Razotkriveno

Ne, CDC nije priznao da PCR test ne razlikuje Covid-19 od gripe

Više rubnih portala opet je proširilo dezinformaciju da je CDC povukao iz uporabe PCR test jer su priznali da ne detektira Covid-19.
Photo by Maskmedicare Shop on Unsplash

Više rubnih portala širi dezinformaciju da je američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) odlučio povući iz uporabe PCR test za Covid-19 jer ne može razlikovati virus SARS-CoV-2 od gripe.

Ova dezinformacija se našim govornim područjem proširila još prošlog ljeta, kada su je kao netočnu razotkrili fact-checkeri portala Raskrinkavanje.ba i AFP-a. Međutim, ista se netočna tvrdnja ponovo počela širiti tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022. godine, nakon što ju je ponovo objavilo više rubnih portala (Crodex, Epoha, Logično, Staro normalno, Hrvatski fokus).

Ova se dezinformacija u prosincu ponovo proširila i u SAD-u, nakon što ju je objavio The Gateway Pundit, američki rubni portal poznat po širenju manipulativnih i netočnih tvrdnji, o čemu su pisali fact-checkeri lista USA Today.

Svi ovi portali javljaju kako je američki CDC priznao da PCR test ipak ne može prepoznati zarazu virusom SARS-CoV-2. To nije točno.

Ova dezinformacija bazirana je na činjenici da je CDC u srpnju 2021. godine doista odlučio iz uporabe povući vlastite PCR testove. Nisu to, međutim, učinili zato što su testovi neefikasni, već zato što za njima, kako su zaključili iz CDC-a, više nije bilo potrebe.

“CDC povlači svoj PCR test zato što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila stotine drugih SARS-CoV-2 dijagnostičkih testova, od kojih mnogi imaju veću propusnost i mogu istovremeno detektirati više od jedne bolesti. U trenutku kad je CDC stavio u uporabu svoje PCR testove, u SAD-u nije bilo drugih metoda koje je odobrila FDA”, objavio je CDC u priopćenju za javnost na svojoj stranici.

Dalje u priopćenju pojašnjavaju kako više nema smisla da CDC plasira vlastite PCR testove, jer se time “više ne ispunjava nezadovoljena potreba”. Stoga je donesena odluka da će se CDC prestati baviti proizvodnjom i distribucijom testova kako bi se mogli fokusirati na druge aktivnosti vezane za suzbijanje pandemije Covida-19.

Posebno naglašavaju da test nije povučen ni zbog kakvih nepravilnosti te ističu kako je njihov test davao vrlo precizne rezultate. Također ističu kako je CDC-jev PCR test “dizajniran specifično da detektira genetski materijal virusa SARS-CoV-2” te da “prisutnost genetskog materijala virusa influenze u uzorku neće uzrokovati lažno pozitivan rezultat”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.