Razotkriveno

Japanska tvrtka se ispričala zbog zabune oko Ivermektina

Neki portali još uvijek inzistiraju da je učinak ivermektina protiv Covida dokazan na ljudima u Japanu, iako se radilo o pogrešci u prijevodu.
Screenshot: ABC7Chicago

Svijetom se ovih dana proširila Reutersova vijest da je japanska farmaceutska kompanija Kowa Co Ltd. dokazala učinkovitost najkontroverznijeg lijeka današnjice, Ivermektina, protiv Covida-19. Objavljen je navodni rezultat treće faze kliničkog ispitivanja – što bi značilo da je testiran na velikom broju ljudskih ispitanika. No zapravo se radilo o još jednom testiranju u Petrijevoj zdjelici, a ne o trećoj fazi kliničkog ispitivanja.

Iako je Reutersova vijest naknadno ispravljena, a japanska se tvrtka ispričala zbog zbrke koju je izazvala nejasnim priopćenjem, prvotna pogrešna interpretacija još uvijek živi na portalima poput Staronormalno.hr. U tekstu s naslovom “Poruka i za MS medije: Japanski Kowa kaže da je ivermektin učinkovit protiv Omikrona u fazi III ispitivanja” navode:

Japanska trgovačka i farmaceutska tvrtka Kowa Co Ltd objavila je u ponedjeljak da je lijek protiv parazita ivermektin utvrđen učinkovit za liječenje Omicron varijante COVID-19 u ispitivanju faze III.

Ispitivanje je pokazalo da ivermektin ima “antivirusni učinak” protiv ove varijante, rekao je Kowa ne dajući dodatne detalje. Tvrtka surađuje sa sveučilištem Kitasato, medicinskim sveučilištem u Tokiju.

Objavili su i link na Reutersov članak, koji je prepravljen i navodi:

Izvorna Reutersova priča pogrešno je navela da je ivermektin bio “učinkovit” protiv Omicrona u kliničkim ispitivanjima faze III, koja se provode na ljudima.

Treća faza

Japanska tvrtka doista provodi treću fazu ispitivanja učinkovitosti tog lijeka na ljudima s blagim do umjerenim Covidom, odnosno prije nego što se bolest razbukta. Budući da provjeravaju pomaže li Ivermektin kao rana intervencija, fokusirani su baš na skupinu pacijenata oko koje se lomi najviše kopalja u priči o efektima ovog jeftinog i dostupnog generičkog lijeka.

Prema dizajnu studije, rezultati bi zaista trebali biti globalno relevantni. Angažirali su tisuću ispitanika koji moraju imati blage simptome i prvi pozitivan test ne stariji od tri dana.

Koriste placebo, a ne alternativni, odnosno standardni tretman, kao primjerice u velikom Oxfordovom ispitivanju PRINCIPAL, koje također nije završilo. Nadalje, testiranje koje provodi Kowa je četverostruko zaslijepljeno, što znači da ni sudionik, ni pružatelj skrbi, ni istraživač, niti procjenitelj ishoda ne znaju tko je dobio placebo, a tko ivermektin.

Problematično priopćenje

Međutim, priopćenje koje su pustili u javnost 31. siječnja ne govori o ishodima liječenja ljudi, iako se lako mogao steći takav dojam:

Kowa je objavila danas da je potvrđeno da ispitivani lijek ivermektin, koji se koristi u III. fazi kliničkog ispitivanja za liječenje infekcije novim koronavirusom, ima iste antiviralne efekte protiv postojećih virusnih sojeva (uz postojeće mutacije alfu, betu, gamu i deltu). Potvrdili smo da Ivermektin ima iste antiviralne efekte protiv omikron soja.

… Vjerujemo da je naša misija, kao farmaceutske kompanije, da doprinesemo liječenju infekcija novim koronavirusom i zaštitimo zdravlje ljudi, i provodimo klinička ispitivanja da bismo potvrdili učinkovitost i sigurnost ivermektina za infekcije novim koronavirusom.

Newsweek piše kako im je kompanija pojasnila da je u priopćenju objavljeno da je ivermektin bio učinkovit protiv Omicron soja u in vitro studiji, odnosno nekliničkoj studiji.

Ovaj efekt Ivermektina odavno je poznat, točnije od sredine 2020. godine. Upravo je zbog uništavanja virusa na staničnim kulturama Ivermektinom i započela debata o učinkovitosti ovog lijeka kod Covida-19. No, testiranja na ljudskim ispitanicima su ili opovrgla učinke Ivermektina, ili su dala nepouzdane rezultate.

Pretpostavlja se da je izvorni sadržaj zamijenjen netočnim informacijama u procesu prijevoda. Korporacija Kowa je navela da se “iskreno ispričava” zbog konfuzije, zaključujući:

Naša III faza studije za liječenje Covida-19 ivermektinom još je u tijeku, a rezultati još nisu dostupni.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.