Razotkriveno

Njemački novinar nije ubijen “čim je objavio knjigu”. Imao je problema sa zdravljem, a umro je od srčanog udara

Sporna knjiga objavljena je dvije godine prije autorove smrti.
By blu-news.org - Udo Ulfkotte bei Pegida Demonstration in Dresden am 05.01.2015. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37966992

Na hrvatskom Facebook profilu “Throne Of Matrix” (arhivirano ovdje) prije tjedan dana objavljeni su isječci iz intervjua njemačkog novinara, publicista, islamofoba i desničara Uda Ulfkottea za rusku državnu propagandnu televiziju RT iz 2014. godine uz status “čim je objavio knjigu ubili novinara, bio je star 56 godina i preminuo iznenada, a obdukcije ni na vidiku”.

U statusu se netočno navodi da su “ubili novinara čim je objavio knjigu”.

Međutim, 56-godišnji Udo Ulfkotte je, prema izvještajima njemačkih medija (arhivirano ovdje), preminuo u siječnju 2017. godine i to od srčanog udara.

Knjiga nije objavljena neposredno prije smrti

Njemačko izdanje njegove knjige “Gekaufte Journalisten: Wie Politiker, Geheimdienste und Hochfinanz Deutschlands Massenmedien lenken”, o kojoj se govori u statusu, nije objavljeno neposredno prije njegove smrti već više od dvije godine ranije, u rujnu 2014. godine., dok je engleski prijevod naslovljen “Journalists for Hire: How the CIA Buys the News”, objavljen nakon njegove smrti, u svibnju 2017. godine.

Da nije preminuo iznenada, kao što se navodi u statusu, može se pobiti riječima samog Ulfkottea iz jednog od intervjua krajem 2014. godine ili početkom 2015. godine kada je rekao da “vjeruje da mu zdravstveno stanje daje još samo nekoliko godina života” (arhivirano ovdje), čime je potvrdio da je ono bilo narušeno prije smrti.

Spiegel.de je u vijesti o njegovoj smrti napisao da je Ulfkotte ranije tijekom života pretrpio nekoliko srčanih udara. Dodali su i da je na njegovo zdravlje utjecala teška nesreća na skijanju kao i loše liječenje malarije, a preživio je i rak. Njegovu smrt od srčanog udara potvrdila je u siječnju 2017. i njegova obitelj.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tko je bio Udo Ulfkotte?

Udo Ulfkotte se rodio 20. siječnja 1960. godine u njemačkom gradu Lippstadtu, a Wikipedia navodi da je bio njemački novinar i teoretičar zavjera koji je tvrdio da novinari, uključujući i njega, i vodeći mediji objavljuju materijale koje im donose američka obavještajna agencija CIA i druge zapadne obavještajne i propagandne agencije.

U vijesti o njegovoj smrti, njemački Spiegel nazvao ga je “kontroverznim autorom” i “političkim aktivistom” koji je radio kao slobodni novinar nakon što je 17 godina proveo kao novinar i urednik u njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Širio strah od islamizma

Posljednjih godina života zastupao je desničarske stavove i širio strah od islamizma u Njemačkoj. U posljednjoj knjizi o budućnosti Njemačke, Ulfkotte je govorio o zločinima stranaca i bandama migranata te upozoravao da se njemačka država ne može nositi s njima. “Oko 60 posto žena strahuje kada izlaze iz svojeg doma na ulicu”, pisao je, a ranije je tvrdio i da gotovo na svim poljima stranci u Njemačkoj imaju veća prava od “etničkih Nijemaca”. Redovito je preko Twittera širio strah od stranaca, navodeći slučajeve silovanja ili napada na ljude.

Ranije je širio i druge teorije zavjere kao one da njemačka vlada ima tajni plan državu izručiti međunarodnim korporacijama koje proizvode hranu. Tada je tvrdio da bivša njemačka kancelarka Angela Merkel tajno radi na potkopavanju njemačke samodostatnosti hranom te da bi, u trenutku krize, njemačke rezerve hrane trajale od tri do pet dana.

Austrijski Der Standard u vijesti o njegovoj smrti, napisao je da je Ulfkotte do 2003. godine radio za vanjsko-političku redakciju Frankfurter Allgemeine Zeitung, a potom je široj javnosti postao poznat po kritici Islama i pisanju za desničarske publikacije. Medijski komentatori i stručnjaci su njegov rad opisivali kao desničarski populizam, islamofobiju i širenje teorija zavjere. Knjigu iz 2014. mu je izdala izdavačka kuća Kopp-Verlag, specijalizirana za ezoterizam i teorije zavjere. Početkom 2015. godine govorio je na skupu islamofobnog saveza Pegida.

Tada je upozoravao na navodnu islamizaciju, netočno govoreći da će ona dovesti do toga da se svinjetina više neće smjesti jesti u školama i vrtićima. Berlinski BZ (arhivirano ovdje) je u vijesti o njegovoj smrti napisao da su supruga i Ulfkotte bili pod privremenom policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću radikalnih islamista.

Knjiga o njegovu ubojstvu. Bez dokaza o ubojstvu

U srpnju 2017. je autor Jonas Schneider objavio knjigu “The Mysterious Death of Udo Ulfkotte: Evidence for a Murder” (Misteriozna smrt Uda Ulfkottea: Dokazi za ubojstvo) u kojima je iznio teorije da je njemački novinar ubijen, no bez pravih dokaza za to. Kao što smo već naveli, i prije smrti Ulfkotte je bio narušena zdravlja, njemački Standard je pisao da je imao nekoliko srčanih udara i rak, a i sam novinar je u jednom od intervjua kazao da mu je ostalo nekoliko godina života.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da u statusu na profilu “Throne Of Matrix” nije točno da je novinar ubijen i da je umro “čim je objavio knjigu” – jer je knjiga objavljena dvije godine ranije, kao što se teško može zaključiti i da je preminuo iznenada, a s obzirom na već ranije narušeno zdravlje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.