Razotkriveno

Nema dokaza da su 32 kanadskih liječnika umrli zbog cijepljenja

Društvenim mrežama kruži lista kanadskih liječnika navodno umrlih zbog cijepljenja protiv Covida-19. Ni u jednom slučaju ne postoji dokaz o povezanosti smrti i cjepiva.
Ilustracija: Pixabay

Čitatelj je pitao Faktograf da provjeri točnost popisa više od 30 kanadskih liječnika za koje se tvrdi da su umrli sumnjivom smrću i na temelju toga se traži ukidanje obaveznog cijepljenja zdravstvenih djelatnika protiv Covida-19 u toj sjevernoameričkoj državi. Činjenice su da nema dokaza da je smrt ijednog od tih liječnika povezana s Covidom-19 ili cjepivom protiv te bolesti.

“32 mlada liječnika ‘umrla su iznenadno’ u posljednjih 16 mjeseci, a bili su potpuno cijepljeni protiv Covida-19. Dosad sam pronašao 32 kanadska liječnika koji su iznenadno umrli. Oni su se aktivno bavili medicinom i bili zdravi prije nego su primili drugu, treću i četvrtu dozu ilegalno uvedenog obaveznog cjepiva protiv Covida-19”, napisao je u statusu na društvenoj mreži Gettr autor popisa William Makis.

“Poslao sam pismo čelnicima Kanadske liječničke udruge (CMA), dr. Aliki Lafontaine i dr. Katharini Smart, koji su oboje podržali obavezno cijepljenje protiv Covida-19 za 92 tisuće kanadskih liječnika i tražio ih da pozovu na hitno ukidanje svih obveza cijepljenja u kanadskom zdravstvenom sustavu, kao i istrage tih iznenadnih smrti. CMA ne može nastaviti ignorirati ovu katastrofu”, napisao je Makis.

Makis je u tom statusu jasno doveo u vezu navodno “sumnjive i iznenadne” smrti 32 “mlada liječnika” s cjepivom protiv Covida-19 jer je zbog tih smrti zatražio ukidanje obveze cijepljenja.

U nedavnom intervju, Makis je kazao da je “liječnik u mirovini” te da mu je Liječnička komora (kanadske) Alberte prije nekoliko godina oduzela liječničku licencu zbog, kako je sam tvrdio, ukazivanja na nepravilnosti. Prije oduzimanja licence radio je kao radiolog za nuklearnu medicinu u Cross Cancer Institute u Edmontonu. Međutim, iz zapisnika rasprave o Makisovom slučaju proizlazi da mu je licenca oduzeta zbog neprofesionalnog ponašanja i prijetnji upućenih kolegici.

Kako je nastala lista “sumnjivih smrti”?

Makis je u spomenutom intervjuu govorio o “metodi” kojom je napravio popis “sumnjivih smrti mladih liječnika” koje je u pismu Kanadskoj liječničkoj komori povezao s cijepljenjem protiv Covida-19. Prva “sumnjiva smrt” bila mu je ona poznatog kanadskog kardiologa dr. Sohraba Lutchmediala. On je umro u studenom 2021. u 53. godini. Njegov kolega otkrio je da je “iznenada umro u snu”. No, nema niti jednog dokaza da je Lutchmedialova smrt izazvana cjepivom protiv Covida-19. Do te sumnje Makis je došao samo na temelju činjenice da je Lutchmedial dva tjedna prije smrti primio booster dozu cjepiva. To je bilo dovoljno da Lutchmedial završi na Makisovoj listi.

“To je bila prva smrt publicirana u medijima. To je bilo u studenom 2021. godine. No kako sam dalje istraživao, pronašao sam da je bilo još mnogo smrti prije njegove, mladih kanadskih liječnika koji su dobili najmanje dvije doze cjepiva”, kazao je Makis o “kriterijima” po kojima je stavljao liječnike na svoju listu “sumnjivih smrti” zbog kojih je tražio akciju za ukidanje cijepljenja.

Sudeći prema ovom objašnjenju, na listu je stavljao sve smrti liječnika koji su, u sustavu s više od 90 tisuća liječnika, umrli, a primili su dvije doze cjepiva. A primili su ih svi jer je za kanadske zdravstvene radnike cijepljenje bilo obavezno.

“Tada smo imali više smrti kanadskih liječnika u srpnju u Ontariju. To je ponovno izazvalo interes za temu pa sam još više istraživao i pronašao 13 sumnjivih smrti”, kazao je Makis u intervju te dodao kako je sada popis narastao na 32 imena “mladih kanadskih liječnika koji su svi bili aktivni liječnici, mlađi od 70 godina, bez poznatih ranijih zdravstvenih problema, a mnogi su umrli u snu, dok su drugi vježbali – plivali, planinarili, trčali…”.

Srpanjski niz smrti kanadskih liječnika

Nizom “sumnjivih smrti” kanadskih liječnika iz srpnja bavilo se nekoliko fact-checking portala engleskog govornog područja. I AP i Reuters su došli do istog zaključka – da nema dokaza da su smrti tih liječnika povezane s cjepivom protiv Covida-19.

