Razotkriveno

Ne, Bill Gates nije najavio omikron video igrom iz 1999. godine

Facebookom se širi teorija zavjere prema kojoj je Bill Gates najavio omikron soj novog koronavirusa video igrom "Omikron: The Nomad Soul" iz 1999. godine.
Omikron: The Lost Soul
Screenshot: Facebook

Bill Gates najavio je pandemiju Covida-19 (konkretno omikron soja virusa SARS-CoV-2) prije više od 20 godina, kaže nova dezinformacija koja se širi društvenim mrežama.

Na Facebooku se ova netočna tvrdnja širi u obliku memea sa sljedećim tekstom: “Da li si to znao? 1999. godine je Microsoft na čelu sa Bill Gatesom startovao video igricu Omikron, gde su se demoni pretvarali u ljudska bića, kako bi im oduzeli dušu..” (primjer arhiviran ovdje).

Točno je da je 1999. godine objavljena video igra koja je nosila ime Omikron, doduše samo u Sjevernoj Americi. U ostatku svijeta prodavala se pod imenom “The Nomad Soul”. Na sjevernoameričkom kontinentu ista se igra pak prodavala pod imenom “Omikron: The Nomad Soul”.

Igra je, kako se može doznati na Wikipediji, u to vrijeme bila prilično hvaljena, a poznata je i zato što se u njoj kao jedan od likova pojavljuje David Bowie, koji je napravio i muziku za ovu igru. Točno je i da su glavni negativci u igri bili demoni koji su otimali ljudima duše.

Nije, međutim, točno da iza ove igre stoje Bill Gates ili njegova kompanija Microsoft. Igra je nastala u koprodukciji francuske firme Quantic Dream i britanske firme Eidos Interactive (koja danas posluje pod imenom Square Enix Europe).

Jedina poveznica koju je igra imala s Microsoftom je činjenica da je bila dostupna za igranje na kućnim računalima pogonjenim Windowsima (Microsoftovim operativnim sustavom), kao i na konzoli Sega Dreamcast.

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.