Pitali ste

Hrvatska još ne slijedi primjer Engleske, a mnogima će Covid potvrde prestati važiti bez boostera

Na razini EU trajanje Covid potvrda ograničeno je na devet mjeseci od druge doze. Opravdanost potvrda pod znak pitanja dovodi širenje omikrona.
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Izraelski ministar financija Avigdor Liberman pozvao je u utorak na prekid korištenja Covid potvrda koje se u Izraelu daju cijepljenima, preboljelima i onima koji imaju negativni test u zadnjih 48 sati.

„Ne postoje medicinski niti epidemiološki razlozi koji opravdavaju zelene propusnice“, ustvrdio je.

Taj poziv dugovjekog izraelskog političara čije prijašnje pozicije uključuju i one ministra vanjskih poslova te obrane, upućen je s funkcije ministra financija zbog šteta koje potvrde nanose ekonomiji. Prenijeli su ga svjetski mediji, uz konstataciju kako Izrael kreće u zaokret u svojoj dosadašnjoj politici prema koroni. U medije se, međutim, nije tako glasno probila reakcija izraelskog ministra zdravstva Nitzana Horowitza koji je dan kasnije ustvrdio kako ukidanje potvrda „trenutačno nije na agendi“.

Osim Libermana, u medijima je istupio i vladin savjetnik za cijepljenje Cyrille Cohen, šef imunologije na Bar Ilan Universityu. „Ne vidimo doslovno nikakvu razliku između ljudi koji su cijepljeni i onih koji nisu, i jedni i drugi se mogu zaraziti više ili manje istom brzinom“, kazao je, zazivajući bolja cjepiva koja bi sprečavala zarazu.

Međutim, u ovom trenutku Izrael i dalje nastavlja s apliciranjem četvrte doze cjepiva za starije od 60 i rizične skupine, iako je početkom tjedna objavljena studija koja pokazuje kako niti ta četvrta doza ne pruža dovoljnu zaštitu od proboja zaraze omikronom, sojem virusa koji u značajnoj mjeri zaobilazi imunitet stvorenom cjepivom koje je napravljeno za wuhanski soj.

Jedina promjena koja se u ovom trenutku u Izraelu zbiva jest ukidanje obavezne izolacije za školsku djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Preduvjet je podjela besplatnih kućnih testova kojom će se sva školska djeca testirati dva puta tjedno (praksa je to koju koriste i neke druge zemlje poput Velike Britanije).

Izrael, inače, znatno šire od Hrvatske primjenjuje korištenje Covid potvrda i bez njih se ne može ne samo na radno mjesto u određenim sektorima, već ni u ugostiteljske objekte, trgovine ili sportske objekte.

Promjene u Engleskoj

Zemlja u koju treba gledati kada se govori o promjeni politike, odnosno ukidanju ograničenja jest Engleska čiji je premijer Boris Johnson najavio kako od sljedećeg tjedna više neće biti obavezno korištenje Covid potvrda za okupljanja, niti nošenje maski, a povlači se i preporuka o radu od kuće. Pravila o samoizolaciji u slučaju kontakta s virusom ostaju na snazi do ožujka.

Međutim, čak niti tamo nije riječ o novom planu, već o ukidanju „Plana B“ koji je proglašen u prosincu zbog dolaska omikrona te vraćanje na „Plan A“ koji je proglašen nakon što je Velika Britanija postigla visoke stope procijepljenosti stanovništva.

Podaci koji su vidljivi na donjem grafu pokazuju kako je u Velikoj Britaniji omikron prešao svoj vrhunac.

Podaci također pokazuju kako rekordne stope zaraze koje je donio omikron nisu proporcionalno slijedile i hospitalizacije i smrti, što se dijelom propisuje i visokoj stopi procijepljenosti stanovništva.

Prilikom proglašenja ukidanja mjera, Johnson je ustvrdio kako je primijenjeno preko 36 milijuna booster doza cjepiva te je preko 90 posto stanovništva starijeg od 60 godina primilo tu treću dozu. Ministar zdravstva Said Javid najavio je kako će u predstojećem razdoblju vlada napraviti plan dugoročnog suživota s virusom.

U Velikoj Britaniji najmanje jednu dozu cjepiva primilo je 76,5 posto ukupne populacije, 70,5 posto dvije, a 53,8 posto stanovništva primilo je i booster.

