Razotkriveno

Japan nije proglasio izvanredno stanje, a veza između raka i mRNA cjepiva nije dokazana

Više znanstvenika i institucija potvrdilo je da ne postoje nikakvi dokazi koji bi pokazali da mRNA cjepiva uzrokuju "turbo rakove".
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika 23. travnja objavljen je link s portala AMG News (arhivirano ovdje) s naslovom (prevedeno s engleskog jezika) “Upozorenje na prijelomnu vijest: Japan proglasio izvanredno stanje zbog ‘eksplozije slučajeva mRNK raka’ – dr. Peter McCullough diže uzbunu zbog ‘turbo raka’ izazvanog cjepivom protiv COVID-a“.

Uz link je objavljen i sljedeći status (arhivirano ovdje):

“Najnovije vijesti: Japan proglasio izvanredno stanje zbog ‘eksplozije raka mRNA’ – Dr. Peter McCullough diže uzbunu zbog ‘turbo raka’ uzrokovanog cjepivom protiv COVID-a (video).

Japan je proglasio nacionalno izvanredno stanje zbog eksplozije slučajeva raka diljem zemlje uzrokovanih cjepivima mRNA. Prema službenoj japanskoj studiji, došlo je do “statistički značajnog” porasta agresivnih oblika turbo raka u zemlji u razdoblju 2020.-2022. od uvođenja mRNA cjepiva.

Ti turbo karcinomi uključuju rak jajnika, leukemiju, rak prostate, rak gušterače i rak dojke. . .”.

Screenshot/Facebook

Treba napomenuti da ne postoji nikakav službeni izvor koji bi potvrdio da je Japan zaista ‘proglasio nacionalno izvanredno stanje zbog eksplozije slučajeva raka uzrokovanih mRNA cjepivima”. Da se takvo što zaista dogodilo, o tome bi se opsežno izvještavalo u kredibilnim medijima u cijelom svijetu. Međutim, takvih medijskih izvještaja niti priopćenja službenih institucija u Japanu nije bilo. Također, treba spomenuti da japansko Ministarstvo zdravstva nije najavilo nikakvu zabranu cjepiva protiv Covida-19. Samo je najavilo da cijepljenje protiv Covida-19 neće više biti besplatno od 1. travnja ove godine nadalje.

Dužnosnik ministarstva zdravstva Japana rekao je Reutersu da cjepiva koja sadrže glasničku RNA ne uzrokuju rak i da Japan nije proglasio izvanredno stanje zbog navodnog problema.

Brojni nedostaci studije japanskih istraživača

Članak se poziva na studiju japanskih istraživača pod nazivom “Dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka nakon treće doze cjepiva s mRNA lipidnim nanočesticama tijekom pandemije Covida-19 u Japanu” koju je 8. travnja objavio znanstveni časopis Cureus.

Autori studije napravili su statističku analizu javno dostupnih nacionalnih podataka o stopama smrtnosti od raka tijekom pandemije (2020.-2022.) u usporedbi s onim što bi se očekivalo na temelju smrti od raka prije pandemije (2010.-2019.). Zatim raspravljaju o “mogućim objašnjenjima” svojih otkrića, uključujući poveznicu s cjepivima. U radu se napominje da nalazi studije nisu klinički potvrđeni te da je potrebna daljnja analiza prema statusu cijepljenja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Treba reći da studija bez dokaza pretpostavlja da su cjepiva uzrok stope smrtnosti od raka koju promatraju, kazao je Reutersu Jeffrey Morris, profesor javnog zdravlja i preventivne medicine i direktor odjela za biostatistiku na Sveučilištu Pennsylvania u SAD-u.

“Ne prikazuju nikakve podatke koji dijele smrtnost od raka prema statusu cijepljenja i ne pokazuju da je povećana nakon cijepljenja ili veća kod cijepljenih nego kod necijepljenih iste dobi/komorbiditetnog statusa, niti na drugi način pružaju epidemiološke dokaze da su cjepiva povećala rizik smrtnosti od raka”, objašnjava Morris.

Profesor Morris ističe i da je naziv studije zavaravajuć. “To implicira da se dobno standardizirana stopa smrtnosti od raka povećava tijekom cijele pandemije, iako se zapravo ne povećava – ostaje relativno stabilna i zapravo se smanjuje od 2021. do 2022. godine”, napominje.

“Studija također izvodi svoje ‘povećanje’ stope smrtnosti od raka ekstrapolacijom iz pada prije pandemije kako bi projicirala daljnje očekivano smanjenje. Dakle, ako su stope smrtnosti od raka stabilne tijekom pandemije, činit će se da će se svake godine višak povećavati”, objašnjava Morris za Reuters.

Osim toga, autori studije “pretpostavljaju da cjepiva uzrokuju ova povećanja (ili točnije, da sprječavaju linearno smanjenje stopa kao što su bile prije pandemije), ali bez dokaza”, ističe profesor medicine.

