Razotkriveno

Facebookom se širi novi oblik prevare koji targetira administratore stranica

Administratori stranica na Facebooku moraju biti na oprezu: najpopularnijom društvenom mrežom širi se novi oblik prevare.
Ilustracija: Faktograf

Facebookom se širi novi oblik prevare koji uglavnom cilja Facebook stranice i njihove administratore.

Tekst objave uvijek je sličan te glasi ovako:

Poštovani administratore stranice⚠️
Čini se da je netko prijavio vašu stranicu u vezi s lažnim predstavljanjem i pretvaranjem da ste pojedinac ili tvrtka, kako bismo to spriječili, moramo potvrditi vaš identitet.
Slijedite poveznicu u nastavku:
Imamo standarde zajednice kako bi Facebook bio siguran. Imajte na umu da imate 24 sata da izvršite ove korake kako biste spriječili da vaš račun bude trajno onemogućen.
Lijepi Pozdrav,
Meta ©️ 2022

Jedan primjer arhiviran je ovdje, a fotografija se nalazi niže.

Screenshot: Facebook

Na kraju objave tagirane su Facebook stanice te se u objavi uvijek nalazi i poveznica na kojoj administratori stranice “moraju” ispuniti svoje podatke. Ne nasjedajte, radi se o prevari čiji je cilj krađa podataka i preuzimanje profila i Facebook stranica.

Stranice koje vrše objave uglavnom nemaju niti jednog pratitelja. Primjerice, Facebook stranica Social Network Registry Corporation 1014044737 nema niti jednog pratitelja, kreirana je 17. rujna 2022. godine, a djelatnost joj je “market ting”. Isti je slučaj s Facebook stranicom Social Network Registry Corporation 1060079567: također ima nula pratitelja, a kreirana je 19. rujna 2022. godine.

Cyber Scam Review također piše o ovoj vrsti prevare – radi se o pokušaju targetiranja osoba koje administriraju Facebook stranice.

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku. O lažnim nagradnim igre na Facebooku Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.