Razotkriveno

Nema dokaza da Pfizerovo cjepivo uzrokuje karcinom jajnika

Facebookom se širi graf podataka o tumorima u Škotskoj uz neutemeljenu tvrdnju kako se radi o dokazu da cijepljenje protiv Covida-19 izaziva rak.
Izvor: Pixabay

Društvenim mrežama dijeli se graf škotskog zavoda za javno zdravstvo o rastu broja dijagnosticiranih slučajeva raka jajnika u toj zemlji, što se pripisuje cijepljenju. Andrija Klarić u svojoj objavi, primjerice, navodi:

Dok vas je ometala Rusija-Ukrajina, objavljeni su povjerljivi Pfizer dokumenti koji otkrivaju da se cjepivo Covid-19 nakuplja u jajnicima; & sada Službeni podaci Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da su slučajevi raka jajnika uvijek visoki.

Podaci o broju oboljelih od karcinoma jajnika pokazuju da je poznati trend u 2021. bio znatno veći od 2020. i prosjeka 2017.-2019.

Poziva se pritom na članak objavljen na portalu Daily Expose, koji je poznat po kreativnim interpretacijama statistike. Za početak, netočno je da se u zadnjim mjesec dana pojavilo nešto novo u javnosti po pitanju “nakupljanja” cjepiva u jajnicima. Portal, naime, upućuje na podatke vezane za ispitivanje biodistribucije nanočestica, nosača mRNA molekule, koje je Pfizer provodio 2020. godine, a o kojemu smo izvještavali u listopadu prošle godine.

Manje od 0.1% doze završava u jajnicima

I tada se govorilo da se radi o tajnim podacima, premda je istraživanje provedeno na štakorima bilo dostupno na službenim stranicama japanske agencije za lijekove, nakon što ga je regulatorima priložio sam Pfizer u sklopu aplikacije za dozvolu. Na njega se referira Europska agencija za lijekove (EMA) u ocjeni sigurnosti Pfizerovog cjepiva.

Studija se odnosi na postrojenje za ispitivanje broj 185350, koje se spominje i u prijašnje objavljenom dokumentu.

Nakon mjesta uboda, izvijestili smo ranije, najviše nanolipidnih čestica registrirano je u jetri – čak 18% doze. Slijedi slezena (manje od 1,1%), pa nadbubrežna žlijezda (<0.1%), pa tek onda jajnici (<0.1%). Konkretno, maksimalna koncentracija u jajnicima, koja se dogodila 48 sati nakon injekcije, bila je 0,095% primijenjene doze (stranica 47, EMA), a europski regulatori dodaju i da nisu zabilježene nikakve promjene na jajnicima niti utjecaj na plodnost. Navode i da je za izlučivanje ALC-0315 iz jetre potrebno oko šest tjedana (46. str.).

Ista saznanja o raspodjeli nanolipidnih čestica mogu se pročitati i u narativnom dijelu izvještaja na koji se poziva Daily Expose (9. stranica), a niže su navedene i precizniji podaci u tabelarnom prikazu za različite organe.

Karcinom(i)

Portal Daily Expose nadalje ističe baš karcinom jajnika, pozivajući se na podatke za Škotsku, dakle ne Ujedinjeno Kraljevstvo kao što navodi Klarić. Za početak je nužno pogledati apsolutne brojke.

U 2021. godini do 14. lipnja zabilježeno je 156 slučajeva. Trogodišnji prosjek je 143 slučaja za isto doba godine. Godinu dana ranije, sredinom 2020. godine, u to vrijeme bilo je zabilježeno 116 slučajeva osoba s karcinomom jajnika.

Daleko dramatičnije izgleda graf koji se, primjerice, tiče raka penisa.

Puno veći skok, nego kod karcinoma jajnika, bilježi se kod karcinoma jednjaka, koji je također imao niske brojke u prvoj pandemijskoj, 2020. godini. Tada je zabilježeno 418 slučajeva, što je 53 manje od trogodišnjeg prosjeka (471). U 2021. godini broj karcinoma jednjaka skočio je na 579.

Među karcinome koji su u 2021. godini nadmašili trogodišnji prosjek spadaju i rak mjehura (1096 naprema 1056), rak kostiju (472 – 446), grlića maternice (178 – 171), rakovi glave i vrata (651 – 626), bubrega (470 – 423), melanom (724 – 705), tu je i rijetki mezoteliom (63 – 52), rak penisa (52 – 38).

Ispod trogodišnjeg prosjeka je tumor mozga (151 naprema 160), multipli mijelom (147 naprema 165), rak kože koji nije melanom (7506 naprema 8498), rak prostate (1581 naprema 1722), trbuha (249 – 270), rak pluća (1102-1278).

S trogodišnjim prosjekom su se gotovo poklopili rak dojke, rak debelog crijeva, gušterače, rak štitnjače, rak maternice, vagine i vulve.

Pad broja dijagnoza u 2020. godini

Rak jetre je jedan od rijetkih koji je u 2020. godini (146) nadmašio petogodišnji prosjek (139), da bi dodatno porastao u 2021. godini (166). Broj slučajeva iznimno rijetkog Hodgkinovog limfoma je u 2021. niži nego 2020. godine, kao i raka testisa.

Radi se, dakle, o vrlo raznovrsnoj situaciji, u kojoj gledano po tipu raka ipak prevladava veći broj onih koji su u 2021. godini nadmašili trogodišnji pretpandemijski prosjek.

Kako nije objašnjen ni mehanizam kojim bi (mRNA) cjepivo uzrokovalo rak jajnika te kako nije uzeto u obzir da je u Škotskoj uz mRNA cjepiva korišteno i vektorsko, kod kojega se ne koriste lipidne nanočestice, izvođenje zaključka o povezanosti karcinoma jajnika i cijepljenja protiv Covida-19 je temeljem ovih podataka potpuno neosnovano.

Najveća pravilnost kod selektiranja svih karcinoma, kao i kod gotovo svakog pojedinačnog, odnosi se na pad u broju dijagnoza u trenutku prvog lockdowna 2020. godine.

Europska organizacija za rak (ECO) prošle je godine izvijestila kako zbog pandemije novog koronavirusa u zemljama EU-a nije obavljeno čak 100 milijuna predviđenih onkoloških pregleda. Ovo vrijedi i za Ujedinjeno Kraljevstvo (Lancet). Propušteni pregledi zbog karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu, procjenjuje se, mogli bi biti povezani s vrlo velikim porastom smrtnosti od raka.

Nedostatak pregleda pripisuje se koliko preraspodjeli zdravstvenog osoblja za brigu o pacijentima s Covidom-19 tijekom vrhunca epidemije, toliko i vladinim mjerama zbog kojih su pacijenti izbjegavali odlazak liječniku (BMJ). Osim što su ljudi odbijeni od rutinskih pregleda, na putu su se ispriječili i visok percipirani rizik od infekcije u zdravstvenim ustanovama te opterećenost zdravstvenog sustava.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.