Razotkriveno

Ne, Biden nije napravio ništa čudno kad je poklonio olovku kojom je potpisao zakon

Na društvenim mrežama učestalo se pojavljuju dezinformacije koje dovode u pitanje mentalno zdravlje američkog predsjednika Joea Bidena.
EPA/SHAWN THEW

Na Facebook profilu Pravda Istina objavljena je snimka američkog predsjednika Joea Bidena kako predaje kemijsku olovku čovjeku do sebe. Iako se taj Bidenov potez u statusu naziva čudnim, nedostaje kontekst da je predaja olovke s kojom se potpisuju zakoni i uredbe dugogodišnja praksa više američkih predsjednika.

“Bajden (Biden, op.a.) je napravio još jedan čudan potez i odlučio da samo preda svoju olovku”, stoji u opisu snimke objavljene 26. kolovoza.

Snimka je od objave na tom profilu prikupila 1,1 tisuću prikaza, 14 komentara i još 150 ostalih redakcija.

“Najveći klimatski paket u povijesti SAD-a”

Isječak na internetu prikazuje dio nakon ceremonije potpisivanja, kako ga je The Daily Beast nazvao, “najvećeg klimatskog paketa u povijesti SAD-a”. Tog 16. kolovoza Joe Biden je u Bijeloj kući potpisao akt za smanjenje inflacije težak stotine milijardi dolara koji je tim činom postao zakonom. Cilj zakona je smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova i borba protiv klimatskih promjena, kao i poboljšavanje zdravstvene zaštite i smanjenje cijena lijekova na recept.

Prema pisanju Business Insidera zakonom se za klimatske i energetske programe predviđa 370 milijardi dolara te se SAD obvezuje na 40 postotno smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova do 2030. godine.

Biden olovku poklonio Joeu Manchinu

Biden je nakon potpisivanja zakona u Bijeloj kući olovku predao demokratskom senatoru Joeu Manchinu koji je bio ključan za usvajanje završne verzije tog dokumenta u američkom predstavničkom tijelu. Manchin je činjenicu da je kemijsku kojom je potpisan zakon dobio od predsjednika na poklon nazvao “vrlo lijepom gestom”.

A da nema ništa čudno ni novo u poklanjanju olovke nakon potpisivanja zakona objasnio je CNN u tekstu iz siječnja 2021. godine u kojem su otkrili zašto američki predsjednici koriste veliki broj olovka za potpisivanje dokumenata i što se potom s njima događa.

Poklanjanje olovaka je tradicija američkih predsjednika

Korištenje više olovaka kod potpisivanja dokumenata američkih predsjednika je tradicija za koju nije jasno kada je točno pokrenuta, ali povjesničari tvrde da je takva praksa u Bijeloj kući “na snazi” već desetljećima. Direktor predsjedničke knjižnice Lyndona B. Johnsona, Mark Lawrence, objasnio je da poklanjanjem olovaka američki predsjednici žele podijeliti i zasluge s onima koji su se istaknuli vezano uz temu o kojoj se u zakonu radi.

Jedan od najpoznatijih primjera je kada je Johnson potpisao Zakon o građanskim pravima 1964. godine. Navodno ga je potpisao s čak 75 olovaka, a potom ih je sve predao zaslužnima, među kojima je bio i borac za građanska prava Martin Luther King. U novije vrijeme, Barack Obama je 2010. godine zakon o zdravstvenoj zaštiti, što je bila jedna od glavnih tema njegova predsjedničkog mandata, potpisao s čak 22 olovke.

Olovke je poklanjao i Trump

I bivši američki predsjednik Donald Trump je tijekom ceremonija potpisivanja zakona dijelio olovke.

Na internetu se tako može pronaći video iz 2017. u kojem dijeli olovke i šali se sa zakonodavcima, u članku iz prosinca iste godine navodi se da je olovke nudio predstavnicima medija, dok je nakon potpisivanja zakona o ukidanju zakonodavne regulacije tvrtkama olovku poklonio izvršnom direktoru kompanije Dow Chemical Andrewu Liverisu.

Na društvenim mrežama učestalo se pojavljuju dezinformacije koje dovode u pitanje mentalno zdravlje američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu sposobnost da obnaša predsjedničku funkciju. Takve dezinformacije u opticaju su još od kampanje uoči predsjedničkih izbora 2020. godine. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti je 2020. godine, dok je predsjednik SAD-a još bio Trump, utvrdilo da Rusija širi dezinformacije o Bidenovim mentalnim sposobnostima. Podsjećamo, ranije je utvrđeno da je Rusija pokrenula niz propagandnih i dezinformacijskih kampanja kako bi pomogla Trumpu da pobijedi na izborima 2016. godine, a na isti način pokušali su mu pomoći i na izborima 2020. godine.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti kako Bidenova predaja olovke Joeu Manchinu nije ništa čudno već je dio tradicije američkih predsjednika koja traje desetljećima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.