Razotkriveno

Sporazum o pandemijama nije prvi korak u globalnom državnom udaru

Izrađuje se međunarodni sporazum koji bi trebao omogućiti bolje upravljanje budućim pandemijama. Ova inicijativa odmah je inspirirala novu teoriju zavjere.
Pixabay

Rubni portal Logično.com iskoristio je uvod u tekst (arhivirano ovdje), inače korektno prenesen s Washington Posta, kako bi širio dezinformaciju da je donošenje “globalnog pandemijskog pakta” prvi korak u globalnom državnom udaru svjetskih moćnika čiji je plan uspostaviti jedinstvenu svjetsku vladu.

“Nema više nikakve sumnje da globalni moćnici žele izvršiti globalni državni udar i pokrenuti Svjetsku Vladu, taj plan poznat je već dugo i sada su krenuli u prvi korak u tome smjeru. Sramotni Pandemijski Pakt kojega predlaže WHO ukinut će mogućnost država da same reagiraju i uvode zdravstvene mjere, i umjesto toga bit će prisiljene slušati WHO, organizaciju koju velikom većinom financiraju ti bogati privatnici, od Billa Gatesa do Georga Sorosa, koji su samo frontmeni za ljude u sjeni”, stoji u uvodu članka pod naslovom “Washington Post tvrdi – teorije zavjera sve veća smetnja globalnom pandemijskom paktu”.

Slična dezinformacija ranije se proširila i u SAD-u, gdje su je fact-checkeri već razotkrili kao netočnu (AP, PolitiFact, Snopes, AAP).

Što je međunarodni sporazum o pandemijama?

Izradu međunarodnog ugovora ili sporazuma o pandemijama prvi je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Pariškom forumu za mir u studenome 2020. godine, navodi se na internetskim stranicama Europskog vijeća.

“Zajedno s glavnim tajnikom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dr. Tedrosom predložili smo međunarodni ugovor o pandemijama, utemeljen na statutu SZO-a. Moramo stvoriti okružje u kojem se svi znanstvenici, zdravstveni djelatnici i vlade mogu udružiti radi zajedničkog cilja. Moramo zajednički raditi na pronalasku novih rješenja kako bismo zaštitili ono što nam je najdragocjenije, a to su naše zdravlje i životi”, kazao je Charles Michel na Globalnom sastanku na vrhu o zdravlju u listopadu 2021.

Europsko vijeće navodi kako bi se međunarodnom konvencijom, sporazumom ili drugim međunarodnim instrumentom o pandemijama poduprli i u fokus stavili sljedeći aspekti: rano otkrivanje i sprečavanje pandemija, otpornost na buduće pandemije, odgovor na sve buduće pandemije, posebno osiguravanjem univerzalnog i pravednog pristupa medicinskim rješenjima kao što su cjepiva, lijekovi i dijagnostika, jači međunarodni zdravstveni okvir sa SZO-om kao koordinacijskim tijelom za globalna zdravstvena pitanja te pristup „jedno zdravlje”, kojim se povezuje zdravlje ljudi, životinja i našeg planeta.

Smatraju da se “takvim se instrumentom može poboljšati međunarodna suradnja u nizu prioritetnih područja, kao što su nadzor, upozorenja i odgovor, ali i općenito povjerenje u međunarodni zdravstveni sustav”.

Prvog prosinca 2021. godine, 194 članice Svjetske zdravstvene organizacije postigle su konsenzus o pokretanju postupka izrade nacrta konvencije, sporazuma ili drugog međunarodnog instrumenta te pregovora o njemu na temelju ustava SZO. Potom je osnovano pregovaračko međuvladino tijelo koje izvješće o napretku pregovora o sporazumu treba podnijeti na sjednici Svjetske zdravstvene skupštine 2023. godine, dok je okvirni plan da se taj sporazum donese do 2024. godine.