Također, procjenjuje se da je oko 90 posto stanovnika što cijepljeno (u Engleskoj se potpuno cijepljenima smatraju oni koji su primili dvije doze cjepiva, dok je u Škotskoj za tu ocjenu potrebno primiti i booster ako je drugo cjepivo bilo prije više od četiri mjeseca), što preboljelo, pa se zapravo smanjuje potreba da se ulazak na događaje povezuje s korona statusom, odnosno potreba da se nekog štiti ili potiče na cijepljenje.

Za donošenje odluke o brzom povratku na slabije mjere, Johnson je motiviran i političkim razlozima. Britanski premijer pokušava se dodvoriti vlastitim konzervativcima u vrijeme kad ga se osuđuje zbog prošlogodišnjih prisustvovanja na zabavama u Downing Streetu kada je ostatak društva bio u strogim karantenskim mjerama.

Opravdanost Covid potvrda?

Svako spominjanje covid potvrda nužno se u raspravama povezuje s opravdanošću cijepljenja. Ono što je donijelo preokret u borbi s pandemijom zaraznost je omikron soja koji u velikoj mjeri zaobilazi do sada stečen imunitet, ali uzrokuje lakšu bolest.

Koliko nas cjepivo štiti od novog omikron soja koji je preuzeo primat? Prva istraživanja pokazala su da cijepljenje s dvjema dozama ne pruža dovoljnu zaštitu, već je potrebno uzeti i booster dozu, iako ni ona nije jamstvo da neće doći do proboja infekcije, kako je to pokazala nedavno objavljena studija u Lancetu. Znanstvenici smatraju kako booster pomaže u sprečavanju težih oboljenja i hospitalizacija, ali preporučuju da se krene u izradu novog cjepiva koje bi bilo prilagođeno novim sojevima kako bi se smanjila i mogućnost proboja virusa.

Također, podaci pokazuju kako omikron, znatno izmijenjena varijatna korona virusa, omogućava reinfekciju čak 16 puta češće nego je to radila delta, tako da se ni preboljenje ne pokazuje kao jamstvo za  izbjegavanje budućeg zaražavanja.

Olakotna je okolnost što niti u jednoj zemlji strmoglav rast zaraza nisu slijedile i proporcionalne stope rasta hospitalizacija i smrti. Omikron se do sada pokazuje kao blaža varijanta virusa SARS-Cov-2 (iako se još ne može precizno suditi koliko je sama varijanta lakša zbog svoje odlike da se veže za gornje dišne puteve, a ne spušta se naglo na pluća, a koliko su blaži oblici odraz dosadašnje procjepljenosti i prokuženosti stanovništva) pa ako bi prohujala, i ne bi došao novi soj, ova bi se korona mogla početi poimati kao samo još jedan respiratorni virus na koji bi pojačanu pažnju trebale obraćati ranjive skupine stanovništva kao što je to danas s gripom.

Ponavljati treba neprestano kako su sve uvedene mjere, uključujući i Covid potvrde, za cilj imale izbjeći preopterećenost zdravstvenih sustava pa ako nje neće biti, neće biti niti potrebe za potvrdama

Međutim, nitko danas sa sigurnošću ne isključuje da su moguće i nove teže varijante ovog virusa.

Hoće li se ukinuti Covid potvrde u Hrvatskoj?

Premijer Andrej Plenković rekao je da se za sada u Hrvatskoj o tome ne razmišlja.

Ministar zdravstva Vili Beroš navodi: “Vrlo visoka stopa cijepljenih u Britaniji i Izraelu ostavlja im mogućnost ukidanja restrikcija, ali kod nas, gdje je nedovoljno cijepljenih, struka i dalje preporučuje mjere”.

Epidemiolog Branko Kolarić upozorava kako je kod nas prerano govoriti o ukidanju Covid potvrda jer smo u jeku novog vala i da se o tome može početi misliti za otprilike mjesec dana.

Međutim, osim zdravstvenih i epidemioloških razloga za uvođenje Covid potvrda, računa bi se trebalo voditi i o organiziranosti i pravednosti pri njihovu izdavanju.

