Dezinformacije o koronavirusu

Britanci nisu “potiho promijenili” preporuku za cijepljenje trudnica i dojilja

Podaci iz 2020., kada se cjepiva protiv Covida nisu preporučivala svim trudnicama jer nisu bila testirana na trudnicama, izazvali su paniku.
Izvor: Boris Gonzalez, Pixabay

Zastarjeli podaci o učincima cjepiva protiv Covida na trudnice i dojilje izazvala je paniku u Ujedinjenom Kraljevstvu, a proširila se i na naše područje. Čitatelji su nam se obratili vezano za ovaj link i objavu:

Važno za trudnice i dojilje!
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva tiho ukida odobrenje za korištenje covid vaxa kod trudnica i dojilja. Priznaje da sigurnost ne može biti zajamčena u ovom trenutku!!!
Pogledati pod 3.4 Zaključci o toksičnosti

Doista, na službenoj objavi britanske regulatorne agencije MHRA ispod samog naslova “Sažetak javnog izvješća o procjeni cjepiva protiv bolesti COVID-19 Pfizer/BioNTech” se navodi da je osvježena 16. kolovoza 2022. godine. A u spomenutom pasusu o toksikološkom testiranju cjepiva se, među ostalim, navodi:

Primjena [cjepiva] u žena reproduktivne dobi može se podržati pod uvjetom da se zdravstvenim radnicima savjetuje da isključe poznatu trudnoću ili sumnju na trudnoću prije cijepljenja. Žene koje doje također se ne smiju cijepiti.

Informacije iz prosinca 2020.

Međutim, radi se o pogrešci MHRA-e. U kolovozu 2022. su osvježili dio svoje podugačke objave koji se tiče bustera. Dio izvješća o sigurnosti cjepiva kojeg su korisnici društvenih medija istaknuli ovaj tjedan nije ažuriran od prosinca 2020. godine.

Tome svjedoči i činjenica da se u dijelu o toksikološkim nalazima vezanim za trudnoću govori samo o testovima na životinjama, što je faza kliničkih ispitivanja koja dolazi prije primjene cjepiva na ljudima. Koliko ta stranica ima zastarjelih podataka, govori i pasus: “U vrijeme ovog izvješća broj slučajeva Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu procijenjen je na 1,64 milijuna, a više od 60.000 smrtnih slučajeva pripisano je ovoj bolesti.”

Broj mrtvih u UK do 16. kolovoza 2022. je već gotovo 190 tisuća ljudi. Ovdje su kronološki navedeni razlozi osvježavanja sažetka izvješća.

“Tekst na koji se poziva u objavama na društvenim mrežama… odražava našu procjenu u vrijeme odobrenja cjepiva“, poručuje za BBC glasnogovornik britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode. Od tada su “novi podaci izašli na vidjelo” koji podupiru trenutačne savjete u korist cijepljenja trudnica i dojilja. Također, MHRA eksplicitno navodi kako nisu uočeni nikakvi problemi sa cjepivom i dojenjem.

Reagirao je i Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG), Kraljevski koledž primalja, kao i britansko ministarstvo zdravstva.

“Internetom se šire netočne informacije o cjepivu protiv Covida i trudnoći. Opsežni podaci pokazuju da je cjepivo sigurno i vrlo učinkovito za trudnice i dojilje. Pravo na jesensko docjepljivanje moći će ostvariti i trudnice”, objavilo je ministarstvo uz poveznicu Covid vodiča za trudnoću i dojenje na službenim stranicama.

“Imamo čvrste dokaze da su cjepiva protiv COVID-19 sigurna i učinkovita u trudnoći. Trudnice su ranjivije da se ozbiljno razbole od infekcije COVID-19, a to može dovesti do povećanog rizika od prijevremenog poroda i mrtvorođenja”, naveo je RCOG.

Nova saznanja

U prosincu 2020. godine moglo se, naime, govoriti samo o dovršenim kliničkim ispitivanjima koja u pravilu ne testiraju cjepivo na trudnim ženama. Na raspolaganju su bile toksikološke studije provedene nad gravidnim štakoricama i podaci o malenom broju trudnica koje se prijavile za kliničko ispitivanje, a da im test nije pokazao trudnoću prilikom prijave ili su naknadno ostale trudne.

Pfizer je također trudnice isključivao iz svojih ispitivanja, no kako su imali 43 tisuće ispitanika i ispitanica, zabilježene su 23 trudnoće – 12 u cijepljenoj, 11 u placebo skupini. Utvrdili su da su bila dva spontana pobačaja, oba u placebo grupi. O tome smo pisali upravo u prosincu 2020. godine.

No, tada je krenulo masovno cijepljenje. Stotine tisuća trudnica su cijepljene i nije otkriven povećan rizik od pobačaja, mrtvorođenosti, prijevremenog poroda, niske porođajne težine ili beba s abnormalnostima u odnosu na necijepljene žene, o čemu smo već pisali. Konkretno, u UK je praćeno 20.000 cijepljenih trudnica, a slične studije provedene su i u Škotskoj, KanadiIzraelu i Švicarskoj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.