Razotkriveno

Kokosovo ulje nije lijek za zubni karijes

Ilustracija: Marek Studzinski on Unsplash

Među korisnicima Facebooka širi se članak u kojem se netočno tvrdi da kokosovo ulje uklanja karijes sa zuba.

“NAMAZALA SAM ZUBE OVOM SMJESOM I KARIJES JE NESTAO KAO RUKOM ODNEŠEN: Ne morate ići zubaru, ovo je jeftino rješenje!”, naslov je članka objavljenog na portalu Korisnisavjet.com (arhivirano ovdje).

“Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Ono nema kalorije, ima antibaterijsko i antikanceriogeno djelovanje i zato se prepručuje za liječenje mnogih bolesti”, navodi se u tekstu.

Poznata je stvar da se kokosovo ulje može koristiti za njegu zubiju i usne šupljine. Ispiranje zubiju kokosovim uljem je vrsta oralne terapije koja je poznata više od 3000 godine, a potječe iz Indije.

U novije doba provedena su znanstvena istraživanja (1, 2) koja pokazuju da tretiranje zubiju kokosovim uljem možda može pomoći protiv gingivitisa i plaka, a može spriječiti i razvoj streptokoknih bakterija koje uzrokuju propadanje zubiju (BBC, Healthline, Web MD).

Međutim, dostupna istraživanja o učincima ispiranja usne šupljine kokosovim uljem daleko su od konkluzivnih. Štoviše, neurolog s američkog sveučilišta Yale Steven Novella u članku za “Science Based Medicine” naglašava kako dostupni podaci pokazuju da se ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne može mjeriti s modernim tehnikama održavanja dentalne higijene.

“Iako je ispiranje uljem bolje od ničega ako ste zapeli bez suvremene dentalne njege, nema znanstvenog utemeljenja bilo u vjerodostojnosti ili empirijskim dokazima za bilo kakve tvrdnje o općim zdravstvenim benefitima”, piše Novella i dodaje kako su eventualni zdravstveni benefiti samo posljedica mehaničkog čina ispiranja usne šupljine, a ne eventualnih ljekovitih svojstava samog kokosovog ulja.

Drugim riječima, korištenje kokosovog ulja nipošto se ne bi smjelo tretirati kao zamjena za odlazak zubaru, a Novella naglašava i da ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne daje ništa bolje rezultate od korištenja konvencionalne tekućine za ispiranje.

Također, nema nikakvih dokaza temeljem kojih bi se moglo zaključiti da kokosovo ulje liječi karijes ili da tretiranje zubiju ovim uljem može poslužiti kao zamjena za odlazak zubaru.

Teorije o zdravstvenim benefitima kokosovog ulja uglavnom dolaze iz Indije, gdje se ova metoda održavanja higijene zubiju i usne šupljine najduže koristi. Međutim, indijski zdravstveni stručnjaci poručuju da se kokosovo ulje ne može tretirati kao čudotvorni lijek za zube.

Dr. Sweta Bajaj za indijski je fact-checking portal The Healthy Indian Project kazala da je kokosovo ulje korisno u borbi protiv razmnožavanja štetnih bakterija te na taj način doprinosi zdravlju zubiju, desni i zubne šupljine.

Međutim, naglašava da je istovremeno važno paziti na održavanje redovite zubne higijene. “Kokosovo ulje može se koristiti za ispiranje, ali pranje zubiju dvaput dnevno uz korištenje zubne paste i čišćenje jezika je ključno za održavanje oralne higijene”, kaže dr. Bajaj.

Ovaj članak je naknadno nadopunjen kako bi se dodatno naglasila činjenica da ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ni na koji način ne može zamijeniti redovite odlaske zubaru.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.