Ocjena točnosti

Tvrtka preko koje se pljačkala INA dobila licencu za trgovanje plinom iako nisu zadovoljavali uvjete

Rješenje o dozvoli potpisao je Tomislav Jureković, tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, i to deset dana nakon izlaska iz pritvora. Iza rešetaka je bio zbog "afere vjetroelektrane".
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

„HERA mora odgovarati jer se nije moglo i nije smjelo dogoditi da firma koja ima kapital od 20 tisuća kuna, jednog zaposlenog i osnovana je jučer, dobije licencu za transakcije u stotinama milijuna kuna na tri godine“, ustvrdio je, među ostalim, Radimir Čačić, predsjednik Reformista i bivši ministar gospodarstva, komentirajući novu veliku aferu u INA-i.

Podsjetimo, Damira Škugora, direktora Plina i energije INA-e USKOK tereti za organizaciju pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe te tvrtku OMS upravljanje Gorana Husića i Josipa Šurjaka, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, koji je u međuvremenu dao ostavku. Škugor je organizirao da se prirodni plin kojim raspolaže INA tvrtki OMS prodaje ispod tržišne cijene. Prilikom preprodaje plina u inozemstvo su Škugor i njegova skupina zaradili više od milijardu kuna. Čak 500 milijuna kuna završilo je na računu Škugorovog oca, zbog čega je banka posumnjala na pranje novca i alarmirala istražitelje.

Čačić smatra da je sve trebalo biti uočeno već nakon mjesec dana. Prema njegovim riječima, odgovarati trebaju i članovi Nadzornog odbora Ine, kao i sama uprava Ine.

Odgovornost HERA-e zbog afere izvlačenja novca iz INA-e na plinskom poslovanju zatražila je i Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Hrvatskih suverenista. Ona je u utorak zatražila da Odbor za gospodarstvo, kao matično radno tijelo, organizira javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija jer je jedan od osnovnih poslova HERA-e nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti, u koje se ubrajaju proizvodnja, distribucija, trgovina, opskrba i organiziranje tržišta prirodnog plina (1, 2).

Osim toga, Vučemilović traži i da Odbor za gospodarstvo istraži odgovornost Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) kao operatora tržišta plina, koji je pod nadzorom HERA-e.

Oporba je zatražila i izvanrednu sjednicu Sabora zbog afere u INA-i, ali je ta mogućnost odbijena. Iz Sabora su naveli kako sazivanje izvanredne sjednice nije u planu. Redovna sjednica počinje 15. rujna, a idući tjedan sastat će se Predsjedništvo Sabora i utvrditi plan rada. Za sada je stoga nepoznato hoće li afera izvlačenja novca iz INA-e biti i službeno tema o kojoj će se raspravljati u Hrvatskom saboru. No sigurno je da će oporbeni zastupnici otvarati to pitanje.

OMS Upravljanje dobilo dozvolu, iako nema uvjete

Tvrtka OMS Upravljanje upisana je u Sudski registar 19. prosinca 2019. godine. Točno je da je temeljni kapital tvrtke 20 tisuća kuna, njen osnivač i direktor je Goran Husić, a tvrtka i ima samo jednog zaposlenog. Kratko vrijeme je tvrtka OMS Upravljanje bila registrirana za sljedeće djelatnosti: upravljačka djelatnost holding društava; kupnja i prodaja robe; pružanje usluga u trgovini; obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu; zastupanje inozemnih tvrtki; savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem; istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja; organiziranje i priređivanje seminara, tečajeva, koncerata, izložbi, revija i priredbi.

U siječnju 2020. godine OMS Upravljanje značajno proširuje područje svog djelovanja na tržište energenata, nafte, plina i električne energije. Promjena područja poslovanja na, među ostalim, distribuciju, prodaju, prijenos, transport i skladištenje energenata OMS Upravljanju bila je „uvod“ u ishođenje dozvole HERA-e za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom.

Dva mjeseca nakon proširenja djelatnosti na energente, OMS Upravljanje predalo je zahtjev HERA-i za izdavanje dozvole za trgovinu plinom.

Rješenje HERA-e kojim je OMS-u omogućena trgovina plinom na trogodišnje razdoblje izdano je 9. lipnja 2020. godine.

