Razotkriveno

Istraživanja pokazuju da vitamin B i češnjak ne odbijaju komarce

Nema dokaza za tvrdnje srpskog liječnika, dr. Branimira Nesterovića, da se od uboda komaraca možete zaštititi vitaminom B ili češnjakom.
Alvesgaspar/Wikipedia

Regionalnim Facebook profilima proširila se znanstveno neutemeljena tvrdnja srpskog liječnika, dr. Branimira Nesterovića, da se od uboda komaraca možete zaštititi vitaminom B ili češnjakom.

“Postoje jednostavni, prirodni načini da se odbiju komarci poput korištenja vitamina B kompleksa, posebno B1 vitamin koji ima miris koji odbija ženske komarce – koje ubadaju. Kada piju ovaj vitamin komarci bježe jer im je miris znoja neprijatan, a sličan efekt ima i bijeli luk”, tvrdi Nestorović. (arhivirano ovdje)

Istraživanja pokazala da vitamin B nema učinka

USA Today Fact Check prošle je godine provjeravao ima li znanstvenog utemeljenja u tvrdnjama da vitamin B1 i češnjak odbijaju komarce te nisu pronašli dokaze za to.

Odjel za entomologiju američkog Sveučilišta Wisconsnin-Madison u svom je članku pisao o “kućnim lijekovima” te su naveli da konzumiranje češnjaka i tableta vitamina B nisu djelotvorni u smanjenju broja ugriza komaraca, a pozvali su se na rezultate studije provedene 2005. godine.

2015. godine istraživači s New Mexico State University objavili su studiju u Journal of Insect Science  u kojoj su uspoređivali učinak osam komercijalno dostupnih repelenata, dva mirisa i flastera s vitaminom B. Ispitivanje su proveli na dvije vrste komaraca. I ta je studija potvrdila rezultate studije iz 1969. godine koja je zaključila da “flaster s vitaminom B nema efekta ni na jednu vrstu komaraca”. U toj se studiji čak pokazalo da je parfem Victoria’s Secret Bombshell, bio učinkovitiji u “tjeranju” komaraca s ruku ispitanika od flastera s vitaminom B.

Nema dokaza ni da jedenje češnjaka odbija komarce

New York Times 2007. je godine na temelju istraživanja razbio mit da konzumiranje češnjaka odbija komarce.

Grupa istraživača Zdravstvenog centra Sveučilišta Connecticut 2005. godine proveo je studiju u kojoj su od ispitanika tražili da pojedine dane konzumiraju velike količine češnjaka, a placebo druge dane, te su ih svakog dana “ponudili” komarcima. Broj ugriza na dane kada su jeli češnjak nije se razlikovao od dana kada ga nisu jeli.

Prema navedenim istraživanjima, nema dokaza za tvrdnje srpskog liječnika, dr. Branimira Nesterovića, da se od uboda komaraca možete zaštititi vitaminom B ili češnjakom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.