Razotkriveno

Glavni direktor WHO-a neće dobiti diktatorske ovlasti u članicama UN-a

Društvenim mrežama dijeli se titlovani video iz podcasta Stevea Bannona u kojem se netočno tvrdi da će direktor WHO-a novim propisima dobiti diktatorske ovlasti.
WHO / Christopher Black

Facebookom se širi snimka gostovanja američkog psihijatra Petera Breggina u podcastu Stevea Bannona, nekadašnjeg savjetnika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojem se netočno tvrdi da će novim američkim amandmanima na Međunarodne zdravstvene propise glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dobiti diktatorske ovlasti vezane uz proglašenje izvanrednih zdravstvenih situacija (arhivirano ovdje).

‘Ono što se dogodilo su amandmani koji su kreirani u američkom Ministarstvu zdravstva od strane naše Vlade. Uklonili smo sva ograničenja od Tedrosa (Tedros Adhanom Ghebreyesus, op. au)…. Uklonili su mu ograničenja za proglašenje izvanredne zdravstvene situacije u zemlji. On sada može proglasiti izvanrednu zdravstvenu situaciju u bilo kojoj zemlji, ako amandman prođe u razdoblju od 22. do 28. svibnja. Onda on može proglasiti izvanrednu zdravstvenu situaciju u zemlji, bez konzultacije sa zemljom, bez dobivanja informacija od zemlje i ako se zemlja opire, onda u roku od 24 do 48 sati, može početi mobilizaciju svih sredstava UN-a protiv zemlje koja se opire reći da ima izvanrednu zdravstvenu situaciju koja bi mogla utjecati na druge nacije. I on će imati široko otvorenu moć… Od njega prave diktatora putem deklaracije o izvanrednim zdravstvenim situacijama i onda on može mobilizirati mnoge različite organizacije unutar UN-a i sam UN može poduzeti akcije’, kazao je Peter Breggin.

Sljedećeg tjedna, od 22. do 28. svibnja, održat će se Svjetska zdravstvena skupština na kojoj će glavne teme, prema priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije, biti rasprava o globalnoj strategiji o sigurnosti hrane, oralnom zdravlju, istraživanju tuberkuloze te inovacijama, a među ostalim temama navedeno je i jačanje pripravnosti WHO-a za odgovor na izvanredne situacije.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i dokument prijedloga američkih amandmana na Međunarodne zdravstvene propise koji možete pogledati ovdje, dok tekst Međunarodnih zdravstvenih propisa na hrvatskom možete pročitati ovdje.

Američkim amandmanima predlaže se snažnije definiranje nadzora i obavještavanja o mogućim izvanrednim zdravstvenim situacijama, no suprotno onome što navodi Breggin, nema uklanjanja ‘ograničenja za proglašenje izvanredne situacije’ ili davanja diktatorskih ovlasti u državama članicama glavnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije.

Što piše u predloženim amandmanima?

U području nadzora traži se od WHO-a da periodički procjenjuje sposobnosti države u otkrivanju, procjeni, izvješćivanju i prijavljivanju mogućih slučajeva zdravstvene prijetnje, a ako se procijeni da te sposobnosti nisu dovoljne, na zahtjev same države će WHO pružiti pomoć u njihovu jačanju. Traži se od WHO-a i da razvije kriterije za procjenu, rano upozoravanje i daljnje pružanje informacija o nacionalnom, regionalnom i globalnom riziku koji prijeti zdravstvenim događajem nepoznatog uzroka ili izvora.

U području obavješćivanja, sada je već uvršteno da WHO, kada ga država izvijesti o slučajevima koji mogu predstavljati izvanredno javnozdravstveno stanje od međunarodne važnosti unutar njezinog područja, a to uključuje nadležnost i Međunarodne agencije za atomsku energiju, ‘bez odlaganja’ mora izvijestiti i tu agenciju.

Ono što se Amerikanci predlažu je da se na popis agencija koje moraju odmah biti izviještene uvrste i Agencija za hranu i poljoprivredu, Svjetska agencija za zdravlje životinja te Program Ujedinjenih naroda za okoliš i druge relevantne institucije. U tome dijelu dodaje se i da, uz ostale podatke o prijavljenom slučaju, država WHO-u uputi i dostupne podatke o genetskom sekvencioniranju.

U dijelu koji se odnosi na utvrđivanje javnozdravstvenog stanja od međunarodne važnosti već je sada određeno da će glavni direktor WHO-a na osnovi informacija koje je primio, posebice onih od države stranke unutar čijega se državnog područja slučaj pojavio, odrediti predstavlja li slučaj izvanredno javnozdravstveno stanje od međunarodne važnosti u skladu s kriterijima i postupkom utvrđenima u tim propisima.

U amandmanima se traži da se o potencijalnim ili trenutnim kriznim situacijama obavijeste sve države članice, a ne, kao što je sada propisano, da samo traži konzultacije s državom na čijem području se taj događaj dogodio. Dodatno, u amandmanima se predlaže i da glavni direktor može proglasiti izvanredno stanje na temelju informacija koje je dobio od države u kojoj se slučaj pojavio i na temelju informacija drugih država ili iz drugih izvora.

Proširuje se dio ovlasti glavnog direktora

Proširuju se ovlasti i glavnog direktora da može proglasiti niži oblik javnozdravstvene uzbune za pojedine zemlje u slučaju u kojem događaj ne ispunjava kriterije javnozdravstvenog stanje od međunarodne važnosti. Propisuje se i da regionalni direktor može proglasiti izvanredno stanje na regionalnoj razini.

U dijelu o javnozdravstvenoj reakciji predlaže se da, kada se rizik pojavi, WHO odmah ponuditi pomoć državi na čijem teritoriju se ugroza pojavila, a država u roku od 48 sati treba prihvatiti ili odbiti takvu pomoć. U slučaju da je odbije, mora objasniti zašto ju je odbila, a WHO će o tome obavijestiti ostale države. Kod privremenih preporuka WHO-a, određuje se da one mogu uključivati i dolazak stručnih timova u državu u kojoj se ugroza pojavila.

Promjene se predlažu i u području WHO-ovih preporuka s obzirom na osobe, prtljagu, teret, kontejnere, prijevozna sredstva, robu i poštanske usluge, kao i sastavu Odbora za izvanredna stanja te njihovim izvješćima u kojima će morati biti uključena i izdvojena mišljenja eksperata, ako odluka nije jednoglasna.

Proširuje se i odredba da će na sastanak Odbora za izvanredna stanja morati biti pozvane sve zahvaćene države kako bi iznijele svoja stajališta, dok po sadašnjem prijedlogu je to samo država na čijem području se slučaj pojavio. Predviđeno je i da države osnuju svoje Odbore za reviziju koji bi bili zaduženi za praćenje svih odredbi Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Prema svemu navedenom, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, ako ovi amandmani SAD-a i budu usvojeni, neće dobiti bitno veće ovlasti nego ih ima sada, a zasigurno neće dobiti ‘diktatorske ovlasti’ u državama članicama UN-a, kao što to netočno navodi Peter Breggin u snimci koja se dijeli na Facebooku.

O netočnim navodima da će Svjetska zdravstvena organizacija dobiti diktatorske ovlasti, Faktogaf je pisao i ranije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.