Razotkriveno

Cijela priča o sječi milijuna stabala zbog gradnje vjetroelektrana u Škotskoj

Na društvenim mrežama širi se vijest da je Škotska posjekla 14 milijuna stabala radi gradnje vjetroelektrana. Ali propušta se napomenuti da je to broj stabala ukupno posječenih u 20 godina, dok ih je istovremeno zasađeno puno više.
Foto:Pixabay

Je li Škotska posjekla 14 milijuna stabala radi izgradnje vjetroelektrana?

Informacija je to koju smo pronašli na Facebook stranici 2012 Transformacija svijesti, koja ju je pak podijelila s profila Danijela Grgičina, fizičara kojeg smo na Faktografu spominjali u više navrata, kada smo pisali o dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19.

Objavu čini Twitter status Jamesa Melvillea, komunikacijskog konzultanta iz Velike Britanije, koji je na svom profilu podijelio vijest da je Škotska posjekla 14 milijuna stabala zbog gradnje vjetroelektrana.

Vijest iz 2020. godine

Informacija o posječenim drvećima zadnjih se dana počela širiti inozemnim rubnim portalima koji šire dezinformacije (kao što je npr. Natural News), a koji su je predstavili tako da se sugerira da je svih 14 milijuna stabala u Škotskoj posječeno – odjednom.

CFact.org, stranica na koju se poziva Melville u svom statusu, taj je članak objavila još u studenom 2021. godine te kao izvor navela portal škotskog dnevnog lista The Herald, a koji je istu informaciju objavio još u veljači 2020. godine.

Međutim, ni CFact.org, ni ostali portali koji su ovih dana prenijeli staru vijest iz Škotske, nisu objavili čitavu priču koja se može naći u članku na portalu The Herald. Štoviše, izostavili su neke vrlo bitne dijelove.

Točno je, naime, da je u Škotskoj posječeno 13,9 milijuna stabala kako bi se napravio prostor za 21 projekt gradnje vjetroelektrana.

Međutim, to je ukupna brojka koja se odnosi na zadnjih 20 godina, odnosno na stabla posječena od 2000. do 2020. godine. Također, propušta se spomenuti i da su se tijekom istog razdoblja kontinuirano sadila nova stabla.

Posađeno puno više stabala

Klimatski aktivisti u Škotskoj, navodi The Herald u dvije i pol godine starom članku, izrazili su zabrinutost zbog sječe stabala.

Iz vladine agencije Forestry and Land Scotland, zadužene za gospodarenje šumama, tada su priopćili kako su vlasti, uz sječu 13,9 milijuna stabala u dvadesetogodišnjem razdoblju, istovremeno posadile ukupno 272 milijuna stabala.

Dodali su kako je samo u 2019. godini zasađeno 22 milijuna stabala, puno više nego što je tijekom 20 godina posječeno kako bi se očistio teren za gradnju vjetroelektrana. Osim toga, najavljena je i sadnja 36 milijuna stabala svake godine do 2030. godine.

Glasnogovornik vladine agencije tom je prilikom rekao i kako bi stabla u svakom slučaju bila posječena te proslijeđena u lanac opskrbe drvećem.

Kako navodi fact-checking tim portala ABC News, koji se također bavio ovom dezinformacijom, CFact.org, web stranica na koju se pozivali portali koji su ovih dana objavili vijest o sječi stabala u Škotskoj, pripada američkoj organizaciji Odbor za konstruktivnu sutrašnjost (eng. Committee for a Constructive Tomorrow) koja odbacuje znanstveni konsenzus o klimatskim promjenama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.