Ocjena točnosti

Ivica Puljak nije u vrijeme gradonačelničkog mandata zarađivao na znanstvenim radovima

Željko Kerum netočno tvrdi da je Ivica Puljak u vrijeme gradonačelničkog mandata objavio čak 200 znanstvenih radova.
N1

„A e, u godinu dana kad je bija gradonačelnik potpisa je dvista znanstvenih radova, a, recimo, Ivan Đikić 56 radova, svako može provjerit na Crosbi. Kad je stiga, spava li? A za svaki kapne 500 eura“, kazao je o dosadašnjem gradonačelniku Ivici Puljku njegov protukandidat te također bivši gradonačelnik Željko Kerum u velikom intervjuu kojeg je dao Slobodnoj Dalmaciji.

Slijedom njegovih riječi zavirili smo u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI. Tamo, međutim, nismo pronašli da je Puljak u manje od godine dana koliko je bio gradonačelnikom objavio 200 znanstvenih radova.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tijekom cijele kalendarske 2021. te u 2022. u znanstvenim časopisima objavljena su 84 rada u kojima je Puljak spomenut kao autor, ali niti jedan u kojem ima samostalno autorstvo.

Svi se radovi, naime, tiču dvije velike međunarodne kolaboracije u rad kojih je Puljak bio uključen zajedno s još nekoliko hrvatskih znanstvenika.

Prva je kolaboracija Compact Muon Solenoid (CMS) pri CERN-u s kojim Puljak surađuje još od 90-ih, a druga se odnosi na međunarodni projekt MAGIC (12) s kojim hrvatski tim surađuje od 2009. godine.

Objavljeni radovi odnose se na nova znanstvena otkrića do kojih se dolazi u tim dugotrajnim znanstvenim pothvatima, a koji se potom publiciraju u znanstvenim časopisima. Primjerice, najsvježiji objavljeni rad u toj bazi odnosi se na kolaboraciju CMS, a u potpisu je više od 300 znanstvenika, uključujući i ime Ivice Puljka.

Ivica Puljak, kako nam je potvrdio, zamrznuo je svoje sudjelovanje u projektu MAGIC, a u CMS-u sudjeluje još utoliko što je mentor jednoj doktorandici koja je uključena u projekt. Kazao nam je kako uz intenzivni gradonačelnički položaj ne bi imao vremena baviti se znanošću te je zamrznuo i svoj profesorski rad na fakultetu.

Svi radovi objavljeni tijekom zadnjih 10 mjeseci u sklopu su međunarodnih kolaboracija koje nisu nužno otkrića koja su se i dogodila u tom razdoblju. U svim se člancima potpisuju svi autori koji su sudjelovali u kolaboraciji, potvrdio je Puljak za Faktograf, kako se ne bi bespotrebno upadalo u rasprave o pojedinačnom doprinosu. Od toga se, navodi Puljak, ne zarađuje, niti se objava znanstvenih članaka u znanstvenim časopisima autorima plaća.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.