Nema dokaza da mRNA cjepiva uzrokuju ‘turbo karcinome’

U statusu se još navodi i da mRNA cjepiva uzrokuju ‘turbo karcinome’ poput raka jajnika, leukemije, raka prostate, raka gušterače i raka dojke, a te tvrdnje potječu iz članka AMG Newsa koji se poziva na kardiologa Petera McCullougha. McCullough je kardiolog iz Dallasa i otvoreni kritičar cjepiva. Ranije je sudjelovao u širenju dezinformacija povezanih s pandemijom Covida-19, o kojima je Faktograf pisao u više navrata.

McCullough u tekstu, između ostalog, tvrdi da bi “glasnička RNA iz cjepiva protiv Covida-19 mogla ozbiljno poremetiti sposobnost tijela da popravi oštećenu DNA”. Također ističe da bi “taj kvar u osnovnim staničnim procesima mogao dovesti do nekontroliranih mutacija, uvelike povećavajući rizik od razvoja raka”.

Također, profesor Morris ističe da u sekciji za raspravu o japanskoj studiji, autori “citiraju hrpu radova koji raspravljaju o mogućim mehanizmima pomoću kojih bi cjepiva mogla povećati rizik od raka, ali da za niti jedan mehanizam nije dokazano da to čini”. “S obzirom na to da studija ne pokazuje povećani rizik od raka nakon cijepljenja, ‘očito’ također ne pokazuje ni te mehanizme”, zaključuje on.

O turbo rakovima Faktograf je detaljno pisao u prosincu prošle godine, nakon što je u Hrvatskom saboru na inicijativu Domovinskog pokreta organiziran simpozij “Hrvatska i svijet 2024. godine poslije pandemijske oluje”. Tom prilikom u Saboru je gostovao niz medicinskih profesionalaca koji su se u pandemiji istakli alarmizmom vezanim za cijepljenje protiv Covida-19, često izazivajući nevjericu i revolt kolega.

Naime, veza između cjepiva i razvoja karcinoma nije uspostavljena, niti je vidljiva iz podataka javnozdravstvenih institucija. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u prosincu 2023. naveli su da prema njihovim saznanjima “nema dokaza da primjena mRNA cjepiva dovodi do razvoja turbo karcinoma”. Temom turbo karcinoma bavio se i američki Nacionalni institut za rak, koji navodi: “Nema dokaza da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju rak, dovode do recidiva ili dovode do progresije bolesti. Nadalje, cjepiva protiv Covida-19 ne mijenjaju vaš DNK (tj. vaš genetski kod).”

Znanstvenici: Cjepiva protiv Covida-19 ne uzrokuju rak

Na pitanje može li cjepivo protiv Covida-19 uzrokovati rak, Memorijalni centar za liječenje i istraživanje raka Sloan Kettering (MSK) kategorički odgovara:

“Ne. Niti jedno od cjepiva ne stupa u interakciju s vašom DNK, niti je mijenja na bilo koji način. Ne mogu izazvati rak. Nema istine u mitu da bi cjepivo protiv Covida-19 nekako moglo deaktivirati gene koji suzbijaju tumore. Messenger RNA (mRNA) nije isto što i DNK i ne može se kombinirati s DNK za promjenu vašeg genetskog koda.”

Direktor istraživanja i inovacija na Francuskom nacionalnom institutu za rak (INCa), Bruno Quesnel, također kaže da za uzrokovanje raka putem cjepiva “nema vjerodostojnog mehanizma koji bi to mogao objasniti; nema biološkog razloga”.

Službenik za odnose s javnošću Dave Daigle iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u srpnju 2023. je za Lead Stories naveo da “do danas, CDC nije otkrio neuobičajene ili neočekivane obrasce raka nakon imunizacije koji bi ukazivali da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju ili pridonose stanju”. Poput Nacionalnog instituta za rak i MSK, CDC i dalje preporučuje cijepljenje.

Zaključno, nije točno da je Japan proglasio izvanredno stanje zbog eksplozije raka uzrokovanog mRNA cjepivima, a niti je studija koja o tome govori službena studija. Naime, nalazi te studije nisu klinički potvrđeni, a kako napominju znanstvenici studija bez dokaza pretpostavlja da su cjepiva uzrok stope smrtnosti od raka koju promatraju. Također, autori studije pretpostavljaju da mRNA cjepiva uzrokuju rak, iako za to nemaju nikakve konkretne dokaze. Više znanstvenika, kao i javnozdravstvenih institucija u svijetu potvrdilo je da sve do danas ne postoje nikakvi dokazi koji bi pokazali da mRNA cjepiva uzrokuju “turbo rakove”, kao što to otvoreni kritičar cjepiva i američki kardiolog Peter McCullough ističe u tekstu. Treba spomenuti i da je dužnosnik japanskog ministarstva zdravstva potvrdio da mRNA cjepiva ne uzrokuju rak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.