Razotkriveno

Nema dokaza da mokrenje djeluje na ublažavanje simptoma u slučaju kontakta s meduzom

Stručnjaci objašnjavaju da se zbog nekonzistentnog kemijskog sastava urina može dogoditi i pogoršanje situacije.
Centar za istraživanje mora Rovinj

Povećanom pojavom meduza u Jadranu povećao se i broj tekstova u hrvatskim medijima o toj temi. Dobili smo upit čitatelja da provjerimo potkrepljuju li činjenice čestu tvrdnju iz takvih tekstova da u olakšavanju boli na mjestu opekline pomaže – urin.

“Ako na moru nema ničega drugoga, što je lako moguće, na opeklinu se može pomokriti”, stoji u tekstu Novog lista (arhivirano ovdje) od 10. srpnja koji je Jutarnji list (arhivirano ovdje) prenio dan kasnije i u podnaslov istaknuo rečenicu “da bi se lovke do kraja uklonilo i neutraliziralo, opeklina se polije octom, limunovim sokom ili farmaceutskim alkoholom, a na opeklinu se možete i pomokriti”.

O teoriji da urin pomaže u ublažavanju boli i žarenja pisao je i Index 2017. godine (arhivirano ovdje), 24 sata 2019. godine pozivajući se na navod dr. Ivice Cvetkovića (arhivirano ovdje), a isti članak je prenijela tada i Dalmacija News (arhivirano ovdje).

HZHM: Nema dokaza da urin djeluje na ublažavanje simptoma

Kako bismo razriješili dvojbu pomaže li urin u ublažavanju boli nakon kontakta s meduzom, obratili smo se Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu. U svom odgovoru oni su napisali da “u stručnoj literaturi nema dokaza za tvrdnju da urin djeluje na ublažavanje simptoma u slučaju kontakta s meduzom”.

Odgovor HZHM-a o “prvoj pomoći” nakon kontakta s meduzom prenosimo u cijelosti:

“S dolaskom ljeta ne smijemo zaboraviti na moguće opasnosti tijekom boravka u moru, jedna od kojih je kontakt s meduzom. Dodir nekih vrsta meduza potpuno je bezopasan, dok neke vrste imaju lovke (krakove) sa žarnim stanicama koje luče otrovan sadržaj. Kontakt s takvim meduzama na koži izaziva crvenilo/osip, bol, pečenje i oteklinu, a ozbiljnost simptoma ovisi o tome koji dio tijela i kolika površina tijela je zahvaćena. Upalna reakcija obično je ograničena na područje kože koje je bilo u kontaktu s meduzom.

Postupak prve pomoći uključuje: temeljito ispiranje ozljede morskom vodom, inaktivaciju preostalih žarnih stanica ispiranjem octom ili alkoholom, uklanjanje prilijepljenih krakova pincetom ili brisanjem s kože pomoću ručnika ili druge tkanine ili struganjem s kože pomoću suhog pijeska ili ulja za sunčanje, aplikaciju umirujuće kreme na ozlijeđeno područje i korištenje hladnih obloga za ublažavanje boli.

U rijetkim slučajevima, kontakt s meduzom može izazvati teže opće reakcije. U takvim slučajevima, kao i u slučaju kontakta s većim brojem meduza te kontakta s meduzom na području očiju, lica, usta ili genitalija, potrebno je obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

U stručnoj literaturi nema dokaza za tvrdnju da urin djeluje na ublažavanje simptoma u slučaju kontakta s meduzom”, stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

“Urin nema uvijek jednak kemijski sastav”

I znanstvenica sa Sveučilišta Havaji Christie Wilcox, koja je sudjelovala u dvije studije o učinkovitosti metoda liječenja opeklina od meduza, objasnila je za Hakai Magazine da nema nikakvog smisla mokriti na mjesto kontakta s meduzom.

Objasnila je da će u najboljem scenariju mokraća djelovati neutralno i samo razmaknuti “ticala”. No, upozorila je i da urin nema uvijek jednak kemijski sastav. Zavisno o različitim faktorima, na primjer je li osoba dehidrirala i što je jela taj dan, urin može sadržavati i tvari koje mogu bol na mjestu kontakta još i pojačati.

Zaključno, kao što navodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu, u stručnoj literaturi “nema dokaza za tvrdnju da urin djeluje na ublažavanje simptoma u slučaju kontakta s meduzom”, dok stručnjaci objašnjavaju da zbog nekonzistentnog kemijskog sastava urina može se dogoditi i pogoršanje situacije, netočan je navod iz tekstova pojedinih medija da bi kod kontakta s meduzom u ublažavanja bolova moglo pomoći mokrenje po tom mjestu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.