Razotkriveno

Viralna snimka žene koja bježi od medvjeda nije nastala u Gorskom kotaru

Na Facebooku se dijeli video bliskog susreta s medvjedima za koji se netočno tvrdi da je nastao u Gorskom kotaru. U pitanju je snimka iz Rumunjske.
Foto:Becca/Unsplash

Ulaze li medvjedi u dvorišta stanovnika Gorskog kotara?

Sugerira to snimka objavljena u Facebook grupi “Goranske Šanse” koja je dosad na toj društvenoj mreži podijeljena više od 450 puta. Noćna snimka nadzorne kamere prikazuje majku medvjeda i mladunče kako se kreću oko kuće u koju je netom prije, bježeći od njih, utrčala ženska osoba.

Već u samim komentarima korisnici Facebooka primijetili su kako je riječ o snimci koja nije nastala u Gorskom kotaru.

Naime, još početkom studenog objavio ju je britanski tabloid Daily Mail. Riječ je o CCTV snimkama koje su snimljene u Sinaiji, gradu u rumunjskoj pokrajini Prahova, a nastale su 27. listopada.

Iako nije nevjerojatno da stanovnici Gorskog kotara imaju bliske susrete s medvjedima, o čemu su relativno nedavno izvještavali lokalni mediji, ova snimka ipak to ne prikazuje.

Zaključno, dodajmo i kako u Rumunjskoj obitava najveća populacija medvjeda u Europi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.