Razotkriveno

Nije točno da se u Kaliforniji predlaže legalizacija ubojstva tek rođene djece

Udruge "U ime obitelji" i Vigilare, koje se zalažu za zabranu pobačaja, promoviraju dezinformaciju da se u SAD-u priprema zakon koji bi dozvolio "pobacivanje" tek rođene djece.
Ilustracija: freestocks on Unsplash

Tijekom travnja u SAD-u se putem društvenih mreža i konzervativnih medija počela širiti bizarna tvrdnja da u američkoj saveznoj državi Kaliforniji namjeravaju legalizirati ubojstvo tek rođene djece, tj. pobačaj nakon rođenja djeteta.

Brojni američki fact-checkeri i kalifornijski mediji ovu su tvrdnju promptno razotkrili kao dezinformaciju (PolitiFact, AP, Reuters, AFP, FactCheck.org, LA Times, The Sacramento Bee). Međutim, ona se ipak probila i do hrvatskog javnog prostora.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“A dokle može ići perverzija kulture smrti svjedoči Kalifornija gdje njezini jurišnici žele dekriminalizirati čedomorstvo do prvoga života mjeseca bebe izvan majčine utrobe.

Ta bi se odredba tobože trebala primjenjivati samo u slučajevima žena koje su fizički nesposobne brinuti se za novorođenčad koja umiru zbog takvog zanemarivanja, no jasno je kako se iza nje skriva bolestan i izopačen um kojemu nije dovoljno ubijanje nerođene djece, nego bi sada legalizirali i ubijanje već rođene djece”, piše Davor Dijanović u članku objavljenom na portalu HKV-a, koji je prenio i Narod.hr, portal udruge “U ime obitelji” koja zagovara zabranu pobačaja.

Istu dezinformaciju na svojoj Facebook stranici (arhivirano ovdje) prenosi i konzervativna udruga Vigilare, koja se također zalaže za zabranu pobačaja:

“U nekima od saveznih država kultura smrti poprima dijabolične oblike. Tako se u Kaliforniji želi dekriminalizirati čedomorstvo do prvoga života mjeseca bebe izvan majčine utrobe.

Ta bi se odredba tobože trebala primjenjivati samo u slučajevima žena koje su fizički nesposobne brinuti se za novorođenčad koja umiru zbog takvog zanemarivanja, no jasno je kako se iza zalaganja za ovakvo zakonsko rješenje krije duboko poremećen um kojemu nije dovoljno ubijanje nerođene djece, nego bi jurišnici kulture smrti sada željeli ubijati i tek rođenu djecu”.

Pogrešno tumačenje zakonskog prijedloga

Netočna tvrdnja da se u Kaliforniji priprema zakon koji bi legalizirao “pobačaj” i nakon rođenja djeteta rezultat je pogrešne interpretacije stvarnog prijedloga zakona AB-2223. Donošenje ovog zakona je parlamentu savezne države Kalifornije predložila demokratska zastupnica iz Oaklanda Buffy Wicks.

Svrha ovog zakona je osigurati da roditelji ne budu “istraživani, progonjeni ili zatvarani zbog okončavanja trudnoće ili gubitka trudnoće”, kazala je Erin Ivie, glasnogovornica zastupnice Wicks, prenosi PolitiFact.

Zakon je inspiriran slučajevima dvije žene iz Kalifornije koje su osuđene i zatvorene jer su porodile mrtvorođenu djecu, nakon što su u trudnoći koristile metamfetamine. Tužitelji su zaključili da je korištenje droga u oba slučaja doprinijelo smrti ploda te su obje žene osuđene na zatvorske kazne. Viši sudovi kasnije su poništili sporne presude (The LA Times, The New York Times).

Iz ureda zastupnice Wicks su medije uputili i na slučaj žene koja je osuđena jer je njeno dijete preminulo nakon što je zbog prometne nesreće moralo biti porođeno carskim rezom. Žena je u prometnoj nesreći sudjelovala pod utjecajem droga i alkohola te nije koristila ni sigurnosni pojas. Isprva je proglašena krivom za ubojstvo iz nehaja, ali i ta je presuda kasnije oborena (CBS).

Sporni članak

Protivnicima pobačaja sporan je članak 7a ovog zakonskog teksta, u kojem stoji:

“Bez obzira na bilo koji drugi zakon, osoba neće biti podvrgnuta građanskoj ili kaznenoj odgovornosti ili kazni, ili na drugi način lišena svojih prava, na temelju njezinih radnji ili propusta u vezi s trudnoćom ili stvarnim, potencijalnim ili navodnim ishodom trudnoće, uključujući spontani pobačaj, mrtvorođenje, inducirani pobačaj ili perinatalnu smrt”.

Problem je nastao oko termina “perinatalna smrt”. Naime, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, perinatalna smrt je svaka smrt djeteta koja je nastupila između 22. tjedna trudnoće i sedmog dana nakon poroda. Ista definicija perinatalne smrti koristi se i u Republici Hrvatskoj, uz jasnu napomenu da se radi o smrtima koje su nastupile kao nepovoljni ishod trudnoće, tj. komplikacija u trudnoći.

Međutim, kako se u međunarodnim stručnim raspravama koriste i drugačije definicije perinatalnog perioda, tako su aktivisti koji se zalažu za kriminalizaciju abortusa odlučili iskoristiti predloženi zakonski tekst iz Kalifornije kao podlogu za širenje dezinformacije o “pobacivanju” već rođene djece.

“Aktivisti za zabranu pobačaja promoviraju apsurdan i neiskren argument da je svrha ovog zakonskog prijedloga ubijati novorođenčad. Ironično je da se dio zakona u koji upiru prstom odnosi na zaštitu i podršku roditeljima koji tuguju zbog gubitka trudnoće”, poručila je zastupnica Wicks u izjavi za medije (Reuters).

Iz njenog ureda rečeno je da će zbog ove dezinformacijske kampanje u prijedlog zakonskog teksta unijeti izmjenu kako bi se dodatno pojasnila svrha zakona. Na kraju članka 7a, nakon termina “perinatalna smrt”, stoga je dodano još nekoliko riječi: “zbog uzroka vezanog za trudnoću”. Ova izmjena isključivo je kozmetičke prirode, s obzirom da definicija Svjetske zdravstvene organizacije već podrazumijeva da se perinatalnom smrću smatraju samo smrti koje su nastupile kao posljedica komplikacija vezanih za trudnoću.

Bez obzira na to hoće li kalifornijski parlament izglasati ovaj zakonski prijedlog ili ne, čin ubojstva novorođenog djeteta u Kaliforniji će i dalje ostati kazneno djelo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.