Razotkriveno

Ne, američki CDC nije proglasio cjepivo protiv Covida obveznim za djecu

Rubni portal Logično u naslovu svog članka lažno tvrdi da američki CDC proglašava cijepljenje protiv Covida-19 obveznim za djecu.
Screenshot: Fox News

“Savjetodavni odbor CDC-a želi staviti Covid cjepivo na raspored obaveznih cjepiva za djecu”, naslov je članka koji je 24. listopada objavljenog na rubnom portalu Logično (arhivirano ovdje). Citirana tvrdnja nije točna.

Ispod ovog činjenično netočnog naslova, nalazi se članak u kojem se naslovna tvrdnja o obaveznom cijepljenju djece uopće ne spominje. Štoviše, portal Logično u svom članku točno prenosi sadržaj odluke donesene u američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), iako u naslovu netočno tvrdi da se priprema obvezno cijepljenje djece protiv Covida-19.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U stvarnosti, CDC-evo Savjetodavno povjerenstvo za praksu cijepljenja preporučilo je da se cjepivo protiv Covida-19 uvrsti na listu preporučenih, ne obveznih cjepiva. To je vrlo jasno iz njihovog priopćenja od 20. listopada, u čijem prvom odlomku stoji:

“CDC samo daje preporuke za korištenje cjepiva, dok odluke cijepljenju koje je obvezno da bi djeca mogla pohađati nastavu u školama donose savezne države ili lokalna uprava.”

Savjetodavno povjerenstvo za praksu cijepljenja naglašava da su cjepiva protiv Covida-19 u SAD-u u uporabi već gotovo dvije godine te je podijeljeno skoro 630 milijuna doza. Savjetodavno povjerenstvo smatra kako je korištenjem odobrenih cjepiva protiv Covida-19 nedvojbeno potvrđeno da cijepljenje pruža građanima “ključnu zaštitu protiv teškog oblika Covida-19”.

“Važno je napomenuti da nema promjena u politici cijepljenja protiv COVID-19, a današnja odluka jednostavno pomaže pojednostaviti kliničke smjernice za pružatelje zdravstvenih usluga uključivanjem svih trenutno licenciranih, odobrenih i rutinski preporučenih cjepiva u jedan dokument”, poručuje CDC-evo Savjetodavno povjerenstvo za praksu cijepljenja.

Iako je jasno naglašeno da se ne radi o uvođenju obveznog cijepljenja protiv Covida-19, ovakva preporuka iz CDC-a odmah je potaknula širenje dezinformacija o cijepljenju. Neutemeljene glasine rasplamsao je kontroverzni Tucker Carlson, voditelj popularne emisije na televizijskom kanalu Fox News, koji je na Twitteru 18. listopada objavio da CDC namjerava proglasiti cjepivo protiv Covida-19 obveznim za djecu.

Carlson je poznat po tome što u svojoj emisiji redovito iznosi netočne tvrdnje. Da Carlsonu ne treba vjerovati, tvrdi čak i njegova matična kuća; odvjetnici Fox Newsa su na jednom suđenju, gdje se Carlsonu sudilo zbog klevete, kazao da ovaj popularni voditelj u svojoj emisiji ne iznosi činjenice, već komentira različita zbivanja, pri čemu često namjerno pretjeruje i preuveličava stvari. Sud je prihvatio ovo tumačenje i zaključio da Carlsonovu emisiju ne treba shvaćati ni doslovno ni ozbiljno (NPR).

U američkom javnom prostoru, međutim, svejedno postoje brojni ljudi koji misle da se Carlson bavi novinarskim poslom, tj. da u svojoj emisiji iznosi činjenice, što ga čini jednim od utjecajnijih širitelja dezinformacija u SAD-u. Dezinformaciju o CDC-evoj navodnoj namjeri da obvezno cijepi djecu protiv Covida su u međuvremenu su kao netočnu razotkrili brojni američki fact-checkeri (Associated Press, The Washington Post, FactCheck.org). Prikupili su izjave različitih stručnjaka, koji svi redom potvrđuju da CDC uopće nema ovlasti da bilo koje cjepivo proglasi obveznim, već može samo preporučiti korištenje cjepiva prema određenom imunizacijskom rasporedu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.