom ali kako nije imao brnjicu na licu, kondukter je pozvao policiju koja ga je navodno dočekala u Sesvetama.
Pogledajte kako Hrvatska policija postupa sa građaninom koji se ne opire. Vlak nije krenuo sve dok ga nisu izbacili. Ljudi koji su se nalazili u vagonu javljaju nam da su potpuno traumatizirani, iako je nekolicina podržavala policajce.

Obratili smo se Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) vezano za snimke koje prikazuju barem prekomjernu, ako ne i bezrazložnu upotrebu sile. Na njima se, naime, vidi da muškarac nije fizički pružao otpor te smo upitali zašto su službenici policije nasrnuli na njega udarcima te je li pokrenut stegovni postupak protiv policajaca. Dodatne informacije o događaju zatražili smo i od Hrvatskih željeznica (HŽ).

U odgovorima HŽ-a i PUZ-a se tvrdi da snimke koje kruže internetom ne predstavljaju realan prikaz situacije, tj. da policija nije fizički nasrnula na čovjeka isključivo jer je odbio staviti zaštitnu masku na lice. Iz PUZ-a čak tvrde da na internetu postoji i duža snimka događaja, ali nisu nam željeli reći gdje da nađemo tu snimku.

Policija tvrdi da je uporaba sile “opravdana i zakonita”

“Načelnik Policijska uprave zagrebačke je ocjenjujući uporabu sredstava prisile, istu ocijenio kao opravdanu i zakonitu, odnosno sredstva prisile su uporabljena sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika”, navodi u svom odgovoru PU zagrebačka.

“Vezano uz snimke koje ste priložili u svom pitanju navodimo kako se na društvenim mrežama mogu pronaći i duže snimke navedenog postupanja, a u kojima je vidljivo ranije ponašanje”, navodi PUZ.

Tražili smo od policije da nam pošalju link na te duže snimke, ali nismo ga dobili. Navodnu dužu snimku koja bi trebala bolje kontekstualizirati nasilno policijsko postupanje u vlaku HŽ-a samostalno nismo uspjeli pronaći.

Međutim, nakon objave ovog teksta javio nam se čitatelj koji nam je poslao link na snimku iz istog vlaka, nastalu netom prije dolaska policije (arhivirana je ovdje). Na snimci se vidi kako 33-godišnjak galami na putnike i tetura, vidno alkoholiziran. Vidi se i da je jednoj osobi skinuo masku s lica. Snimka završava netom nakon ulaska policije u vagon.

U komentarima ispod Faktografove objave na Facebooku javila se čitateljica koja je podijelila još jednu snimku, nešto dulju od dvije minute. Na njoj se video nastavlja i nakon ulaska policije u vlak. Na snimci se vidi kako policajci prilaze 33-godišnjaku te ga nakon kraće interakcije fizički svladavaju.

PUZ: Izjavio je da nema primjedbe na policijsko postupanje

Policajci su tog 20. studenoga oko 20.50 sati u prostoru vlaka postupali po dojavi konduktera. Ovaj je naveo da ima problema s jednim putnikom koji narušava javni red i mir, navodi PUZ.

“Dolaskom policijskih službenika utvrđeno je da je 33-godišnjak, pod utjecajem alkohola (2,10 g/kg), na naročito drzak način narušavao javni red i mir – udarao po prozorima vlaka, galamio i vikao na druge putnike te ih vrijeđao – a što je nastavio činiti i po dolasku policijskih službenika, oglušujući se na njihove naredbe te pružajući aktivan otpor zbog čega su nad njim uporabljena tjelesna snaga i sredstava za vezivanje”, navodi policija.

Što se aktivnog otpora tiče, na snimci se može čuti da policajci na muškarca nasrću nakon što ih je upitao zašto nose masku. Ipak, policija tvrdi da je muškarac, nakon što je svladan, “priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje, u sklopu kojeg je isti izjavio da nema primjedbe na policijsko postupanje“.

Muškarca se tereti zbog dva prekršaja i jednog kaznenog djela. Prvi je zbog vrijeđanja i uznemiravanja putnika u vlaku, zbog čega ga gone po članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po optužnom prijedlogu podnesenom nadležnom sudu. Zbog odbijanja da stavi zaštitnu masku, pak, uručeno je izvješće o prekršaju iz članka 47. stavak 2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Čupanje mikrofona iz ruke

Policija dalje navodi da je 33-godišnjak iz vlaka ranije isti dan na prosvjedu na Trgu bana Jelačića napao novinarku, a o čemu su obavijestili javnost. Kao što su već pojedini mediji izvijestili [1, 2, 3], radi se o muškarcu koji je ranije toga dana istrgnuo mikrofon iz ruku novinarke Al Jazeere, Nikoline Zavišić.

Policija opisuje da je “za vrijeme dok je uživo izvještavala javnost o javnom okupljanju, prišao zaposlenici medijske kuće-novinarki te joj rukom istrgnuo mikrofon”. Nakon toga se “počeo udaljavati te ju na taj način spriječio u obavljanju njenog posla”. Iako je pobjegao s mjesta događaja, kriminalističkom je obradom utvrđeno “o kome bi se moglo raditi te je danas osumnjičeni muškarac uhićen”.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi” predan je pritvorskom nadzorniku, a prijava je predana državnom odvjetništvu, izvijestili su iz PUZ-a.

HŽ: Skidao je maske drugim putnicima

U Hrvatskim željeznicama navode da su 33-godišnjaka kondukteru prijavili upravo drugi putnici.

“[U izvješću konduktera se] navodi da mu je u blizini kolodvora Sesvete prišao putnik i upozorio ga na incidentnog putnika koji je u stražnjem dijelu vlaka vikao na putnike i skidao im maske nakon čega je zatražena intervencija policije”, navodi koordinatorica Uprave za odnose s javnošću HŽ-a Ivana Čubelić.

Budući da je nošenje zaštitnih maski obvezno u vagonima putničkog prijevoza, zanimalo nas je i kako se nose s putnicima koji se ne pridržavaju ove obveze. Radnici HŽ-a najprije upozoravaju putnike koji ne nose masku da to moraju napraviti.

“Ako putnik odbije staviti masku, vlakopratno osoblje putnika isključuje iz daljnjeg prijevoza. Ako putnik ne želi izaći, vlakopratno osoblje dužno je o tome obavijestiti mjerodavne službe HŽPP-a koje u tim slučajevima pozivaju policiju. Putnici koji su izuzeti od nošenja maske, trebaju to dokazati liječničkom potvrdom koju trebaju predočiti vlakopratnom osoblju”, navode iz HŽ-a.

Ipak, dodaje Čubelić, većina putnika pridržava se odluke Stožera civilne zaštite o obveznom nošenju maske u javnom prijevozu, a i sami putnici također zahtijevaju nošenje maski i od putnika koji to odbijaju.

NADOPUNA: Ovaj članak je naknadno nadopunjen poveznicama na snimke koja pokazuju zbivanja u vlaku netom uoči i nakon dolaska policije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.