Razotkriveno

MUP: Nije točno da se Pelješkim mostom vozila neosigurana i neregistrirana Nevera

Iz Rimac Automobila navode da je Nevera s registracijom ZG1400KW - registrirana. To na naš upit potvrđuju i iz MUP-a.
HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na Facebooku se pojavio status u kojem se propituje je li Nevera Rimac Automobila, koja je na svečanom otvaranju prešla preko Pelješkog mosta, imala lažne tablice i ima li taj automobil uopće osiguranje.

Iz MUP-a i Rimac Automobila Faktografu su odgovorili kako je automobil registriran i osiguran.

“Ovako, unesite registraciju Nevere s Pelješkog mosta jučer, ZG1400KW i dobijete da je nema u registru osiguranih vozila. Da li je prekršaj staviti lažne tablice na auto?”, piše u statusu objavljenom 27. srpnja, dan nakon svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta.

Uz status objavljena je i fotografija iz “baze podataka o osiguranju od automobilske odgovornosti vozila registriranih u Hrvatskoj” iz koje je vidljivo da u toj bazi vozila s registracijom ZG1400KW – nema. Status je u četiri dana prikupio 13 dijeljenja, 173 komentara i još 187 ostalih reakcija.

Registracije s Pelješkog mosta nema u bazi podataka osiguranih vozila

Na fotografijama s Pelješkog mosta vidi se da je Nevera na svečanosti otvaranja imala registarsku oznaku ZG1400KW. Na internetskim stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje i sami smo u petak, 29. srpnja, u bazu podataka o osiguranju od automobilske odgovornosti vozila registriranih u Hrvatskoj upisali registraciju Nevere s Pelješkog mosta te dobili obavijest da “informacijski centar ne raspolaže podatkom o aktivnoj polici obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti za registracijsku oznaku ZG1400KW”.

Vlasnik Rimac Automobila, Mate Rimac, prije nešto više od mjesec dana na svom je Facebook profilu objavio da je registrirao prvu Neveru u Hrvatskoj. Na fotografijama se vidi Nevera s registarskom oznakom ZG2360NM. Kada smo tu registraciju upisali u bazu podataka o osiguranim vozilima Hrvatskog ureda za osiguranje, u kojoj nema registracije Nevere s Pelješkog mosta, uredno nam je izbacila podatak da se radi o Rimac Nevera osiguranoj kod Croatia osiguranja, a pokazalo nam je i informacije o brojevima šasije i police automobilske odgovornosti za taj automobil.

MUP: “Navodi o neregistriranom i neosiguranom vozilu nisu točni”

Kako bi razriješili dvojbu o registraciji Nevere s Pelješkog mosta poslali smo upite u kompaniju Rimac Automobili, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

“Nositelj organizacije svečanosti otvorenja Pelješkog mosta bile su Hrvatske ceste d.o.o., koje su i investitor navedenog projekta, a prema informacijama koje smo dobili, automobil Nevera koji je prošao Pelješkim mostom registriran je u Hrvatskoj što se može provjeriti i u MUP-u”, odgovorili su nam kratko iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te “odgovornost” prebacili na MUP koji je i zadužen za registracije vozila.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrđeno nam je da je Nevera s Peljškog mosta osigurana i registrirana. “Vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da je vozilo uredno registrirano te navodi o neregistriranom i neosiguranom vozilu nisu točni”, stajalo je u kratkom odgovoru MUP-a.

I iz Rimac Automobila navode da je Nevera s registracijom ZG1400KW – registrirana. “Automobil koji je prešao mostom je registriran. Riječ je o prvom serijskom primjerku Nevere, proizvedenom i registriranom u Hrvatskoj. Registarska oznaka je ZG1400KW. Budite slobodni provjeriti u policiji”, napisali su u odgovoru iz Rimac Automobila te nas uputili da više o prvom proizvodnom automobilu možemo pročitati ovdje.

Zaključno, iako je točno da se u registru osiguranih vozila ne može pronaći Rimac Nevera s registracijom, prema podacima MUP-a nije točno da se po Pelješkom mostu, na svečanosti otvaranja, vozila neregistrirana i neosigurana Nevera.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.