Pod povećalom

U vrijeme rekordnih brojki te novih mjera, Ministarstvo financija ukida posebne okolnosti za poduzetnike

Posebne okolnosti, zbog kojih su i poduzetnicima produženi rokovi za dostavu financijskih izvještaja, oslonile su se na proglašenje epidemije koja još traje.
Pixabay

Prođe li prijedlog Ministarstva financija, poduzetnici će ove godine morati požuriti s pripremom i predajom financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije o njihovu poslovanju u 2021. godini. Tako će bilancu, račun dobiti i gubitka, odnosno godišnje financijske izvještaje (GFI) za statističke i druge potrebe Financijskoj agenciji (FINA) trebati dostaviti do 30. travnja. Za potrebe javne objave te podatke, zajedno s godišnjim izvješćem u slučaju velikih i srednjih poslodavaca, kao i revizorskim izvještajima (za one koji su ih obavezni podnijeti) trebat će dostaviti do 30. lipnja.

Posljednje dvije godine, zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom bolesti Covid-19, država je poduzetnicima izašla ususret te je rokove predaje obaveznih godišnjih izvještaja odgodila. Za poslovnu 2019. godinu, kao i 2020. godinu, poduzetnici su financijske podatke namijenjene statističkim i drugim potrebama predavali do 30. lipnja, dok je dokumentacija za javnu objavu predavana do 31. kolovoza.

Te odgode regulira Pravilnik o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima. Njime se iznimno od rokova propisanih Zakonom o računovodstvu, „propisuju rokovi dostavljanja i objave financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije za vrijeme trajanja posebnih okolnosti u kojima je poduzetniku odlukama nadležnog tijela rad zabranjen, odnosno ako mu je rad onemogućen ili znatno otežan“.

Posebne okolnosti nakon proglašenja epidemije bolesti Covid-19, unesene su i u sam Zakon o računovodstvu. Kako se objašnjava, one „podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu“.

Na temelju te odredbe prije dvije godine pravilnikom su odgođeni rokovi za dostavu financijskih izvještaja poduzetnika za 2019. godinu. Ministarstvo financija krajem siječnja prošle godine sve je poduzetnike izvijestilo da će se produljeni rokovi za predaju financijskih izvještaja za poslovnu 2020. godinu primjenjivati i u 2021. godini.

No, prema sadašnjim planovima Ministarstva financija daljnjeg produljenja rokova neće biti, a prva dokumentacija FINI treba se dostaviti već krajem travnja. Naime, pravilnik kojim se odgoda regulira resorno ministarstvo je odlučilo staviti izvan snage te je prijedlog Pravilnika o stavljanju izvan snage pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima prije desetak dana stavljen na javno savjetovanje.

“Imamo više zaraženih Covidom nego prije dvije godine”

Savjetovanje traje do početka veljače, a već je sada jasno da se poduzetnicima, kao i knjigovodstvima, ideja ministarstva nimalo ne sviđa. Do sada je, naime, prijedlog prikupio preko 80 komentara. Svi se oni svode na poruku da posebne okolnosti nisu prestale te da se ne treba odustati od rokova koje su poduzetnici protekle dvije godine imali za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Poruke poduzetnika i knjigovođa zaduženih za izradu financijskih izvještaja u konačnici bi mogle i “zaustaviti” ideju resornog ministarstva.

„Kao knjigovodstveni servis smatramo da ne bi trebalo biti govora o stavljanju izvan snage Pravilnika o rokovima predaje financijskog izvještaja. Posebne okolnosti nisu završene jer imamo više zaraženih Covidom nego u prethodne dvije godine. Svako malo je netko u izolaciji od djelatnika ili klijenata i rad je jako otežan i nemoguće je do 30.04.2022. napraviti završne račune“, komentirao je knjigovodstveni servis Belak-Kecerin prijedlog ministarstva, a slične komentare daju i drugi knjigovodstveni servisi, ali i tvrtke.

Tako iz računovodstvenog servisa R.S. Bonum poručuju kako „u vremenu kada je poslovanje otežano i odvija se u uvjetima svakodnevnog stresa, neizvjesnosti i bolovanja, kako računovodstvenih djelatnika, tako i ostalih poduzetnika, situaciju nije potrebno dodatno otežavati skraćivanjem rokova“.

Istodobno, jedan od knjigovodstvenih ureda ističe kako trenutno, upravo zbog pandemije, radi s 50 posto radne snage te da je propisane rokove „teško popratiti i u savršenim uvjetima poslovanja“.

Ministarstvo ne nudi objašnjenje

Samo Ministarstvo financija prijedlogom stavljanja Pravilnika izvan snage ne objašnjava zbog čega se na to odlučilo, s obzirom da posebne okolnosti još nisu prestale, a Hrvatska se svakodnevno suočava s izrazito velikim brojem novooboljelih građana.

Posebne okolnosti, zbog kojih su i poduzetnicima protekle dvije godine produženi rokovi za dostavu financijskih izvještaja regulirane su odlukama Ministarstva zdravstva. Ono je 4. ožujka 2020. godine donijelo Odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije da bi 11. ožujka donijelo i Odluku o proglašenju epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Odluka o proglašenju epidemije bolesti Covid-19 nije opozvana, a Hrvatska se trenutno suočava s njenim petim valom i visokim brojem novooboljelih građana, ali i preminulih.

Zbog toga je Stožer civilne zaštite upravo donio nove, strože mjere s ciljem suzbijanja epidemije. Među ostalim, zabranjuju se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (do sada 100). Okupljanja na kojima su propisane covid-potvrde i koja se održavaju uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se pak na 200 osoba, dok se u zatvorenom zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba.

Što je najvažnije, poslodavce se ponovo poziva na organiziranje rada od kuće, gdje god je takav rad moguće organizirati.

U takvim okolnostima nije jasno zbog čega se poduzetnicima u ovoj godini namjerava skratiti rokove za predaju financijskih izvještaja, odnosno vratiti ih na predpandemijske termine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.