Razotkriveno

Fotografija divlje svinje uz kontejnere nije snimljena ovog tjedna u Zagrebu

Na Facebooku se netočno tvrdi da je u Zagrebu snimljena divlja svinja kako se izležava pored kontejnera za smeće.

Na Facebook profilu Bosanska Posavina 22. lipnja objavljena je fotografija divlje svinje uz kontejnere za otpad sa statusom “Zagreb jutros”. No, ta fotografija nije od ovog tjedna, a niti je iz Zagreba ili čak iz Hrvatske.

Fotografija je u 22 sata prikupila 143 dijeljenja, 571 komentar i više od 1200 reakcija.

O istoj fotografiji, samo sa životinjom okrenutom na drugu stranu, pisao je The Times of Israel 13. ožujka prošle godine. Kada se fotografija, koja se širila društvenim mrežama u Izraelu prošle godine, okrene na drugu stranu, dobije se točno ova fotografija koja je kod nas predstavljena kao uspavana svinja u Zagrebu.

Fotografija se prošle godine počela širiti u izraelskim WhatsApp grupama

“Fotografija uspavane divlje svinje na madracu uz kontejner za smeće ovog je tjedna postala svojevrsna internetska senzacija. Fotografija se počela širiti u izraelskim WhatsApp grupama prije nego je dospjela na Twitter gdje je prikupila desetke tisuća lajkova. Fotografija je privukla pozornost i na Redditu, pa i među izraelskim korisnicima. Ne zna se tko je fotografiju snimio, ali taj je prizor poznat svima iz obalnog grada na sjeveru”, stoji u tekstu The Times of Israel iz ožujka prošle godine.

U članku se objašnjava da divlje svinje već dulje vrijeme dolaze u Haifu u potrazi za hranom i vodom, a stanovnici su upozoravali da su zadnjih godinu dana posebno drske jer blokiraju prometnice, prekopavaju javne zelene površine i prevrću kontejnere za otpad.

“Divlja svinja u Haifi spava nakon što je pojela sav otpad”, napisao je u ožujku prošle godine na Twitteru korisnik David Rudnick s istom fotografijom za koju se netočno tvrdi da je iz Zagreba.

Divlje svinje su ovih dana zaista viđene u Zagrebu

Objava na profilu Bosanska Posavina vjerojatno je potaknuta vijestima i snimkama o spuštanju divljih svinja u Zagreb. Prije tri dana predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor kazao je za Novu TV da ih stanovnici Zagreba svakodnevno zovu i prijavljuju viđenje divljih svinja, a zatražili su i hitan sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

O migracijama divljih svinja u srijedu se sa službenih Facebook stranica oglasio i Grad Zagreb.

“U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: [email protected] ili [email protected]”, stajalo je, između ostalog u objavi Grada Zagreba na Facebooku.

Fotografija uspavane divlje svinje sigurno nije snimljena ovih dana u Zagrebu

Fotografija uspavane divlje svinje uz kontejner objavljena na Facebook stranici Bosanska Posavina uz status “Zagreb jutros”, sigurno nije snimljena u Zagrebu ovog tjedna.

Na internetu je ista fotografija, samo s okrenutom životinjom na drugu stranu, cirkulirala u Izraelu u ožujku prošle godine s objašnjenjem da je snimljena u Haifi. Iako originalni autor, kao niti točno mjesto na kojem je fotografija snimljena nisu utvrđeni, jasno je da ona nije snimljena u Zagrebu ovih dana, kao što se netočno tvrdi u statusu objavljenom ovog tjedna na Facebook stranici Bosanska Posavina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.