„Na temelju utvrđenoga činjeničnog stanja i rezultata cjelokupno provedenog postupka, a cijeneći svaki dokaz pojedinačno i u njihovoj cjelokupnosti, utvrđeno je da je trgovačko OMS – Upravljanje d.o.o. ispunilo sve uvjete za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti propisane člankom 17. stavkom 1. Zakona o energiji, i to: registrirano je za obavljanje energetske djelatnosti, tehnički je kvalificirano za obavljanje energetske djelatnosti, u radnom odnosu ima potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje energetske djelatnosti, raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, nije mu oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti za koju traži dozvolu u posljednjih pet godina koje prethode godini podnošenja zahtjeva, članovi uprave, odnosno druge njima odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu bili u posljednjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo protiv gospodarstva“, stoji u Rješenju HERA-e koje je potpisao Tomislav Jureković, tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HERA-e.

U trenutku podnošenja i ishođenja dozvole za trgovanje plinom, OMS Upravljanje teško da je imalo potrebnu količinu novca na računu. Naime, tvrtka u poslovnoj 2020. godini nije imala nikakvih prihoda, već samo 60.592 kuna rashoda. To proizlazi iz financijskog izvještaja kojeg je OMV Upravljanje predalo Financijskoj agenciji (Fina).

Ukratko, OMS Upravljanje ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna, a 2020. godinu završila je u minusu od 60.592 kune, što znači da nije raspolagala financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, što je jedan od uvjeta za dobivanje dozvole HERE. Taj je minus naknadno pokriven iz dobiti ostvarene u 2021. godini.

A u toj godini tvrtka je strelovito rasla. Na razini cijele godine, prema financijskom izvještaju koji je dužna dostaviti Fini, prihodovala je gotovo 223,23 milijuna kuna. Poslovni rashodi su joj porasli na 63,76 milijuna kuna. Nakon oporezivanja, OMS Upravljanje godinu u kojoj je dobila dozvolu za trgovinu plinom završava s dobiti od 117.276.862,00 kuna.

Dakle, OMS Upravljanje u 2020. godini, kada je izdana dozvola za trgovinu plinom, uopće nije imala prihoda i poslovala je u minusu. Prema dostupnim podacima, u firmi je bila zaposlena samo jedna osoba. U listopadu 2021. godine (mjesecu koji se spominje kao vrijeme potpisivanja za OMS unosnog ugovora), Goranu Husiću se kao član društva pridružuje Josip Šurjak. Prema informacijama objavljenim u medijima, Husić i Šurjak nemaju nikakvo prethodno iskustvo u trgovini plinom ili bilo kakvoj drugoj energetskoj djelatnosti pa stoga nisu mogli zadovoljiti ni uvjet prema kojem je za dobivanje dozvole potrebno imati dovoljan broj stručno osposobljenih radnika.

Šef HERA-e Jureković dozvolu potpisao nakon što je i sam izašao iz pritvora

Kako je tvrtka sa samo jednom zaposlenom osobom i s nepuna četiri mjeseca poslovanja uspjela dobiti dozvolu za trgovinu plinom, nije jasno. No, jasno je da je dozvolu 9. lipnja 2020. godine potpisao tadašnji šef HERA-e Tomislav Jureković.

Dozvolu je potpisao deset dana nakon puštanja iz pritvora.

Naime, Jureković je jedan od osumnjičenika u aferi „Vjetroelektrane“. Krajem svibnja 2020. godine USKOK je, podsjetimo, uhitio Josipu Rimac, tadašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave i još 12 osoba terećenih za više kaznenih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u gospodarskom poslovanju te trgovanja utjecajem i primanja i davanja mita. Među uhićenima je bio i Jureković koji je nakon davanja iskaza pušten iz pritvora da se brani sa slobode (1, 2).

Tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HERA-e među osumnjičenima se našao pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju. Kod njega je Josipa Rimac urgirala ne bi li HERA Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. (investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene) izdala status povlaštenog proizvođača električne energije. USKOK smatra da C.E.M.P. uopće nije imao pravo postati povlašteni proizvođač električne energije, iako mu je HERA to odobrila.