Iz svega navedenog jasno je da je netočan navod portala Logično da će “sramotni Pandemijski Pakt kojega predlaže WHO ukinuti mogućnost država da same reagiraju i uvode zdravstvene mjere, i umjesto toga bit će prisiljene slušati WHO…”. To je netočno zbog jednostavne činjenice da niti Svjetska zdravstvena organizacija, a niti pregovaračko međunarodno tijelo, još nije niti podnijelo nikakav izvještaj ili nacrt sporazuma pa samim time u nepostojećem dokumentu niti ne može stajati odredba o “ukidanju mogućnosti država da same reagiraju i uvode zdravstvene mjere” te će umjesto toga “biti prisiljene slušati WHO”.

Proces pregovaranja o tom sporazumu sredinom svibnja komentirao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus koji je kazao da se niti jedna država neće odreći suvereniteta radeći na potencijalnom sporazumu članica SZO-a te istaknuo da predstavnici država, a ne SZO, rade na ugovoru.

“Proces vode države članice u međuvladinom pregovaračkom tijelu (INB) u kojem su zastupljene sve regije svijeta. INB je sada započeo dvogodišnji proces koji uključuje i globalnu javnu raspravu sa svim zainteresiranim stranama. To predstavlja priliku svijetu da zajednički planira, brže detektira patogene, šire dijeli podatke i kolektivno učinkovitije odgovara na sljedeću nepoznatu bolest ili poznate patogene”, kazao je prošlog tjedna Tedros Ghebreyesus uoči ovogodišnje Svjetske zdravstvene skupštine.

“Želim biti kristalno jasan. Agenda SZO-a je javna, otvorena i transparentna. SZO snažno podržava prava pojedinaca. Strastveno zagovaramo svačije pravo na zdravlje i sve ćemo učiniti da osiguramo ispunjavanje tih prava”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije te ponovio da su pregovori o sporazumu, koji bi trebao biti finaliziran 2024. godine, tek na početku, a da je njegov glavni cilj poboljšati suradnju, koordinaciju, dijeljenje podataka, bioloških materijala i alata za spašavanje života.

Amandmani SAD-a na Međunarodne zdravstvene propise

Dok još ne postoji službena verzija “sporazuma o pandemijama”, SAD je zaista ove godine predložio svoje amandmane na Međunarodne zdravstvene propise.

No, niti predloženi amandmani ne ukidaju “mogućnost država da same reagiraju i uvode zdravstvene mjere”, kao što to navodi portal Logično.com. Prema pisanju portala Snopes, nigdje se u tim amandmanima ne predlaže da Svjetska zdravstvena organizacija može mijenjati odluke bilo koje države članice, kao ni da se one moraju odreći svoga suvereniteta.

Ukratko, Amerikanci su predložili da SZO brže dijeli informacije o potencijalnom novom javnozdravstvenom riziku. Kada se pojave prvi znakovi moguće epidemije u nekoj državi, SAD traži od SZO-a da pokuša smanjiti rizik za druge države tako što će ponuditi pomoć stručnjaka i druge resurse zahvaćenoj državi. Ako zahvaćena država odbije pomoć, morala bi u dva dana objasniti zašto, a potom SZO mora odmah obavijestiti druge zemlje o prepiski, piše PolitiFact.

Potrebno je naglasiti i da ti američki amandmani još nisu usvojeni te nisu niti postali dijelom Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Pregovori o pandemijskom paktu i neusvojeni amandmani nisu prvi korak u globalnom državnom udaru

Nema nikakvih dokaza niti da “globalni moćnici žele izvršiti globalni državni udar i pokrenuti Svjetsku Vladu”, kao što to u uvodu teksta tvrdi portal Logično.com, a još uvijek nepostojeći ‘pandemijski pakt’ ili predloženi, a neusvojeni, američki amandmani na Međunarodne zdravstvene propise, kao što smo naveli, sigurno nisu “prvi korak u tom” smjeru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.