Razotkriveno

Da, direktor SZO-a se cijepio

Među korisnicima društvenih mreža kruži dezinformacija da se direktor Svjetske zdravstvene organizacije nije cijepio protiv Covida-19.
Izvor: Faktograf, WHO / Christopher Black

“Tedros Adhanom Ghebreyesus – Još uvijek se nisam cijepio iz protesta” naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na Epohi, rubnom portalu koji redovito širi dezinformacije.

U navedenom se članku tvrdi da je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na pitanje novinara “kada je primio svoju prvu dozu cjepiva” odgovorio da on dolazi iz siromašne afričke zemlje Etiopije gdje se cijepljenje usporava i zato on prosvjeduje, tako da se još nije cijepio i neće, dok cijepljenje ne krene u drugim afričkim državama, kao i onima s niskim dohotkom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kao dokaz tvrdnji podastire se kratki video isječak u trajanju od 35 sekundi iz dokumentarca u kojem direktor SZO-a govori o tome kako je čekao do svibnja 2021. godine kako bi se cijepio prvom dozom cjepiva protiv Covida-19 jer je želio da se njegovo cijepljenje poklopi s početkom kampanje cijepljenja u Africi i drugim zemljama s niskim dohotkom.

Kratki video isječak opet se počeo dijeliti u kolovozu 2022. godine na raznim Facebook i Twitter profilima (1, 2, 3, 4, 5).

Tedros se cijepio

Glasnogovornik SZO-a je za Reuters potvrdio kako tvrdnje da se Tedros Adhanom Ghebreyesus nije cijepio nisu točne. “Dr. Tedros objavio je da je cijepljen [protiv Covida-19] u svibnju 2021. godine”, kazao je glasnogovornik.

Navedeno je 12. svibnja 2021. direktor SZO-a objavio i na svom Twitter profilu; cijepio se protiv Covida-19 u sveučilišnoj bolnici u Švicarskoj te je objavio fotografiju (ovdje).

Nakon što je primio prvu dozu cjepiva Tedros je na konferenciji za medije taj trenutak opisao kao “gorko-sladak”, budući da mnogi još nisu bili zaštićeni od bolesti (The National News).

U još jednom tvitu, Tedros je napisao i da vlade, proizvođači cjepiva i drugi dionici moraju osigurati jednak pristup cjepivima za sve (ovdje).

Prava pozadina video isječka

Kako pišu Reuters i AP News, koji se također bavio ovom dezinformacijom, video isječak koji kruži društvenim mrežama autentičan je. Dio je HBO-ovog dokumentarca “Kako preživjeti pandemiju” (eng. How to survive a pandemic) koji se bavio utrkom za razvijanjem i distribucijom cjepiva protiv Covida-19.

Razgovor između novinara i direktora SZO-a odvio se 12. lipnja 2021. godine – mjesec dana nakon što je Tedros primio prvu dozu cjepiva. Intervju je napravljen u sjedištu SZO-a, nekoliko sati prije nego se Tedros obratio sudionicima summita G7, rekao je Jon Cohen, novinar Sciencea koji je vodio intervju.

U samom dokumentarcu se nigdje ne navodi da Tedros nije primio cjepivo, a da se cijepio navodi se i u intervjuu u Scienceu koji je objavljen online nakon dokumentarca (možete ga pročitati ovdje).

Kako piše Reuters, scena koja je uključena u dokumentarac ne sadrži Tedrosov originalni odgovor na Cohenovo pitanje o datumu njegova prvog cijepljenja. Također ne uključuje ni Cohenovo iduće pitanje, na koje Tedros zapravo odgovara u video isječku koji se dijeli mrežama.

Razgovor koji je, kako piše Science, “uređen zbog sažetosti i jasnoće” je ovako išao:

“Cohen: Želio bih vas pitati o vašem cijepljenju. Kada ste primili prvu dozu cjepiva?

Tedros: 12. svibnja.

Cohen: Direktor ste SZO-a. U prosincu 2020. godine mogli ste reći “Spreman sam”. Zašto ste čekali?

Tedros: Osjećam se kao da znam gdje pripadam: u siromašnoj državi koja se zove Etiopija, na siromašnom kontinentu Africi. S privilegijama koje ovdje uživam, možda sam imao šansu da među prvima dobijem cjepivo. Ne želim se time koristiti, jer želim da me se svaki dan podsjeća na to da je cijepljenje trebalo započeti u Africi. Želio sam čekati dok cijepljenje ne počne u Africi i drugim državama u drugim regijama, državama s niskim dohotkom.

Bio sam zdravstveni radnik i u rizičnoj sam skupini. U to vrijeme su [u Africi] počeli s cijepljenjem zdravstvenih radnika i rizičnih skupina, pa sam pomislio da je moj red. Provjeravao sam kad bi dospio na red u Africi, ne Ženevi. Prosvjedovao sam.”

I sam Cohen je na Twitteru reagirao na ove dezinformacije.

I SZO je reagirao na najnovije dezinformacije o Tedrosovom cijepnom statusu. “Štetne misinformacije o Covidu-19 opstruiraju sve napore u borbi s ovim virusom. Pandemija još nije završila. Tedros je potpuno cijepljen i busteriran”, navodi SZO u tvitu.

Kao što je Faktograf već pisao, pandemija Covida-19 još jednom je ukazala na globalne nejednakosti. Prema podacima WHO-a, 80 posto cjepiva protiv Covida-19 distribuirano je u bogate države G20, dok je samo 0,6 posto cjepiva distribuirano među državama s niskim dohotkom.

Uz to što su siromašni više nastradali tijekom pandemije Covida-19, države u razvoju zbog nedovoljnog pristupa cjepivima nemaju jednake šanse cijepiti svoju populaciju, što posljedično dovodi do produžavanja pandemije i opterećenja zdravstvenih sustava tih država.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.