Razotkriveno

Širiteljica dezinformacija traži od predsjednika Milanovića da zaustavi testiranje školske djece

Umirovljena pedijatrica i notorna širiteljica dezinformacija Nada Jurinčić se video porukom obratila predsjedniku Milanoviću. Traži da se ukine testiranje školske djece.
Nada Jurinčić
Screenshot: YouTube

Nada Jurinčić, umirovljena pedijatrica i notorna širiteljica dezinformacija o Covidu-19, objavila je video poruku upućenu predsjedniku RH Zoranu Milanoviću. Njeno obraćanje, koje se širi među korisnicima društvenih mreža, na YouTubeu je u tjedan dana od objave pogledalo skoro 30 tisuća ljudi (arhivirano ovdje).

Jurinčić tvrdi da je testiranje školske djece kućnim testovima na Covid-19 “protivno struci i nije ozakonjeno”. Proces nabavke testova za potrebe testiranja djece naziva pljačkom.

“Ići na testiranje 455 tisuća zdrave školske djece na c19 je s aspekta medicinske struke nedozvoljeno, potpuno nepotrebno i sumanuti čin”, kaže Jurinčić i dodaje:

“Potrošiti na to 70 milijuna kuna nije ništa drugo do pljačka hrvatske države i hrvatskog naroda”.

U svom obraćanju Milanoviću, Jurinčić tvrdi kako predsjednik “ima sve instrumente i ovlasti da spriječi daljnje evidentno urušavanje ustavno-pravnog poretka RH”.

Potencijalnog saveznika Jurinčić je u predsjedniku Milanoviću vjerojatno prepoznala zbog njegovih izjava u kojima je relativizirao ozbiljnost pandemije Covida-19 te se zalagao za odustajanje od epidemioloških mjera kojima se pokušava obuzdati širenje bolesti.

Testiranje je dobrovoljno

Podsjećamo, Vlada RH ove je godine odlučila uvesti mjeru redovitog dobrovoljnog testiranja školske djece na Covid-19. Deklarirana svrha ove mjere je izbjegavanje zatvaranja škola. Učenici s negativnim testom više neće morati u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Takva odluka izazvala je bijes protivnika epidemioloških mjera, iako je testiranje – naglasimo to još jednom – potpuno dobrovoljno, a usto je za roditelje i besplatno jer trošak nabavke testova snosi država. Radi se o neinvazivnim i bezopasnim testovima, kojima se uzima bris nosne šupljine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je video upute za testiranje djece na Covid-19 kućnim testovima. Prema medijskim izvještajima, testiranje zasad prolazi bez incidenata, a tek je manji broj roditelja potpisao izjavu kojom su odbili testiranje.

Zasad još nema dovoljno podataka temeljem kojih bi se mogla ocjenjivati djelotvornost ove mjere. No sasvim je sigurno da u njoj nema ništa ilegalno ili nedozvoljeno, iz aspekta medicinske ili bilo koje druge struke.

Tvrdnja da je testiranje djece “protivno medicinskoj struci” u duhu je ranijih izjava Nade Jurinčić, npr. o PCR testovima. Njen je stav da za naručivanje bilo kakve vrste pretrage mora postojati medicinska indikacija, tj. da se zdrave ljude ne smije podvrgavati nikakvim medicinskim testovima. Takav stav nema nikakvo uporište u stvarnosti, s obzirom da su preventivna testiranja (poput npr. redovitih sistematskih pregleda) u medicini uobičajena.

Sumnjivi proces nabave testova

Nešto je zanimljiviji drugi dio optužbe koju iznosi Jurinčić, a u kojoj se nabavka testova naziva “pljačkom hrvatske države i hrvatskog naroda”.

U ovom trenutku ne postoje dokazi temeljem kojih bi se moglo sa sigurnošću zaključiti da je u procesu nabavke kućnih testova bilo pogodovanja, tj. da su javni interesi podređeni nečijim privatnim interesima.

Postoje, međutim, indicije temeljem kojih je sasvim legitimno postavljati pitanja o transparentnosti i zakonitosti čitavog postupka. U poslu nabavke testova, naime, sudjeluje tvrtka koja postoji tek nešto više od godinu dana, a u tom je razdoblju iz javnih izvora uspjela uprihoditi milijune kuna.

Radi se o tvrtki Medical and pharm trading d.o.o. iz Pazina koja je, prema podacima iz državne riznice, u 2020. godini dobila nešto više od 2 milijuna kuna javnog novca, a u 2021. godini ta je cifra narasla na čak 6,7 milijuna kuna.

Većinu novca isplatilo im je Ravnateljstvo robnih rezervi Ministarstva gospodarstva, iz čega proizlazi da se radi o nabavci medicinske opreme koju je bilo potrebno nabavljati zbog pandemije Covida-19.

Međutim, nismo uspjeli utvrditi koliki udio prihoda ove tvrtke čini poslovanje s državom. Financijski izvještaj za 2020. godinu još nije dostupan u registru financijskih izvještaja dostupnom na stranicama Fine; izvještaj je predan tek 4. veljače ove godine te bi trebao biti objavljen kroz naredna dva tjedna.

Tvrtka Medical and pharm trading u javnom je prostoru prvi put spomenuta kad joj je na samom početku pandemije, na proljeće 2020. godine, dodijeljen posao nabavke zaštitnih maski i druge zaštitne opreme vrijedan čak 19 milijuna kuna.

Nakon što su mediji počeli problematizirati činjenicu da se tako vrijedan posao daje tvrtki osnovanoj tek prije nekoliko mjeseci, koja je u tom trenu zapošljavala tek jednu osobu, od nabavke se odustalo. Vlada je na telefonskoj sjednici 20. ožujka donijela odluku da odustaje od kupovine, uz objašnjenje da je RH primila donaciju potrebne zaštitne opreme.

Mjesec dana kasnije je Ministarstvo gospodarstva od firme Medical and pharm trading d.o.o. ipak kupilo zaštitnu medicinsku opremu, ali za znatno manji iznos, što je također privuklo pozornost medija (Index.hr). Krajem travnja 2020. godine portal Net.hr objavio je da je vlasnik tvrtke Medical and pharm trading d.o.o. Dominik Gjoni rodbinski povezan s utjecajnom članicom HDZ-a dr. Marijom Glasnović.

Iako je vlasnik firme Dominik Gjoni u ožujku 2020. godine izjavljivao da je posao nabavke zaštitne opreme “na granici isplativosti” (Tportal), njegova je firma početkom 2022. godine ipak ušla u posao nabavke testova koji se dijele u školama. Početkom veljače odlučeno je da će se od ove tvrtke nabaviti testovi u vrijednosti od 26 milijuna kuna. Cijena pojedinačnog testa je 6,95 kuna s PDV-om (Telegram, Glas Istre).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.