Kao što je poznato, one se osim cijepljenja mogu steći i preboljenjem o čemu je dokaz pozitivni test, a Hrvatska nema dovoljne kapacitete testiranja. U naletu omikrona, ministar zdravstva i stožer kao veliku su vijest objavili kako se sada zaraza može dokazati i pozitivnim brzim testom te su obvezu testiranja nametnuli liječnicima primarne zaštite. Međutim, dijagnosticiranje brzim testovima nije novina i ono se priznaje od kada su brzi testovi stigli u Hrvatsku. Pa iako se priznavalo i o tome vodila evidencija, broj zaraženih čiji su rezultati potvrđeni brzim testovima nije se objavljivao te tako u drugom i trećem valu nismo nikad imali adekvatne brojke detektiranih novozaraženih, što je kao problem iskrsnulo upravo prilikom uvođenja covid potvrda kada su deseci tisuća građana shvatili da ne mogu dobiti potvrdu jer nemaju PCR dokaz o preboljenju. Tek nakon uvođenja Covid potvrda, brojevi registriranih zaraženih približili su se realnima jer su svi zbog potvrda išli na PCR testiranje koje se jedino bilježilo u službenim statistikama. A sada su se konačno i rezultati brzih testova počeli objavljivati, odnosno pribrajati onima koji su pozitivni na PCR testu.

Objavljeno je i kako će se za unutarnje potrebe i pozitivnima na antigenskim testovima izdavati potvrde o preboljenju, međutim, treba naglasiti da one nisu priznate na jednaki način kao što su to EU digitalne covid potvrde s kojima se može preko granice.

I u sada važećim mjerama koje su na snazi do 30. siječnja, kao uvjet za okupljanja izrijekom se spominju EU digitalne covid potvrde (a koje ne mogu biti izdane na osnovi preboljenja koje se dokazuju brzim testovima).

Prije više od tjedan dana poslali smo upit Ministarstvu zdravstva i Stožeru hoće li se to modificirati, ali odgovor nismo dobili. Znači li to da će netko nakon preboljenja moći na radno mjesto ili u knjižnicu, ali ne i na poslovni skup ili u kino?

Revizija uspjeha EU digitalnih potvrda predviđena je do kraja ožujka

Ono što je prošlo ispod radara u hrvatskoj javnosti promjene su u politici Europske unije vezanoj za trajanje Covid potvrda.

Od 1. veljače na snagu stupa odluka iz prosinca prošle godine po kojoj valjanost Covid potvrde prestaje devet mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom, što znači da onima koji su požurili na cijepljenje čim je ono bilo široko dostupno uskoro više neće vrijediti bez booster doze. Trajanje boostera za sada Europska komisija nije određivala, dok se ono znanstveno i ne potvrdi, a u Hrvatskoj je određeno na godinu dana nakon primanja tog trećeg cjepiva.

Prošloljetna odluka o uvođenju europskih digitalnih potvrda donijeta je na godinu dana, s nadom da će do srpnja 2022. biti okončana epidemija, uz redovite revizije.

Bez obzira na sve, EK je u prosincu procijenila kako su EU digitalne covid potvrde polučile uspjeh. Rečeno je to iz vizure dogovorenog jedinstvenog obrasca prije kojeg je svaka zemlja imala svoja pravila i zabranjivala ulazak po svojim kriterijima pa je putovanje bilo velikim dijelom onemogućeno. Međutim, stabilnost nije dugo trajala. Dolaskom omikrona i velikim širenjem zaraze neke su zemlje ponovo kao uvjet počele tražiti i testiranje, sustav se nikako ne može smatrati jedinstvenim i putnicima se opet teško snalaziti.

Sljedeća revizija trebala bi se dogoditi do kraja ožujka i tada bi se mogao donijeti jedinstven stav da EU covid potvrde više nemaju smisla pa bi se to onda odnosilo i na Hrvatsku. Naravno, EK ima mogućnost tako nešto donijeti i prije, ali što će  onda ostati od priče o uspjehu iz prosinca?

Hrvatska će sigurno slijediti preporuke EU na međunarodnom planu, ali one je ne obvezuju na unutarnjem.

Iako premijer govori da se ukidanje Covid potvrda za sada ne razmatra jer nismo postigli razinu procijepljenosti poput Izraela ili Velike Britanije, nije nemoguće da potvrde budu ukinute kao mjera izbjegavanja odluka o referendumu kojeg je najavio Most, na sličan način kako je na odluku Borisa Johnsona utjecala njegova politička situacija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.