I jedni i drugi su se krajem srpnja bavili navodom da su “tri liječnika iz iste bolnice nedavno umrla od cjepiva protiv Covida”. Njihova imena su se na našla i na Makisovom popisu. Bolnica je potvrdila smrt dr. Jakuba Sawickog, Stephena McKenzija i Lorne Segalla, no odbacila navod da su njihove smrti povezane s cjepivom protiv Covida-19.

“Trač proširen na društvenim mrežama jednostavno nije istina. Njihove smrti nisu povezane s cjepivom protiv Covida-19”, odgovorio je AP-u Amit Shilton, glasnogovornik zdravstvenog sustava u Ontariju Trillium Health Partners, gdje su radili navedeni liječnici.

Od čega su umrli liječnici?

Prema osmrtnici, 49-godišnji Lorne Segall umro je 17. srpnja nakon “besmisleno nepoštene i teške jednogodišnje borbe s uznapredovalim rakom pluća”. Sawicki je, prema GoFundMe stranici koju je otvorila njegova supruga, preminuo 19. srpnja od raka želuca. CTV News je izvijestio da iako točan uzrok smrti McKenzieja nije otkriven, on je bio “ozbiljno bolestan” prije smrti 18. srpnja.

U nekim člancima se srpanjski broj mrtvih “mladih kanadskih liječnika”, povećao na šest. Saskatchewan Health Authority je objavila da je obiteljski liječnik dr. Shahriar Jalali Mazluman iznenada umro 23. srpnja. Uzrok smrti je ostao nepoznat, a fact-checkerski portal Logically prenio je nepotvrđene navode da je pronađen mrtav u bazenu.

Prema osmrtnici, dr. Paul Hannam je umro od iznenadnog srčanog udara (sudden cardiac arrest), navodno tijekom trčanja. S obzirom na to da je Hannam uz vrlo uspješnu karijeru liječnika Hitne službe imao i sportsku karijeru kao olimpijski jedriličar i trkač maratona, odmah se postavilo pitanje kako tako zdravi sportaš može preminuti iznenada. No, iznenadna smrt zbog komplikacija vezanih uz rad srca nije rijetkost među sportašima i broj takvih smrtnih slučajeva se povećavao s godinama, što pokazuje i ova studija u kojoj se uspoređivalo razdoblje od 1980. do 2006. godine.

CBC je izvijestio da je Dr. Candace Nayman umrla nakon što je pala u nesvijest 24. srpnja tijekom plivačkog dijela triatlona u Torontu. Spasioci i liječnici brzo su reagirali, izvadili je iz vode i odvezli u bolnicu, no 27-godišnjakinja je preminula četiri dana nakon, 28. srpnja, i pokopana je istog dana, prema židovskoj tradiciji da se tijelo pokopa što prije nakon smrti. Tech Arp  je pisao da istraživanja pokazuju da smrti od zastoja srca u triatlonu nisu rijetka, a 66 posto njih se dogodi u plivačkom dijelu natjecanja.

Ne postoje klinički dokazi koji bi povezali ove tri smrti s Covidom-19 ili cjepivom protiv njega. Iako takvi dokazi ne postoje, Makis je i njih uvrstio na svoj popis.

Na popisu i planinari na K2, liječnice koje su umrle u prometnim nesrećama…

Na proširenom popisu 32 imena nalaze se i liječnici za koje Makis i sam navodi da su preminuli u okolnostima koje je teško povezati s cijepljenjem: jedan liječnik je umro penjući se na drugi najveći svjetski planinski vrh K2 (što se smatra najopasnijim svjetskim usponom), nekoliko ih je bolovalo od raka, dvije liječnice su preminule u prometnim nesrećama, dok se za ostale navodi da se “umrli neočekivano”, uglavnom od srčanog udara. Za nikoga se ne može pronaći klinički dokaz o povezanosti smrti s cjepivom protiv Covida-19.

Iako nije imao pristup niti jednom liječničkom kartonu preminulih, a i nije upoznat s detaljima njihova zdravstvenog stanja prije smrti, Makis je u intervju tvrdio kako se “ne može isključiti sumnja” da je za njihovu smrt odgovorno cjepivo te ih je zato stavio na popis kojim traži završetak obaveznog cijepljenja.

Zaključno, autor popisa, bivši kanadski liječnik kojemu je oduzeta licenca William Makis bez ikakvih detaljnih podataka o prethodnom zdravstvenom stanju ili konkretnih dokaza koji bi njihovu smrt povezao s Covidom-19 ili cjepivom protiv njega, sastavio je popis “32 mlada kanadska liječnika” na temelju kojega je zatražio od Kanadske liječničke komore zalaganje za ukidanje obaveznog cijepljenja zdravstvenih djelatnika. Za niti jednog od tih liječnika nema dokaza da je umro zbog cijepljenja protiv koronavirusa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.