Razotkriveno

U lažnoj nagradnoj igri ovaj put se dijele neisporučeni paketi Hrvatske pošte

Prevaranti na Facebooku korisnicima obećavaju nagradnu igru u kojoj se dijele neisporučeni paketi Hrvatske pošte.
Izvor Faktograf

“Hrvatska pošta organizira humanitarnu akciju i prodaje neisporučene pakete za 15 kuna”, navodi se u objavi na Facebooku (arhivirana ovdje).

Izvor: Screenshot Facebook

Ispod objave nalazi se poveznica gdje je potrebno ispuniti obrazac.  Radi se o još jednoj lažnoj nagradnoj igri kakve se u zadnje vrijeme često šire Facebookom. Ne nasjedajte i ne otvarajte nikakve sumnjive poveznice koje mogu na vaša računala i mobitele instalirati sumnjive viruse ili dovesti do krađe osobnih podataka.

Link na “obrazac” na Facebooku je, prema podacima servisa CrowdTangle, podijeljen 1398 puta.

Iako u opisu stranice nema nikakvih informacija o firmi koja navodno stoji iza nagradne igre, a fotografije koje koriste u objavama skinute su s interneta, njihovi postovi privukli su pozornost ljudi.

Facebook stranica Forgotten parcels kreirana je 21. lipnja 2022. godine, a lajkale su ju 234 osobe. Osim lažne nagradne igre i nekoliko fotografija na stranici nema dodatnih objava.

HP: Posljednjih godina sve više lažnih nagradnih igara

Iz Hrvatske pošte su nam kazali da se u posljednjih godinu dana pojavilo više vrsta lažnih nagradnih igara, obavijesti o prispijeću pošiljke i lažnih poveznica za plaćanje i preuzimanje pošiljaka, a u posljednjih nekoliko mjeseci česte su lažne humanitarne akcije.

Najčešći primjeri takvih prijevara su poruke koje stižu e-poštom u kojima se od korisnika traži uplata carine kako bi mogli primiti paket, obavijesti e-poštom u kojima se od primatelja e-pošte traži da klikne na poveznicu za potvrdu pošiljke te lažne poveznice koje zahtijevaju unos osobnih i financijskih podataka, a koje se u pravilu pojavljuju u komunikaciji s potencijalnim kupcima s internetskih oglasnika, ističu.

“Svim slučajevima zajedničko je lažno predstavljanje u ime Hrvatske pošte. Lažne poruke i obavijesti mogu se relativno jednostavno prepoznati po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), starom logu Hrvatske pošte te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici”, kazali su nam još iz HP-a.

Također dodaju da svaku od navedenih lažnih nagradnih igara ili lažnog predstavljanja prijavljuju nadležnim tijelima. Za lažnu humanitarnu akciju također su objavili upozorenje.

Ovakve lažne nagradne igre na Facebooku su vrlo česte, o čemu je Faktograf pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.