Dezinformacije o koronavirusu

Ovo je ekološki prosvjed u Beču, ne “dokaz” da je pandemija lažirana

Na društvenim mrežama se snimka ekološkog prosvjeda u Beču lažno predstavlja kao "dokazni materijal" da pandemija Covida-19 nije stvarna.
Fridays for Future Vienna

“Zeznuto kad ide uživo, a mrtvi se miću“, stoji u opisu kratkog videa (arhiviran ovdje) koji se dijeli društvenim mrežama i koji samo na jednom profilu na Facebooku ima gotovo tisuću i pol reakcija i više od 300 tisuća pregleda.

Kratki video u pitanju prikazuje naizgled mrtva tijela, u mrtvačkim vrećama od kojih se jedna miče. Mnogi koji dijele video smatraju da on pokazuje kako je pandemija Covida-19 lažirana, kao i broj mrtvih u pandemiji. Međutim, to nije točno. Zapravo se radi o ekološkom prosvjedu u Beču, što su potvrdili i sami organizatori prosvjeda.

Kako piše AFP, video isječak prikazuje dio prosvjeda organiziranog 4. veljače 2022. u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja stakleničkih plinova u Austriji. Prosvjed je organizirao pokret Fridays for Future, koji uostalom postoji i u Hrvatskoj te su i ovdje organizirali prosvjede.

Prosvjednici simboliziraju smrt uzrokovanu zagađenjem zraka i klimatskim promjenama, ne pokušavaju se pretvarati da su zaista mrtvi i scena nema veze s pandemijom Covida-19, organizatori su potvrdili AFP-u. Prosvjed nema nikakve veze s pandemijom Covida-19 i “mrtva tijela su zamišljena kao simbol”, kazala je glasnogovornica organizacije za AFP.

U kratkom videu se može čuti da čovjek pred kamerom objašnjava da je “… odlučeno da se provedu i Zakon o proširenju obnovljive energije i reforma eko-socijalnog poreza. Cilj Zakona o proširenju obnovljive energije jest osiguravanje klimatske neutralnosti Austrije do 2030. godine.”

Na videu su vidljive i riječi “Wien: Demo gegen Klimap…” što je prvi pokazatelj da je događaj protest zbog klime (na njemačkom “Demo” znači “protest”, a “Klima” znači “klima”). Upravo taj vidljivi dio teksta je AFP doveo  do originalnog izvještaja austrijskog medija Oe24 koji je objavljen na njihovom YouTube kanalu i webu 4. veljače 2022.

Na videu se jasno vidi da su ljudi koji leže na zemlji živi i samo prekriveni crnom ceradom. Austrijski ogranak ekološke organizacije Fridays for Future je na svom sajtu (ovdje i ovdje) najavio i objasnio prosvjed. Organizacija Fridays for Future je također fotografije prosvjeda podijelila na svojim društvenim kanalima (Twitter, Facebook).

Inače, ovakav tip akcija u kojem se na ovakav način prikazuje štetnost klimatskih promjena nije rijetkost, a koriste ih i naše okolišne udruge.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.