Razotkriveno

Deset godina stara dezinformacija o cijepljenju opet kruži Facebookom

Portal Dnevnik.hr je 2012. objavio neutemeljenu tvrdnju da cijepljena djeca imaju 500% više bolesti od necijepljene djece. Taj se stari članak opet dijeli na društvenim mrežama.
Ilustracija:Faktograf

Društvenim mrežama posljednjih se dana dijeli članak objavljen na portalu Dnevnik.hr u čijem naslovu stoji neutemeljena tvrdnja:

“Cijepljena djeca imaju do 500 % više bolesti od necijepljene djece”.

Tekst je objavljen još 21. lipnja 2012. godine, a u narednim godinama objavili su ga i neki drugi portali pa je tako 2014. godine izašao na stranicama Dnevno.hr te Novi svjetski poredak.

Članak se na Facebooku počeo širiti nakon što ga je 10. lipnja objavila stranica Cijepljenje – pravo izbora, nakon čega su uslijedile objave u brojnim grupama i stranicama na toj društvenoj mreži (primjeri 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Nakon što su upozoreni da se njihov stari članak koji sadrži netočne informacije dijeli na društvenim mrežama, redakcija portala Dnevnik.hr je ispravila dezinformaciju koju su greškom objavili 2012. godine.

Nova

Dezinformativni portal

Dnevnik.hr je tako prije deset godina pisao kako velika studija potvrđuje saznanja drugih nezavisnih studijskih istraživanja koja su uspoređivala zdravlje kod cijepljene i necijepljene djece.

“Naime, sve te studije su pokazale da cijepljena djeca imaju dva do pet puta više dječjih bolesti i alergija od necijepljene djece. Ovo veliko istraživanje pokrenuo je istraživač Andrea Bachmair te je ono još uvijek u tijeku. U istraživanje je uključio 11.000 ispitanika, uglavnom iz SAD-a, dok su sve druge studije provodile anketiranje manjih skupina obitelji. Fokus za sve studije bio je uglavnom na dječjim bolestima”, stoji u tekstu.

U tekstu se također navodi kako istraživanje nisu objavili mediji, niti su ga podržale Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ili bilo koje druge agencije jer se ne usuđuju “objektivno usporediti zdravlje necijepljene i cijepljene djece”.

Kao izvor svih ovih tvrdnji navodi se stranica Natural news koja, prema bazi podataka Media Bias/Fact Check, učestalo objavljuje sadržaj koji je činjenično netočan i neutemeljen. Navedeni portal “drži” Mike Adams, bloger koji je skeptičan prema cjepivima i čije su netočne medicinske tvrdnje znanstvenici više puta raskrinkali (1, 2, 3).

Istraživanje

“Studija” koja prenosi Dnevnik.hr nije nikakvo istraživanje već najobičnija anketa koja se provodila na stranici VaccineInjury koju vodi švicarski homeopat i antivakser Andreas Bachmair. Na toj se stranici može naći informacija da istraživanje još traje te se pozivaju roditelji necijepljene i cijepljene djece da ispune upitnik.

Metodologija kojom je Bachmair došao do svojih zaključaka nije znanstvena – svatko može ispuniti upitnik, neovisno o tome je li osoba roditelj, ili ne.

Istražujući rezultate navedene ankete, David Gorski, američki kirurški onkolog, profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Wayne i kirurški onkolog na Institutu za rak Barbare Ann Karmanos, poznat po javnom prokazivanju znanstveno neutemeljenih tvrdnji, primijetio je kako je 99.69 posto ispitanika izjavilo da su sretni što nisu cijepili svoju djecu te kako ih svega manje od 10 posto preferira konvencionalnu medicinu u odnosu na alternativnu i homeopatsku.

Rezultati su to koji upućuju na to da roditelji koji su ispunjavali čine pristrani uzorak. Osim toga, i sam Bachmair na portalu,  pored rezultata, navodi sljedeće:

“Ovdje predstavljeni rezultati nisu dio formalne studije, već neformalnog osobnog istraživanja”

Neetička istraživanja

Kada je riječ o uspoređivanju zdravlja necijepljene i cijepljene djece, postoje i razlozi zašto se takve studije rijetko izvode.

Gorski tako ističe kako antivakseri traže placebom kontrolirana ispitivanja, ne shvaćajući kako bi takva studija bila neetička. Naime, u tom bi slučaju placebo skupina, odnosno ona koja nije primila cjepivo, bila nezaštićena od potencijalno opasnih dječjih bolesti. Osim toga, takve studije trebale bi se provoditi na velikom broju djece, pa su, osim toga što su neetičke, skupe i komplicirane za izvesti.

Unatoč tome, protivnici cjepiva i dalje ih pokušavaju provesti, ali gotovo za svaku se može pronaći metodološke manjkavosti zbog kojih one nikako ne mogu biti relevantne.

Tako se na portalu Natural news može naći članak iz 2020. godine o još jednoj takvoj studiji, onoj koju su proveli James Lyons-Weiler i Paul Thompson, a koja također “pokazuje” da su necijepljena djeca zdravija od cijepljene. Manjkavosti te, ali i drugih sličnih studija, raskrinkao je Health Feedback, fact-checking portal za koji pišu medicinski stručnjaci.

Health Feedback piše kako stvarna znanstvena istraživanja nisu pronašle nikakve štetne posljedice cijepljenja kod cijepljene djece u usporedbi s necijepljenom djecom.

Za kraj, u tekstu koji je objavljen na Dnevnik.hr, navodi se i kako je imunologinja Tetyana Obukhanyc u svojoj knjizi “Iluzije cijepljenja” objasnila kako se imunitet protiv bolesti ne stvara cijepljenjem te da o tome hoćemo li od nečega oboljeti ili nećemo odlučuje izloženost bolesti.

Riječ je o, kako navodi portal Snopes, o osnivačici radikalne antivakserske organizacije Physicians for Informed Consent.

Sama Obukhanyc zarađuje tako da prodaje pristup svojim predavanjima za 20 dolara mjesečno te objavljuje tekstove na stranici na kojoj se ujedno, kao lijek za autizam, prodaje i “ionski detoks” po cijeni od 2000 dolara. Ne postoji znanstveno utemeljenje za takav oblik “liječenja” autizma.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.