Razotkriveno

Nije točno da je njemački političar rekao da djecu treba prisilno cijepiti

Rubni portal Epoha lažno tvrdi da je bivši zastupnik u Bundestagu rekao da policija treba odvoditi djecu na prisilno cijepljenje.
Screenshot: Bundestag

Rubni portal Epoha lažno tvrdi da je njemački političar Rudolf Henke izjavio da djecu treba prisilno cijepiti protiv Covida-19.

“Rudolf Henke – Roditeljima koji odbijaju cijepljenje djece, treba oduzimati djecu i prisilno ih cijepiti”, naslov je članka na rubnom portalu Epoha (arhivirano ovdje). Ovaj članak je na Facebooku, prema podacima servisa CrowdTangle, generirao skoro 1400 interakcija.

“Od početka pandemije do danas u njemačkom Bundestagu mogli su se doista čuti razni govori. Jedan od upečatljivijih zasigurno je govor bivšeg člana njemačkog parlamenta, Rudolfa Henkea koji je za govornicom svojedobno izjavio kako bi se roditeljima koji se protive cijepljenju trebala oduzimati djeca.

Rudolf Henke došao je za govornicu i rekao kako bi roditeljima koji odbijaju cijepljenje policija trebala pokucati na vrata kako bi im oduzela dijete i odvela ga na zdravstveni odjel gdje bi se potom obavilo obvezno cijepljenje”, piše portal Epoha.

U pitanju je stara dezinformacija, koju je njemački fact-checkerski portal Correctiv razotkrio kao netočnu još u travnju 2020. godine.

U Njemačkoj je tada, piše Correctiv, društvenim mrežama kružio montirani video koji je izrezan tako da ispada kao da je Henke rekao da djecu treba prisilno cijepiti, iako je ovaj njemački političar govorio upravo suprotnu stvar.

Henkeove izjave datiraju još iz 2019. godine, dakle prije nego je novi koronavirus uopće otkriven. U listopadu i studenom 2019. godine Henke je u njemačkom parlamentu sudjelovao u raspravi o prijedlogu zakona o zaštiti od ospica. U svojim raspravama se Henke usprotivio obveznom cijepljenu.

Cjeloviti video zapisi njegovih govora na ovu temu dostupni su na stranicama njemačkog parlamenta.

Dezinformacija koju prenosi rubni portal Epoha nastala je na temelju Henkeovog govora iz listopada, u kojem je rekao sljedeće:

“Meni je asocijacija na obvezno cijepljenje ovo: dijete čiji roditelji odbijaju cijepljenje posjećuje policija, dijete im se oduzima i odvodi u zdravstvenu ustanovu gdje se provodi prisilno cijepljenje. Tako nečega u ovom nacrtu zakona nema”.

Međutim, snimka njegovog govora tendenciozno je izrezana kako bi ispalo da se Henke založio za prisilno cijepljenje te se takva montirana snimka proširila njemačkim društvenim mrežama. Ista dezinformacija sad je, s pozamašnim zakašnjenjem, stigla i do Hrvatske.

Istu snimku u svom je dezinformirajućem članku sada prenio i portal Epoha. Rudolf Henke, naglasimo i to, više nije politički aktivan. Bio je parlamentarni zastupnik CDU-a od 2009. do 2021. godine (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.