Razotkriveno

Fotografija Tesle s priključenim generatorom je autentična, ali to ne znači da vozi na benzin

Društvenim mrežama širi se fotografija električnog automobila Tesla na koji je spojen generator.

Na Facebook profilu Granični prijelaz Maljevac objavljena je fotografija električnog automobila Tesla koji na stražnjem dijelu ima priključen generator. U statusu se kroz narodnu poslovicu djelomično netočno i bez konteksta tvrdi da taj automobil vozi na benzin.

“Na čega ide ovaj automobil? Ima ona stara narodna: Na dizel se ore, na plin se kuha, na struju se grije voda a na benzin se vozi”, piše u statusu na Facebook profilu Granični prijelaz Maljevac.

Status je objavljen 9. listopada i otada je prikupio 10 dijeljenja, 23 komentara i još 126 ostalih reakcija.

Fotografija Tesle s generatorom je autentična

Fotografija Tesle s priključenim generatorom je iz SAD-a te se među protivnicima električnih automobila u rujnu širila na profilima engleskog govornog područja. Činjenice iz objave u rujnu je analizirao fact-check portal Knack. Prema njihovom istraživanju, fotografija se širila i po Twitter profilima te humorističnim stranicama uz napomenu: “savršen za duža putovanja”.

Najstariju objavu te fotografije Knack je pronašao početkom rujna, a automobil je snimljen na autocesti koja spaja Seattle na istočnoj obali SAD-a s Bostonom na zapadnoj obali, kod grada Sioux Fallsa u američkoj saveznoj državi Južna Dakota. Pronašli su i drugu fotografiju istog automobila na Teslinoj postaji za punjenje u gradu Rock Springsu, u američkoj saveznoj državi Wyoming. Zaključili se da se radi o autentičnim fotografijama, odnosno da je na Teslu u SAD-u zaista bio spojen generator.

Automobil s fotografije je registriran u Kaliforniji, a snimljen je u državama u kojima ima mnogo manje Teslinih stanica za punjenje, što bi mogao biti razlog zbog kojeg je generator priključen na Teslu. Knack je otkrio da se radi o benzinskom generatoru tvrtke WEN s oznakom tipa GN625iX. U opisu generatora stoji da omogućava struju za “osjetljive elektroničke uređaje kao što su pametni telefoni, tableti, televizori i kompjuteri” te da je savršen za korištenje kao pomoćni generator u hitnim slučajevima.

Takav generator može “produžiti” put za 15-ak kilometara

Joeri Van Mierlo, profesor sa Sveučilišta Vrije iz Bruxellesa, stručnjak za električne i hibridne automobile, kazao je za Knack da njegova konzervativna procjena kaže da bi takav generator, nakon otprilike sat vremena punjena električnog automobila, mogao vozaču donijeti između 11 i 13,75 dodatnih kilometara vožnje. Čak i ako generator i vozilo imaju opciju dvostrukog punjenja, to bi donijelo od 22 do 25,5 dodatnih kilometara vožnje. U svakom slučaju, taj generator puni mnogo sporije i manju količinu električne energije od klasičnih Teslinih punjača koji se nalaze uz ceste u SAD-u.

S druge strane, važno je napomenuti i da Tesla s fotografije ne može voziti dok je generator uključen u nju, kao što bi to bio slučaj da se radi o hibridnom automobilu, već vlasniku može služiti samo da nadopuni automobil kako bi se dovezao do sljedeće postaje za punjenje.

Zaključno, iako se u statusu kroz narodnu poslovicu pokušava na humorističan način progurati teza da Tesla s fotografije vozi na benzin, to može biti samo djelomično točno. Tesla vozi na električnu energiju, dok priključeni benzinski generator može služiti samo za “nadopunjavanje” baterije u automobilu kako bi on dobio dodatnu kilometražu do prve “prave” postaje za punjenje. U svakom slučaju, statusu nedostaje kontekst o mogućnostima koje pruža generator takvog tipa priključen uz vozilo.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.