Nakon privođenja, pritvora, saslušanja i puštanja da se brani sa slobode, Jureković je nastavio raditi u HERA-i sve dok mu mandat nije istekao. U listopadu 2021. godine Jureković je razriješen zbog isteka mandata, a na njegovo mjesto izabran je Danijel Žamboki.

Tom se prilikom u saborskoj raspravi potezalo i pitanje Jurekovićeve uloge u „aferi vjetroelektrane“. Tako je SDP-ova Mirela Ahmetović pitala kako je moguće da je više od godine dana na čelu HERA-e bila osoba uhićena kao USKOK-ov osumnjičenik za nezakonita djela koja se izravno tiču njegove osnovne djelatnosti kao predsjednika Upravnog vijeća HERA-e.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić odgovorio joj je da je Jureković svoj posao u HERA-i radio kako je „trebalo biti“, da je Upravno vijeće funkcioniralo.

„Ne znam je li bio uhićen, ali sam čuo da se vodi nekakav postupak koji nije završen, nije dokazano ništa što se pisalo u medijima“, rekao je Milatić, dodavši kako se Jureković, nakon što mu je mandat istekao, nije javio za novi.

Sadašnji predsjednik HERA-e Žamboki bio je u Nadzornom odboru Karlovačke banke u vrijeme malverzacija

Bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Jureković na toj je funkciji bio od 2013. godine. Lani ga je, nakon isteka mandata, zamijenio Danijel Žamboki, dotadašnji pomoćnik ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Ni njegovo imenovanje nije prošlo bez kontroverzi.

Naime, u službenom životopisu Žamboki je propustio napisati da je bio predsjednik Nadzornog odbora (NO) Karlovačke banke u periodu koji je obuhvaćen USKOK-ovom optužnicom zbog sumnji u milijunske malverzacije u toj banci (1, 2, 3). On je vodio NO od 2005. do 2013. godine, a u članstvu NO-a ostao je do 2015. Tijekom 2009. godine bio je i predsjednik Skupštine Karlovačke banke.

U slučaju te banke, USKOK tereti Mariju Šolu, nekadašnju prokuristicu i savjetnicu uprave Karlovačke banke te ostale optuženike da su nezakonitim kreditiranjem izvukli i podijelili najmanje 99 milijuna kuna, oštetivši Karlovačku banku, brojne tvrtke i državu za dodatnih 73 milijuna kuna.

Aktualni predsjednik Upravnog vijeća HERA-e na istoj je funkciji bio i ranije, u periodu od 2010. do 2013. godine.

Bez obrazloženja HERA-e

Sama HERA nije razjasnila kako je tvrtka OMS Upravljanje dobila dozvolu za trgovinu plinom. Na upit Jutarnjeg lista o tome kako je tvrtka ispunila kriterij stručne osposobljenosti za dobivanje dozvole, kada prema dostupnim podacima ima jednog zaposlenog, iz HERA-e nije stigao jasan odgovor. OMS Upravljanje, bez obzira na istragu koja se vodi, mogao bi nastaviti poslovanje.

„Imajući u vidu da se radi o postupku koji se trenutačno vodi pred nadležnim tijelima, nismo u mogućnosti detaljnije komentirati dokumentaciju i dokaze dostavljene uz konkretni zahtjev“, odgovoreno je iz HERA-e Jutarnjem listu na pitanje hoće li OMS Upravljanje odmah snositi privremene ili trajne posljedice zbog akcije USKOK-a.

Naveli su, pritom, kako se dozvola za obavljanje energetske djelatnosti, prije isteka njezina važenja, može oduzeti i privremeno „ako tvrtka prestane ispunjavati uvjete iz rješenja o izdanoj dozvoli, i trajno, ako ne ukloni nedostatke iz odluke o privremenom oduzimanju dozvole“.

Osim toga, dozvola se može oduzeti prije njena isteka i ako tvrtka ne obavlja energetsku djelatnost za koju je „ishodila dozvolu na način propisan zakonom i podzakonskim propisima ili u razdoblju od tri uzastopna mjeseca ne ispunjava pravodobno svoje obveze prema drugim energetskim subjektima koji obavljaju svoju djelatnost kao javnu uslugu“.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.