Razotkriveno

Istraživanje na miševima ne dokazuje da “zli elitisti koriste bebe za životnu suštinu”

Poznati širitelji dezinformacija s portala Logično netočno tvrde da znanstvenici sa Stanforda predlažu korištenje cerebrospinalne tekućine beba za produljenje života.
Ilustracija: Frances Goldberg on Unsplash

Portal Logično.com manipulativno je prikazao istraživanje Sveučilišta Stanford kako bi poduprli naslov teksta “U potrazi za vječnim životom, zli elitisti priznaju kroz ‘nauku’ da se djeca i bebe koriste za njihovu životnu suštinu” (arhivirano ovdje).

“Činilo bi se kao da su vladari ovog svijeta odlučili pustiti mačku iz vreće zbog njihove eksploatacije djece u potrazi za vječnom mladošću”, stoji u podnaslovu teksta koji manipulativno kombinira rečenice iz izvornog članka britanskog Telegrapha.

“Novo istraživanje sa Univerziteta Stanford sugerira da su krv, organi i drugi dijelovi tijela djece i beba izvor mladosti koji bi mogao pružiti beskonačan život onima koji ga konzumiraju”, piše u prvoj rečenici teksta portala Logično.com, čime se već na početku iskrivljuje smisao istraživanja koje je zaista provedeno na Sveučilištu Stanford.

Ne predlaže se ulijevanje tjelesnih tekućina mladih u starije

“Skupljanje krvi i dijelova tijela mladih u nadi postizanja besmrtnosti dugo je vremena bilo poznati ukras horor romana i teorija zavjere. Iako zvuči sablasno, znanost je počela otkrivati kako ‘transplantacija mladosti’ zaista može usporiti starenje. Izvor mladosti je, čini se, mladost sama. Iako nitko ne sugerira da ulijevamo tjelesne tekućine mladih u naše stare, to otvara vrata za umjetno repliciranje koktela kemikalija pronađenih u mladima”, stoji u uvodu članka na britanskom Telegraphu na koji se poziva Logično.com.

Iako taj uvod jest slikovit pa evocira “horor romane i teorije zavjere”, u citiranom odlomku se jasno kaže kako nitko ne predlaže “da ulijevamo tjelesne tekućina mladih u starije”.

“Istraživači su testirali svoju hipotezu na miševima, implantirajući mozak beba miševa u odrasle miševe. Rezultat je bio poboljšanje kapaciteta mozga kod odraslih miševa, proces za koji stručnjaci kažu da može funkcionirati i kod ljudi. Ispitivanje implantata pokazalo je da se tekućina u mozgu novih odraslih osoba ‘probudila’, uključujući regeneraciju neurona i mijelina, masnog materijala koji štiti nervne ćelije u hipokampusu, memorijskom centru mozga”, piše dalje Logično.hr.

Što su istraživali na Stanfordu?

No, u originalnom članku Telegrapha korektno se objašnjava da je istraživanje Sveučilišta Stanford pokazalo da se ulijevanjem cerebrospinalne tekućine iz mladih miševa u starije miševe poboljšavaju funkcije mozga, za što su dodali da je prekretnica koja bi mogla imati ogromne implikacije za demenciju i ostala neurodegenerativna stanja.

Cerebrospinalna tekućina je bistra, bezbojna tekućina koja ispunjava moždane komore, ovojnice na površini mozga i kralježnične moždine. Ukratko, tijekom istraživanja tim iz Stanforda je sedam dana ubrizgavao cerebrospinalnu tekućinu 10 tjedana starog miša u mozak 18 mjeseci starog miša, a rezultat je bio da je stariji miš bolje zapamtio povezivanje malenog elektrošoka s bukom i bljeskalicom.

Kao najbitniji dio rezultata istraživanja, Telegraph navodi da znanstvenici smatraju da su otkrili sastojak tekućine koji dovodi do tog učinka, a to je protein nazvan SRF (eng. serum response factor), čija količina se gubi kod starijeg miša. Kada su koristili faktor rasta fibroblasta Fgh17 kako bi povećali razinu SRF-a, stariji miš je pokazao jednaka poboljšanja kao i kod ubrizgavanja cerebrospinalne tekućine mlađeg miša, što ih je dovelo do zaključka da bi se Fgf17 mogao koristiti u terapiji ‘pomlađivanja’ mozga.

Originalni članak ne spominje izvlačenje životne suštine iz nevinih beba

“Izvještavajući o studiji, britanski list Telegraph nonšalantno je tvitovao da je izvlačenje životne suštine iz nevinih beba i davanje odraslima koji se nadaju da će živjeti vječno dugo bilo ‘poštovano’ u ‘kulturama’ kroz historiju. Krv mladih, dodaje list, može pomoći u usporavanju procesa starenja”, nastavlja svoj tekst Logično.com.

Telegraph je zaista na Twitteru, u jednoj od nekoliko objava o istom članku, napisao da su “kulture u povijesti štovale krv mladih”, no niti u jednom od tih statusa ne spominju “izvlačenje životne suštine iz nevinih beba i davanje odraslima”, kao što to piše Logično.com, a nigdje se ne spominju niti bebe.

“Na osnovu nalaza, naučnici sa Stanforda već tvrde da bi šira javnost uskoro mogla dobiti bebinu krv i koristiti je u svrhe protiv starenja, kao što je liječenje demencije”, piše portal Logično.com.

Nigdje u tekstu, a niti u statusima Telegrapha na Twitteru, ne stoji da znanstvenici sa Stanforda tvrde da bi šira javnost uskoro mogla dobiti “bebinu krv” kako bi je koristila protiv starenja ili u liječenju demencije. Takvih najava nema ni u njihovoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Demencija i ostale neurodegenerativna stanja spominju se na početku originalnog Telegraphovog članka u kontekstu da bi objavljeni rezultati istraživanja na miševima mogli imati ogromne implikacije i na ta stanja. O rokovima kada bi se iz rezultata dobivenih na temelju ovog istraživanja moglo doći do nekih terapija, Telegraph piše samo u zaključku teksta gdje navode da “bi nas moglo dijeliti nekoliko godina prije nego se ‘transplantacija mladosti’ konačno preseli iz gotičkih horor romana u klinike”.

Za kraj teksta, Logično.com ovo istraživanje koristi kako bi ga povezao s nedokazanom teorijom zavjere da se korištenje djece za liječenje odraslih “već godinama dešava na višim nivoima društva’, a potom i da je zbog toga došlo do “agresivnog pritiska da se abortus zadrži legalnim”, a kao dokaz navode anonimne komentatore s američkog rubnog portala Summit.news.

Prema bazi podataka Media Bias/Fact Check, Summit.news je izrazito nepouzdan izvor koji redovito objavljuje dezinformacije i propagira teorije zavjere.

Jasno je da je Logično.com u ovom tekstu manipulativno iskoristio istraživanje sa Sveučilišta Stanford da bi potpuno neutemeljeno optužio “zle elitiste” (iako ne navode tko su oni) da “djecu i bebe koriste za svoju životnu suštinu”. Tako nešto se iz teksta Telegrapha na koji se pozivaju, kao niti iz provedenog istraživanja ne može zaključiti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.