Razotkriveno

Snimka uginulih ovaca je iz kolovoza 2021. Najvjerojatnije ih je ubila munja

Na Facebooku se dijeli snimka stada ovaca koje je u Gruziji ubio grom, uz sugestiju kako je stvarni uzrok nešto drugo.
Screenshot: Facebook

Na jednom privatnom Facebook profilu 20. lipnja podijeljen je video uginulih ovaca bez da je objašnjen uzrok njihove smrti, kao i kada je sama snimka nastala.

“Djelite, razmislite, komentirajte!!! ŠTA JE OVO…..?? Šta je uzrok uginuća ovaca….??”, piše uz snimku čime se odaje dojam da se dogodilo nešto neuobičajeno zbog čega su ovce uginule.

Snimka je u četiri dana prikupila 40 komentara, više od 230 reakcija, a podijeljena je više od 290 puta.

Snimka je nastala u Gruziji u kolovozu 2021.

Podijeljena snimka je iz kolovoza 2021. godine, a može pronaći na YouTubeu. U naslovu snimke stoji da je “oko 550 ovaca uginulo od munja na planini Abul u južnoj Gruziji”.

Gruzijski portal na engleskom jeziku Agenda.ge u vijesti od 12. kolovoza prošle godine napisao je da je oko 550 ovaca uginulo 9. kolovoza tijekom udara munje na planini Abul u gruzijskoj regiji Ninotsminda. Zamjenik gradonačelnika Ninotsminda, Artavaz Tonoiani, tada je izjavio da je oko 1500 ovaca bilo na pašnjaku udaljenom oko pet kilometara od sela Tambovka. Dio uginulih ovaca pripadao je lokalnim farmerima iz Tambovke, a dio onima iz sela Kakheti.

Pastiri su izjavili da je munja udarila dva puta te da su potom ovce pale na tlo, dok je Tonoiani kazao da će uzrok smrti utvrditi veterinar te da nemaju “službenu potvrdu da su vremenske nepogode stvarni uzrok smrti”. U toj vijesti navedeno je i da je “Jnews podijelio snimku koju je dobio od farmerovog sina Yagora Levanova na kojoj se vide uginule ovce na pašnjaku”.

I ranije su stada ugibala od munja

Snimka uginulih ovaca iz Gruzije iz kolovoza prošle godine ovih dana proširila se ponovno i u SAD-u, no uz lažan navod kako se radi o “misterioznoj smrti” u američkoj saveznoj državi Idaho, piše Snopes.

Slučaj iz Gruzije nije prvi u kojem je veći broj životinja uginuo od udara groma. Snopes navodi da su u rujnu 2020. godine preminule dvije žirafe u Južnoj Africi, 2018. godine u Turskoj je uginulo 70-ak ovaca, a 2016. godine munje su u Norveškoj ubile oko 300 sobova.

Nakon što se proširila snimka sa stotinama mrtvih sobova, The New York Times je razgovarao sa stručnjakom za munje koji im je objasnio kako može doći do tako mnogo žrtava.

“Munja ne pogađa jednu točku već područje. Bljesak koji vidite pogađa jednu točku, ali ta munja se širi kao struja po tlu i vrlo je smrtonosna”, objasnio je John Jensenius iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Slavko Vujević, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu 2018. godine za Slobodnu Dalmaciju osvrnuo se na sličan slučaj uginuća sobova u Norveškoj.

“Prije dvije godine je od jednog udara munje u Norveškoj stradalo više od 300 divljih sobova jer su bili na zaleđenom tlu koje je vrlo otporno pa se stvorio veliki napon između njihovih kopita”, kazao je Vujević 2018. te iznio statistiku prema kojoj u 91 posto slučajeva kad se dogodi udar munje strada samo jedna osoba.

Snimci uginulih ovaca iz Gruzije, koja je ovih dana podijeljena na Facebooku, nedostaje kontekst. Ono što se može zaključiti iz medijskih izvještaja je da su ovce, prema riječima pastira, uginule od udara munje, dok službene vlasti nisu to potvrdile nego su tražili da uzrok smrti utvrdi veterinar. S druge strane, smrt tako velikog broja životinja od udara groma nije nemoguća, što su potvrdili slični slučajevi u svijetu, ali i stručnjaci svojim objašnjenjem širenja struje područjem oko mjesta udara u tlo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.